Amstelveen, 17 november 2004 – Wetenschappers van het Xerox Research Centre Europe (XRCE) in Grenoble, Frankrijk, hebben een techniek ontwikkeld voor de verwerking van documentfoto’s op mobiele telefoons. Dankzij deze technologie kan een standaard mobiele telefoon met camerafuncties functioneren als een draagbare beeldscanner voor documentverwerking. De software is ontwikkeld op basis van innovatie in beeldverwerking bij digitale camera’s.
Er zijn legio zakelijke toepassingen van deze technologie denkbaar, maar samenvattend kun je zeggen, dat het een revolutionaire verandering kan teweegbrengen in de manier waarop buitendienstmedewerkers van een onderneming werken; in welke branche dan ook. Informatie kan op elk gewenst moment worden opgenomen en direct worden verzonden voor verdere verwerking. Denk daarbij aan beurzen en andere evenementen, presentaties, forums, klantbesprekingen, beeldschermen, whiteboards, enzovoorts.
“Al vanaf het begin zagen we de mogelijkheden van mobiele telefoons als hulpmiddel voor geavanceerde beeldverwerkingstechnologie”, zegt Chris Dance, senior wetenschapper en manager beeldverwerking bij XRCE. “We moesten echter wachten op de integratie in de mobiele telefoon-technologie van camera’s met de voor die doeleinden benodigde voldoende hoge resolutie. Pas dit jaar, sinds de opkomst van megapixel mobiele cameratelefoons, zagen we de weg geopend voor het vermarkten van onze technologie.”
Software voor mobiele beeldverwerking werkt volgens een 4-staps proces. De eerste stap is het opnemen van het beeld, dat in de tweede stap onmiddellijk op scherpte wordt gecorrigeerd. Vervolgens wordt als derde stap het beeld omgezet naar zwart-wit, net zoals bij normaal afdrukken. Daarbij worden tevens eventueel aanwezige schaduwen of reflecties weggewerkt. Bij kleur of handgeschreven tekst (b.v. op een whiteboard) worden specifieke technieken gebruikt zoals kleurverzadiging en contrasttechnieken voor de balans. Tenslotte wordt het beeld gecomprimeerd tot eentiende van het JPEG-formaat, de compressie die in het algemeen wordt toegepast bij mobiele beeldtransmissie, waardoor het beeld gemakkelijk kan worden verzonden en afgedrukt. Het bestand kan worden verzonden via bluetooth, multimedia messaging (MMS) of per fax. Wanneer het beeld wordt ontvangen op een server of pc met optical character recognition (OCR) toepassing, zijn er verschillende diensten mogelijk, afhankelijk van de gebruikerswensen.
“De mogelijkheid om mobiel opnames te maken en die vervolgens te kunnen versturen terwijl men onderweg is, vormt slechts een begin”, vervolgt Dance. “De volgende stap zal zijn dat we in de toekomst andere Xerox document-technologie kunnen toepassen zoals indiceren, ‘retrieval’ (het ophalen van gegevens uit een bestand) en ‘summarization’ (het maken van samenvattingen). Uiteindelijk zullen we praktische bedrijfstoepassingen omzetten naar de gewone ‘snapshot’-consumententechnologie. Dat zal dan opnieuw een verandering brengen in de manier waarop mensen met elkaar communiceren.”
De beschreven technologie is voor commercialisering in licentie beschikbaar via het door Xerox ingeschakelde bureau IPValue Management Inc. “Xerox is op dit moment betrokken bij een aantal zakelijke gesprekken in de waardeketen voor deze technologie”, aldus Mathieu Chuat, licensing director bij Xerox Europe. “De contacten variëren van fabrikanten van mobiele telefoons tot aanbieders van andere soorten ‘handheld’ apparaten, providers van mobiele telecommunicatie en andere dienstverlenende bedrijven.”
---- Einde persbericht ----
Over XRCE
XRCE werd in 1993 opgericht om inhoud te geven aan Xerox’ onderzoeksactiviteiten in Europa. Het centrum coördineert het onderzoek en de engineering en beheert de zogenoemde TeXnology showroom, waar relaties kennis kunnen nemen van Xerox’ onderzoeksresultaten, alsmede een forum voor technologie-uitwisseling. XRCE initieert en onderhoudt tevens contacten met de bredere Europese wetenschappelijke gemeenschap op basis van gemeenschappelijke projecten en samenwerking.
XRCE ontwikkelt innovatieve technologie voor documentverwerking en –beheer ten behoeve van de divisies Xerox Office Group en Xerox Global Services. Samen richten zij zich op diensten die mensen helpen toegang te krijgen tot documenten en kennis, ongeacht apparatuur, format, platform, taal, en of het nu op de werkplek is of op afstand. De XRCE organisatie is opgebouwd rondom de volgende onderzoeksgebieden: inhoudsanalyses (natuurlijke taal, zoals b.v. spraakherkenning), computerleren, documentstructuren, beeldverwerking en werkpraktijk. XRCE combineert onderzoeksresultaten uit diverse disciplines en zet die om naar technologische toepassingen voor de Xerox divisies. Huidige programma’s betreffende onder meer ‘Office Applications, Work Practice Services en Document Content & Structure’.
Xerox Europe
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide range aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling/–management en document outsourcing.
Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum in Grenoble (Frankrijk).
Xerox® is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen.
Meer informatie is te vinden op www.xerox.com.