www.LVTPR.comHerken zakelijke websitebezoekerswww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nl
2502 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (109 dagen geleden)
Bedrijf:

AI rapport: organisaties bewust van ethiek, maar handelen nog te terughoudend

Ethisch bewustzijn bij het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) is in bedrijven en overheden toegenomen. Toch is het beeld hierover nog diffuus, aangezien er slechts op enkele gebieden verbeteringen zijn bereikt. Een van de redenen is dat slechts 53 procent van de onderzochte organisaties een manager heeft die verantwoordelijk is voor ethische en betrouwbare AI-systemen. Tegelijkertijd is 62 procent van de consumenten, tegen 76 procent vorig jaar, van mening dat bedrijven volledig transparant zijn over hoe persoonlijke informatie wordt gebruikt. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het Capgemini Research Institute: “AI and the ethical conundrum: How organizations can build ethically robust AI systems and gain trust. Het rapport benadrukt verder dat een focus op ethische aspecten cruciaal is om het transformatiepotentieel van AI voor het milieu, de economie en de maatschappij te realiseren.

Organisaties zien in toenemende mate de noodzaak om actie te ondernemen met betrekking tot ethische AI-systemen: 45 procent heeft in 2020 een AI-handvest opgesteld (2019: 5 procent) en twee derde (65 procent) van de managers is zich ervan bewust dat AI-systemen mogelijk tot discriminerende beslissingen kunnen leiden. 58 procent geeft ook aan dat ze hun medewerkers hebben geïnformeerd over de mogelijke effecten van het gebruik van AI. Toch tonen AI-systemen in 2020 vooruitgang op de ethische dimensie van “verklaarbaarheid” ten opzichte van 2019. Op dit gebied denkt 40 procent van de AI-ontwikkelaars en 27 procent van de AI-gebruikers in marketing en sales te begrijpen hoe beslissingen door AI worden genomen. Aan de consumentenkant verwacht 71 procent echter dat bedrijven in staat zijn dergelijke beslissingen nauwkeurig te herleiden. Bovendien gaat 66 procent ervan uit dat AI-modellen eerlijk en zonder bias handelen en dat de interacties transparant zijn.

Voor het onderzoek heeft het Capgemini Research Institute in totaal 2.900 consumenten in zes landen en bijna 900 leidinggevenden in tien landen, waaronder Nederland, ondervraagd. De resultaten werden ook vergeleken met verschillende studies van vorig jaar.

COVID-19 heeft een negatief effect op transparantie AI-processen
De studie onderzocht AI-systemen op basis van vier ethische dimensies: ‘verklaarbaarheid’, ‘eerlijkheid’, ‘controleerbaarheid’ en ‘transparantie’. Het rapport concludeert dat in 2020 alleen de verklaarbaarheid is verbeterd: volgens het onderzoek kan 64 procent - twee keer zoveel organisaties als in 2019 - de werking van hun AI-systemen in eenvoudige taal verklaren. Een herziening van datasets en AI-systemen om een eerlijke en gelijke behandeling van alle groepen te garanderen, wordt uitgevoerd door 65 procent van de organisaties (2019: 66 procent). Het aantal bedrijven dat onafhankelijke audits van hun AI-systemen uitvoert is met één procentpunt gedaald tot 45 procent. Het aantal bedrijven dat transparante informatie verstrekt aan AI-gebruikers over de mogelijke effecten van AI-beslissingen is het sterkst gedaald, van 73 naar 59 procent. In Nederland is dit percentage overigens onveranderd gebleven: 71%. Wereldwijd is er sprake van een lager consumentenvertrouwen: 62 procent van de consumenten (2019: 76 procent) is ervan overtuigd dat bedrijven transparant opereren.

Volgens het rapport is dit indicatief voor de huidige omstandigheden die door COVID-19 zijn ontstaan, maar ook voor de maatschappelijke en ecologische behoeften, de toenemende complexiteit van AI-modellen en een verandering in het consumentengedrag, die allemaal de functionaliteiten van de bestaande AI-modellen hebben verstoord. Nieuwe factoren, waaronder een voorkeur voor veiligheid en een gebrek aan trainingsgegevens voor vergelijkbare situaties uit het verleden, hebben ertoe geleid dat organisaties hun systemen herontwerpen om ze aan te passen aan een nieuwe norm; dit heeft echter geleid tot minder transparantie.

Verantwoordelijkheid beleggen in ethische kwesties
Volgens de studie moeten bedrijven een verantwoordelijke manager, zoals een Chief Ethics Officer, in het leven roepen om te zorgen voor ethisch verantwoorde AI-systemen. Momenteel is deze functie in 53 procent van de bedrijven aanwezig. Een ombudsman of hotline, waar klanten en medewerkers terecht kunnen met ethische vragen over AI-systemen, is ook slechts in één op de twee bedrijven beschikbaar. Daarnaast moeten bedrijfs- en technologie-executives er ook voor kunnen zorgen dat de AI-toepassingen die in hun gebied worden gebruikt, ethische resultaten opleveren.

Samenvattend benadrukt de studie zeven belangrijke maatregelen die cruciaal zijn voor het bouwen van een ethisch robuust AI-systeem en die gebaseerd moeten zijn op een sterk fundament van leiderschap, governance en interne processen. Organisaties moeten daarom:
  • het beoogde doel van het AI-systeem nauwkeurig kunnen beschrijven en het potentiële totale effect kunnen bepalen;
  • Actief AI gebruiken ten behoeve van de samenleving en het milieu;
  • de beginselen van diversiteit en inclusie gedurende de gehele levenscyclus van AI-systemen verankeren;
  • de transparantie optimaliseren met behulp van geschikte technologische hulpmiddelen;
  • ervoor te zorgen dat AI-ervaringen mensgericht zijn en dat AI-systemen onder menselijk toezicht staan;
  • ervoor zorgen dat AI-systemen technisch robuust zijn;
  • privacy beschermen door gebruikers controle te geven over hun AI-interacties.
Onderzoeksmethodologie
Capgemini heeft in april - mei 2020 een wereldwijde consumenten- en executive survey uitgevoerd. In de consumentenenquête werden 2.900 consumenten in zes landen ondervraagd, terwijl in de enquête voor executives 884 managers werden ondervraagd (onder meer in de functies: Informatietechnologie, AI-ontwikkelaars, datawetenschappers, verkoop, marketing en klantenservice) uit tien landen. Deze resultaten werden verder vergeleken met de enquêtes van 2019 die in april 2019 en juni 2019 werden gehouden onder 5.000 consumenten en 722 leidinggevenden, waaronder AI-ontwikkelaars, datawetenschappers, verkoop- en marketingteams. Capgemini heeft in augustus-september 2020 ook diepte-interviews gehouden met een aantal managers uit diverse sectoren, academici en vakspecialisten op het gebied van ethiek in AI.

Over Capgemini
Capgemini is wereldwijd toonaangevend in consulting- en technologiediensten. In de voorhoede van innovatie, helpt Capgemini zijn klanten om de kansen te benutten die ontstaan in de snel veranderende wereld van cloud computing, digitalisering en platformen. Voortbouwend op 50 jaar historie en diepgaande sectorkennis, stelt Capgemini organisaties in staat om hun zakelijke ambities te realiseren via een breed palet aan diensten, van strategie tot uitvoering. Capgemini is sterk doordrongen van de overtuiging dat de zakelijke waarde van technologie van en door mensen komt. Het is een multiculturele organisatie met bijna 270.000 medewerkers verspreid bijna 50 landen. Capgemini Group, met Altran, rapporteerde in 2019 wereldwijd een omzet van EUR 17 miljard. Bezoek ons op www.capgemini.com. People matter, results count.
Laatste van Capgemini Nederland B.V.  
AI rapport: organisaties bewust van ethiek, maar handelen nog te terughoudend

Europees Onderzoek: open data aanjager economie

Consumenten enthousiaster over chatbots en spraakassistenten, maar bedrijven blijven achter met uitrol
Geplaatst:
Verstreken tijd: 109 dagen
Capgemini Nede.. contact  

Logo Capgemini Nederland B.V.

  +31 (0)30 689 0000
  www.nl.capgemini.com
Capgemini Nede.. sociaal  


Capgemini Nede.. tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo QuandaGo
Logo DATPROF
Logo Avaap
Logo Fastbyte
Logo Leadgate Europe
Logo Xdroid
Logo Qualogy
Logo NewChannel
Logo QuandaGo
Logo Salure
Logo ICT-Partners
Logo DNA Services B.V.
Logo Open.nl Software Group
Logo Codelogic
Logo Unexus B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Spryng
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo MCS B.V.
Logo DNA Services B.V.
Logo Techone B.V.
Logo Orange Cyberdefense
Logo Orange Cyberdefense
Logo Orange Cyberdefense
Logo Broad Horizon
Logo Humanwave B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Young_Coders
Logo Diamanti
Logo Dean One
Logo Hogeschool Tio
Logo Shippeo
Logo NTT Ltd.
Logo GTT Communications
Logo Visma | Onguard
Logo ChargePoint
Logo RobotWise
Logo Zoom
Logo Avit Group
Logo WIBU-SYSTEMS
Logo GNX
Logo Boertien Vergouwen Overduin
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 90129 persberichten
- 5875 bedrijfsprofielen
- 61 PR-bureauprofielen
- 9463 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.LVTPR.comHerken zakelijke websitebezoekerswww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nl