Herken zakelijke websitebezoekerswww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.LVTPR.com
2520 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (344 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Clarity Benelux

Raspberry Pi competitie 2020 succesvol afgesloten met digitale finale

Contactbeperkende maatregelen staan online feest niet in de weg

Utrecht, 28 mei 2020 – De tweede Nederlandse editie van de Raspberry Pi scholencompetitie is ten einde. In deze wedstrijd, georganiseerd door PA Consulting en House of Digital, worden jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen uitgedaagd om met de piepkleine Raspberry Pi computer een uitvinding te ontwerpen die een maatschappelijk probleem oplost. Het thema van dit jaar, Smart Cities & Mobiliteit, resulteerde in prachtige uitvindingen, die zeker in deze tijden relevanter blijken dan ooit.

Vier teams vielen in de prijzen: Smart City Water won de prijs voor meest creatieve uitvinding. De meest impactvolle uitvinding werd gepresenteerd door Smart City Signs. Team GMS won de prijs voor de meest haalbare uitvinding. De nieuwe AAA-award was voor de Smart Blind Guide.

Extra uitdagingen overwonnen
De competitie verliep dit jaar anders dan gepland: vanwege de coronacrisis werd de competitie vanaf maart voortgezet in een digitaal format. Desondanks bleven van de ruim dertig aanmeldingen zestien teams in de running voor de prijzen. Zij kregen te maken met pittige uitdagingen: samenwerken op afstand is toch net wat anders dan wanneer je samen in één ruimte bent. Toch is dit format in de geest van de competitie. “De Raspberry Pi competitie is bedoeld om jongeren enthousiast te maken voor technologie, en om ze belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden bij te brengen”, zei Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “Dit digitale format is eigenlijk de belichaming van die insteek. Het vergt een andere manier van communiceren en van samenwerken, en de afgelopen maanden hebben uitgewezen hoe ontzettend belangrijk het is dat iedereen daar vaardig in wordt.”

De teams hebben deze uitdagingen met glans doorstaan. De presentaties werden op creatieve wijze ingevuld. Vanuit verschillende locaties of vanuit school (mét mondkapje) toonden de teams hun uitvinding, waarbij gebruik werd gemaakt van diverse hulpmiddelen, zoals vooraf opgenomen filmpjes, laptop- en telefooncamera’s en PowerPoint-presentaties. Zo wisten de teams ondanks de fysieke afstand de ideeën achter hun uitvindingen succesvol te communiceren.

“De inzendingen waren allemaal van hoog niveau”, zegt Ton Paffen, programmamanager van House of Digital. De winnende teams onderscheidden zich door hun wendbaarheid. “De winnaars hebben in dit online samenwerkingsverband geweldige teamprestaties geleverd. Het toont aan hoe waardevol deze competitie is voor het onderwijs. Het leert jongeren ontzettend veel belangrijke vaardigheden.”

Hoge maatschappelijke relevantie
“Vindingrijkheid, daar gaat het vandaag om. Concepten die reizen en verblijven in een stad aangenamer en veiliger maken”, zei Herman-Jan Carmiggelt, Partner Digital Innovation & Transformation bij PA. “En met de komst van de anderhalvemetersamenleving zijn dit soort concepten belangrijker dan ooit.”

De uitvindingen hadden uiteenlopende uitgangspunten. Sommige uitvindingen waren gericht op sociale interactie en gedragsbeïnvloeding, zoals een digitaal tegelspel. Andere uitvindingen waren ingestoken vanuit hele slimme technische toepassingen. Zoals de uitvindingen van het Leo Kanner College uit Leiden, die met name uitblonken in dit technische aspect.

Van quiz naar klamme handjes
“Dit is waar het leven om draait: hard werken, goed zijn voor andere mensen en de wereld mooier maken. Jullie hebben al deze dingen gedaan in deze competitie. Ik ben trots op jullie”, zei Alan Middleton, CEO van PA Consulting, in een videoboodschap die het begin van de prijsuitreiking inluidde. Een korte quiz onder leiding van presentator Klaas van Kruistum volgde, waar wederom uit bleek hoeveel voeling de teams hadden met het thema.

Vervolgens werden de winnaars bekend gemaakt door de jury, bestaande uit Gaby Allard (lid Raad van Bestuur ROC van Amsterdam - Flevoland), Willem van Asperen (chief data scientist PA Consulting), Caecilia Groot (CTO Prinses Máxima Centrum), Peter Strikwerda (Global Head of Innovations APG Asset Management), Joost van der Made (RC Plan – Concept Design & Innovation NS), Wesley Schouwenaars (techredacteur BNR Nieuwsradio), Ger Baron (Chief Technology Officer City of Amsterdam), Anke Schlichting (Chief Technology & Transformation Officer Aegon NL, lid van directie NL), Rian van Heur (Content Director AG Connect), Karel van Gils (Lead innovation and new technology ProRail) en Marc Jansen (Head of People Data and Innovation Rabobank).

Meest haalbare uitvinding
Team GMS van de Van der Capellen Scholengemeenschap uit Zwolle ontving de prijs voor meest praktisch haalbare uitvinding met hun muts met afstandssensoren voor slechtzienden. “Het is bedacht voor een groep die het moeilijk heeft in een drukke stad”, zei jurylid Karel van Gils. “Ze hebben echt gekeken naar de invulling van de behoefte en hoe techniek hier praktisch aan bijdraagt.” Het team was blij met de prijs, zeker gezien de problemen die ze hebben overwonnen. Een van de studenten: “Ons prototype werkte in eerste instantie niet. We hebben in onze vrije tijd doorgewerkt tot we het konden oplossen.” Geef nooit op, dus!

Bekijk de video van team GMS hier.

Meest creatieve uitvinding
Team Smart City Water van de Bredero Mavo uit Amsterdam had de meest creatieve uitvinding: een waterreservoir onder het wegdek dat in tijden van droogte het opgevangen regenwater door kan pompen naar planten en bomen. “Deze uitvinding was niet alleen een heel praktisch idee, maar legt ook de link naar een probleem waar we in de toekomst steeds vaker mee te maken kunnen hebben,” zei jurylid Gaby Allard. Het team was dolblij met de prijs. Hun geheim? Teamwork! “We hadden de taken heel goed verdeeld en goed nagedacht over wat we allemaal gingen doen”, aldus een van de teamleden.

Bekijk de video van team Smart City Water hier.

Meest impactvolle uitvinding
De uitvinding met de meeste impact binnen het thema Smart Cities & Mobiliteit was van Team Smart City Signs (Bredero Mavo): een verkeersbord dat de maximumsnelheid automatisch aanpast aan de hoeveelheid voetverkeer. “Het was ontzettend lastig om te kiezen uit zo veel inspirerende ideeën”, zei jurylid Anke Schlichting. “Maar dit verkeersbord is op meerdere manieren toepasbaar, eenvoudig te implementeren en heeft een directe impact op zowel de stad als mobiliteit.” Een van de leerlingen lichtte hun uitvinding toe: “Bij een slimme stad hoort op zijn minst dat het verkeer slim wordt geregeld.”

Bekijk de video van team Smart City Signs hier.

De AAA-award
De AAA-award, ofwel de aanmoedigingsprijs voor beste allrounders en aanstormend talent, ging naar de Smart Blind Guide (Bredero Mavo), een slimme taststok die als routebegeleider in gebouwen dient. “Dit jonge team heeft heel goed gekeken naar wat gebruikers nodig hebben, wat er al bestond op de markt en hoe ze hier iets aan konden toevoegen. Daarnaast was het een prachtig prototype waar de Raspberry Pi slim in was toegepast,” zei jurylid Joost van der Made. Volgens een van de teamleden was ook voor hen teamwerk de sleutel tot succes. “We hadden allemaal andere kwaliteiten die we konden gebruiken.”

Bekijk de video van team Smart Blind Guide hier.

Tot slot sprak Olympisch medaillewinnaar Matthijs Büchli de teams bemoedigend toe. “Zorg dat je blijft doen waar je plezier in hebt. En zorg dat je een goed team hebt, want of je nu puzzelstukjes legt of ze aangeeft, je doet het met elkaar. Wat jullie doen heeft écht impact! Daar mag iedereen best trots op zijn.”

De competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die hands-on ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek. Meer informatie over de Raspberry Pi competitie is beschikbaar op de website.Over House of Digital
House of Digital is een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam - Flevoland, de Hogeschool van Amsterdam en enkele tientallen bedrijven. House of Digital deelt kennis en ontwikkelt nieuwe opleidingen, om het onderwijs goed aan te laten sluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven. De vraag naar ICT’ers, online marketeers en andere specialisten blijft groeien. Door de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven levert House of Digital een belangrijke bijdrage aan de ambitie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) om uit te groeien tot de Europese mainport voor internet en data-gedreven innovatie.

Meer informatie:https://www.houseofdigital.amsterdam.

Over PA Consulting
De experts van PA Consulting bouwen samen aan een positieve toekomst. In een wereld die wordt gedreven door technologie, geloven wij dat de kracht van onze vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens. Waar strategie, technologie en innovatie samenkomen, zien wij kansen in complexiteit. Onze teams van experts op uiteenlopende gebieden combineren innovatief denken met baanbrekende technologie om sneller en verder vooruit te komen. Terwijl onze klanten transformeren, bereiken we samen duurzame resultaten.

PA heeft 3.200 specialisten in dienst op het gebied van financiële diensten, overheid, productie, energie- en nutsbedrijven, consumenten, defensie en beveiliging, gezondheidszorg, biowetenschappen, transport, reizen en logistiek. We werken wereldwijd vanuit kantoren in Europa, Noord-Amerika en de Golfstaten.

PA. Bringing ingenuity to life.

Meer informatie:https://www.paconsulting.com/

Voor meer persinformatie
Yellow Communications
Karin van Geelen
Tel: +31 (0)23 555 34 24
E-mail: paconsulting@yellow-communications.com
Laatste van PA Consulting  
PA Consulting boekt recordjaar dankzij vindingrijkheid

PA Consulting, PulPac en Seismic Solutions bundelen krachten om wegwerpplastic te vervangen

PA Consulting rondt investering door Jacobs af
Geplaatst:
Verstreken tijd: 344 dagen
PR contact  

Logo Clarity Benelux
PA Consulting contact  

Logo PA Consulting

  +31 30 28 29 791
  www.paconsulting.com
PA Consulting sociaal  


PA Consulting tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo ESTG
Logo Adwise
Logo Webton
Logo Mulder-Hardenberg
Logo ValidSign
Logo eV-ict
Logo Klantcontact Partnership Studie (KPS)
Logo BIM4Production
Logo 123zakelijk
Logo Music in Brands
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Priemo
Logo Alcadis
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Cellnex
Logo Frontline Solutions
Logo Spryng
Logo Spryng
Logo BarTrack
Logo Techone B.V.
Logo PQR
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo Medius
Logo Cellnex
Logo PayIBAN BV
Logo MCS B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Poly
Logo Citython
Logo Visma | Onguard
Logo ManpowerGroup
Logo Auth0
Logo Cegeka
Logo Extreme Networks
Logo ISBW
Logo Infor
Logo Honeypot
Logo We Love Communities
Logo Red Hat
Logo Thales
Logo Bynder B.V.
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 91074 persberichten
- 5972 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10252 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
Herken zakelijke websitebezoekerswww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.EVENTIVE.nl