www.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nlContentbureauwww.LVTPR.com
2500 volgen @ICTberichten
Datum: (82 dagen geleden)
Bedrijf:

Omzet mobiele markt krimpt 4% in 2019, T-Mobile presteert beter en claimt tweede plaats in Q4

Houten, The Netherlands, 17 March 2020 - De omzet uit mobiele diensten in Nederland bleef in 2019 de dalende lijn van eerdere jaren voortzetten, met een min van 4,1 procent tot EUR 3,69 miljard. In 2018 was er nog sprake van een daling van 3,7 procent. T-Mobile wist als enige operator omzetgroei te realiseren dankzij de overname van Tele2 én organische groei in het klantenbestand. Daarmee groeide het marktaandeel van de operator naar 30 procent, bijna gelijk aan nummer twee Vodafone. Telecompaper verwacht een verdere omzetdaling van de mobiele markt in 2020, zij het iets geringer. Redenen hiervoor zijn dat de concurrentiedruk op de prijzen enigszins afneemt, de markt een aanhoudende groei van het aantal aansluitingen toont en meer klanten overstappen op grotere databundels.

De harde concurrentie op zowel de consumenten- als de zakelijke markt heeft in 2019 geleid tot een lagere omzet bij KPN en Vodafone. Dat blijkt uit Telecompapers Dutch Mobile Operators-rapport over het vierde kwartaal. KPN verloor in het afgelopen jaar mobiele klanten, mede door het besluit om het merk Telfort stop te zetten. Toch bleef de operator marktleider met bijna 40 procent van de totale mobiele omzet, tegenover 42,5 procent in 2018. Vodafone liet een kleine stijging zien in klantenaantallen. Desondanks daalde de omzet van de nummer twee op de mobiele markt, waardoor het marktaandeel bijna 2,5 procentpunten lager uitkwam op iets meer dan 30 procent over 2019.

Omzet Q4 daalt ruim 5% op jaarbasis

De situatie was in het vierde kwartaal van 2019 niet veel beter, met een totale omzetdaling van 5,3 procent op jaar-op-jaar en 1,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. Zowel Vodafone (-8,6%) als KPN (-7,1%) presteerden slechter dan het marktgemiddelde, terwijl T-Mobile (inclusief Tele2) een iets hogere omzet liet zien (+ 0,6%).

T-Mobile haalde Vodafone in het derde kwartaal van 2019 in en pakte de tweede plaats. Daarmee eindigde T-Mobile in het vierde kwartaal met iets meer dan 31 procent van de marktomzet. Over heel 2019 bleef Vodafone de concurrent nog net voor.

Groei door abonnementen

In 2019 is de Nederlandse mobiele markt met 317.000 aansluitingen gegroeid, waarvan er 123.000 in het laatste kwartaal bij kwamen. Daarmee eindigde 2019 met 20,7 miljoen mobiele aansluitingen (exclusief M2M).

De groei kwam volledig voor rekening van abonnementen. In totaal groeide het aantal postpaid-aansluitingen in 2019 met bijna 1 miljoen. Het aandeel van postpaid (versus prepaid) op het totaal aantal mobiele aansluitingen bereikte aan het einde van het jaar 81 procent, een stijging van 10 procentpunten over de afgelopen drie jaar.

Meer aansluitingen, minder omzet

Telecompaper verwacht dat het aantal mobiele aansluitingen (exclusief M2M) tot 2024 met ongeveer 0,6 procent CAGR (gemiddelde groei per jaar) zal groeien. De stijging is voornamelijk te danken aan de bevolkingsgroei en aan FMC-pakketten die klanten aanmoedigen om extra aansluitingen te nemen. Verder is er sprake van meer telefoongebruik in bepaalde leeftijdsgroepen, evenals simkaarten in tablets, laptops en andere apparaten.

Ondanks de groei van het aantal aansluitingen zal de omzet uit de Nederlandse mobiele markt blijven dalen. Telecompaper verwacht een krimp van 2-3 procent in 2020 en een negatieve CAGR van 1,6 procent over de prognoseperiode van vijf jaar. Het tempo van de daling neemt af door een verminderd effect van regelgeving, zoals door lagere afwikkeltarieven en tarieven voor bellen in- en naar de EU. Tegelijk blijven factoren zoals kortingen op gebundelde pakketten en het toenemende gebruik van OTT-toepassingen de tarieven drukken.

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit het continue onderzoek van Telecompaper naar de Nederlandse communicatiemarkt. Een volledige analyse van alle KPI's in de mobiele markt met een vijfjaars marktvoorspelling is beschikbaar in het kwartaalrapport 'Dutch Mobile Operators'™, waarvan de laatste editie nu te koop is. Neem contact op met research@telecompaper.com om een exemplaar van het rapport te bestellen of een analyse op maat te ontvangen.

Voor de redactie

Het Dutch Mobile Operators 2019 Q4-rapport is gebaseerd op voortgaand onderzoek van Telecompaper naar ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor mobiele communicatiediensten. Het rapport omvat de Nederlandse mobiele netwerkoperators KPN, Vodafone, T-Mobile inclusief Tele2 en inclusief MVNO's. Het analyseert de resultaten over het vierde kwartaal van 2019, zowel de inkomsten als het aantal klanten, en vergelijkt de bevindingen met de resultaten uit het vierde kwartaal van 2018 (jaar-op-jaar) en het derde kwartaal (sequentieel) van 2019. Een uitsplitsing van postpaid/prepaid en MNO/retail-omzet en ARPU voor elke operator is inbegrepen. Het rapport geeft ook een prognose van vijf jaar voor de inkomsten en het aantal klanten voor de Nederlandse markt. Het rapport kost EUR 995 voor een gebruiker.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en een persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Alejandra van de Roer
Research analist
Email: alejandra@telecompaper.com
Laatste van Telecompaper  
De FTTH-markt groeide in 2019 met 10%, in 2020 wordt een record aantal woningen aangesloten

Nederlandse tv-video-markt groeit naar EUR 2,2 miljard, Covid-19 kan groei verder stuwen

Triple play klanten van Delta, KPN en Ziggo het meest honkvast
Geplaatst:
Verstreken tijd: 82 dagen
Telecompaper contact  

Logo Telecompaper

  Alejandra van de Roer
  +31 30 6349600
  alejandra@telecompaper.com
  www.telecompaper.com
Telecompaper sociaal  


Telecompaper tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Snowflake
Logo Snowflake
Logo Maunt
Logo Siemens Mobility B.V.
Logo Synobsys
Logo Renewd
Logo iSourcing Hub
Logo CPMview
Logo ORdigiNAL
Logo ID Control
Logo Codelogic
Logo Bergler ICT
Logo FortifyData
Logo UiPath
Logo Spryng
Logo Dataplace
Logo Postex Nederland B.V.
Logo RoSecure
Logo Postex Nederland B.V.
Logo Guardian360 bv
Logo Denit Hosting Solutions
Logo SCOS Software bv
Logo Guardian360 bv
Logo PQR B.V.
Logo Broad Horizon
Logo Young Coders B.V.
Logo Guardian360 bv
Logo Yenlo
Logo Postex Nederland B.V.
Logo NetApp
Logo Databricks
Logo Onguard
Logo Staples Nederland
Logo Bynder B.V.
Logo Poly
Logo Arrow Electronics
Logo Vertiv
Logo Protime BV
Logo Pegasystems
Logo Veeam Software
Logo Cloudian B.V.
Logo Citrix
Logo Solvinity
Logo Zyxel
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com is hèt persberichten platform voor de IT-sector

In de database
- 88532 persberichten
- 5709 bedrijfsprofielen
- 58 PR-bureauprofielen
- 8144 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nlwww.marcommit.nlwww.LVTPR.com