Contentbureauwww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekers
2505 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (191 dagen geleden)
Bedrijf:

Nederland dreigt toppositie binnen Europese startup ecosystemen te verliezen

Amsterdam - 8 juli 2020 - Uit onderzoek van de Dutch Startup Association (DSA) blijkt dat startups in andere Europese landen aanzienlijk meer beschikking hebben over COVID-19 gerelateerde overheidssteun dan Nederlandse startups. De organisatie waarschuwt de overheid daarom in een uitgebreid rapport over steunmaatregelen en de gevolgen van het huidige beleid. DSA raadt de overheid aan zo snel mogelijk met een opvolging van de Corona-OverbruggingsLening (COL) te komen, omdat Nederland anders de door haar recent behaalde toppositie als Europees startupland dreigt te verliezen. 

DSA adviseert de Nederlandse overheid op korte termijn maatregelen in te richten om onzekerheid weg te nemen bij startups en investeerders. Als er gekeken wordt naar de buurlanden zijn er reeds verschillende instrumenten ingezet of uitgebreid naar aanleiding van de coronacrisis. DSA raadt de overheid aan op korte termijn te kijken naar equity-financing, waar de overheid en banken gezamenlijk in startups investeren. Dit wordt al toegepast in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zou de overheid een fonds op moeten zetten gericht op technologische innovatie, die zowel in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al gepresenteerd zijn.

Vorige week kwam naar voren dat het Nederlandse startup ecosysteem op nummer 3 staat in Europa en op nummer 12 in de wereld. Het onderzoek uitgevoerd door Startup Genome is gebaseerd op metingen uit 2019 en houdt nog geen rekening met de gevolgen van de COVID-19 crisis en de verschillen in overheidssteun in ecosystemen. DSA waarschuwt dat er snel actie moet worden ondernomen als Nederland deze positie willen behouden.

Nederlandse startups hebben toegang tot een totaalbudget van €644 miljoen aan overheidssteun. In het buitenland is dit meer dan tientallen malen hoger. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben respectievelijk €4,9 miljard, €8,8 miljard en €44,7 miljard beschikbaar gesteld voor startups. Volgens het onderzoek van Startup Genome rangschikken de belangrijkste ecosystemen binnen deze landen op nummer 4, 1 en 5 in Europa, terwijl Amsterdam-Delta positie 3 houdt. 
“De waarde van het startup ecosysteem in Berlijn is 30% hoger dat van Amsterdam-Delta, terwijl de beschikbare overheidssteun in Duitsland 70 keer hoger is dan in Nederland” zegt Thomas Vles, directeur van Dutch Startup Association: “We hebben nu een prachtige derde positie behaald binnen de startup ecosystemen van Europa, maar doordat onze buurlanden aanzienlijk meer overheidssteun bieden aan startups kunnen we die snel weer kwijtraken.”
Nederland heeft de afgelopen jaren met grote inzet en investering een Europese toppositie bereikt met haar startup ecosysteem. DSA verwacht dat het aantal investeringen aanzienlijk gaat dalen in Nederland. Zonder investeringen zullen er nog meer startups omvallen, met banenverlies en schade aan het ecosysteem tot gevolg. Ook de effecten van de COL kunnen hierdoor teniet gedaan worden, waardoor de overheid daarmee ook nog miljoenen aan leningen kan verliezen.
“Zonder investeringen loopt Nederland een risico tot een kaalslag onder startups” zegt Lucien Burm, voorzitter van het bestuur van Dutch Startup Association: “Dit leidt niet alleen tot banenverlies onder startups, maar ook de veerkracht en innovatievermogen van de gehele economie staan op het spel.” 

Het uitgebreide onderzoek is gepubliceerd op de website van DSA.

--- EINDE PERSBERICHT ---

Noot voor de redactie, niet voor directe publicatie

Over Dutch Startup Association
Dutch Startup Association is de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor startups en scale-ups in Nederland. Opgericht in 2017 telt de DSA inmiddels een paar honderd leden. DSA zet zich in om de positie van startups en scaleups binnen de Nederlandse economie te versterken. 

Link naar het rapport (rapport is in het Engels) https://dutchstartupassociation.nl/wp-content/uploads/2020/07/COVID-gerelateerde-overheidsmaatregelen-in-EU-8.pdf

Media contact & interview verzoeken
sabine@dutchstartupassociation.nl 
06-24856754
Laatste van Dutch Startup Association (DSA)  
Geplaatst:
Verstreken tijd: 191 dagen
Dutch Startup .. contact  

Logo Dutch Startup Association (DSA)

Dutch Startup .. sociaal  


Dutch Startup .. tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Avaap
Logo Fastbyte
Logo Leadgate Europe
Logo Xdroid
Logo Qualogy
Logo NewChannel
Logo QuandaGo
Logo Salure
Logo ICT-Partners
Logo DNA Services B.V.
Logo Open.nl Software Group
Logo Codelogic
Logo SORSIT
Logo Intus Workforce Solutions BV
Logo Unexus B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Spryng
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo MCS B.V.
Logo DNA Services B.V.
Logo Techone B.V.
Logo Orange Cyberdefense
Logo Orange Cyberdefense
Logo Orange Cyberdefense
Logo Broad Horizon
Logo Humanwave B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Young_Coders
Logo Diamanti
Logo Dean One
Logo Hogeschool Tio
Logo Shippeo
Logo NTT Ltd.
Logo GTT Communications
Logo Visma | Onguard
Logo ChargePoint
Logo RobotWise
Logo Zoom
Logo Avit Group
Logo WIBU-SYSTEMS
Logo GNX
Logo Boertien Vergouwen Overduin
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 90122 persberichten
- 5873 bedrijfsprofielen
- 61 PR-bureauprofielen
- 9458 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.LVTPR.comwww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekers