www.lubbersdejong.nlwww.LVTPR.comwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekers
2506 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (1 jaar en 136 dagen geleden)
Bedrijf:

Omzet mobiele markt krimpt 4% in 2019, T-Mobile presteert beter en claimt tweede plaats in Q4

Houten, The Netherlands, 17 March 2020 - De omzet uit mobiele diensten in Nederland bleef in 2019 de dalende lijn van eerdere jaren voortzetten, met een min van 4,1 procent tot EUR 3,69 miljard. In 2018 was er nog sprake van een daling van 3,7 procent. T-Mobile wist als enige operator omzetgroei te realiseren dankzij de overname van Tele2 én organische groei in het klantenbestand. Daarmee groeide het marktaandeel van de operator naar 30 procent, bijna gelijk aan nummer twee Vodafone. Telecompaper verwacht een verdere omzetdaling van de mobiele markt in 2020, zij het iets geringer. Redenen hiervoor zijn dat de concurrentiedruk op de prijzen enigszins afneemt, de markt een aanhoudende groei van het aantal aansluitingen toont en meer klanten overstappen op grotere databundels.

De harde concurrentie op zowel de consumenten- als de zakelijke markt heeft in 2019 geleid tot een lagere omzet bij KPN en Vodafone. Dat blijkt uit Telecompapers Dutch Mobile Operators-rapport over het vierde kwartaal. KPN verloor in het afgelopen jaar mobiele klanten, mede door het besluit om het merk Telfort stop te zetten. Toch bleef de operator marktleider met bijna 40 procent van de totale mobiele omzet, tegenover 42,5 procent in 2018. Vodafone liet een kleine stijging zien in klantenaantallen. Desondanks daalde de omzet van de nummer twee op de mobiele markt, waardoor het marktaandeel bijna 2,5 procentpunten lager uitkwam op iets meer dan 30 procent over 2019.

Omzet Q4 daalt ruim 5% op jaarbasis

De situatie was in het vierde kwartaal van 2019 niet veel beter, met een totale omzetdaling van 5,3 procent op jaar-op-jaar en 1,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. Zowel Vodafone (-8,6%) als KPN (-7,1%) presteerden slechter dan het marktgemiddelde, terwijl T-Mobile (inclusief Tele2) een iets hogere omzet liet zien (+ 0,6%).

T-Mobile haalde Vodafone in het derde kwartaal van 2019 in en pakte de tweede plaats. Daarmee eindigde T-Mobile in het vierde kwartaal met iets meer dan 31 procent van de marktomzet. Over heel 2019 bleef Vodafone de concurrent nog net voor.

Groei door abonnementen

In 2019 is de Nederlandse mobiele markt met 317.000 aansluitingen gegroeid, waarvan er 123.000 in het laatste kwartaal bij kwamen. Daarmee eindigde 2019 met 20,7 miljoen mobiele aansluitingen (exclusief M2M).

De groei kwam volledig voor rekening van abonnementen. In totaal groeide het aantal postpaid-aansluitingen in 2019 met bijna 1 miljoen. Het aandeel van postpaid (versus prepaid) op het totaal aantal mobiele aansluitingen bereikte aan het einde van het jaar 81 procent, een stijging van 10 procentpunten over de afgelopen drie jaar.

Meer aansluitingen, minder omzet

Telecompaper verwacht dat het aantal mobiele aansluitingen (exclusief M2M) tot 2024 met ongeveer 0,6 procent CAGR (gemiddelde groei per jaar) zal groeien. De stijging is voornamelijk te danken aan de bevolkingsgroei en aan FMC-pakketten die klanten aanmoedigen om extra aansluitingen te nemen. Verder is er sprake van meer telefoongebruik in bepaalde leeftijdsgroepen, evenals simkaarten in tablets, laptops en andere apparaten.

Ondanks de groei van het aantal aansluitingen zal de omzet uit de Nederlandse mobiele markt blijven dalen. Telecompaper verwacht een krimp van 2-3 procent in 2020 en een negatieve CAGR van 1,6 procent over de prognoseperiode van vijf jaar. Het tempo van de daling neemt af door een verminderd effect van regelgeving, zoals door lagere afwikkeltarieven en tarieven voor bellen in- en naar de EU. Tegelijk blijven factoren zoals kortingen op gebundelde pakketten en het toenemende gebruik van OTT-toepassingen de tarieven drukken.

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit het continue onderzoek van Telecompaper naar de Nederlandse communicatiemarkt. Een volledige analyse van alle KPI's in de mobiele markt met een vijfjaars marktvoorspelling is beschikbaar in het kwartaalrapport 'Dutch Mobile Operators'™, waarvan de laatste editie nu te koop is. Neem contact op met research@telecompaper.com om een exemplaar van het rapport te bestellen of een analyse op maat te ontvangen.

Voor de redactie

Het Dutch Mobile Operators 2019 Q4-rapport is gebaseerd op voortgaand onderzoek van Telecompaper naar ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor mobiele communicatiediensten. Het rapport omvat de Nederlandse mobiele netwerkoperators KPN, Vodafone, T-Mobile inclusief Tele2 en inclusief MVNO's. Het analyseert de resultaten over het vierde kwartaal van 2019, zowel de inkomsten als het aantal klanten, en vergelijkt de bevindingen met de resultaten uit het vierde kwartaal van 2018 (jaar-op-jaar) en het derde kwartaal (sequentieel) van 2019. Een uitsplitsing van postpaid/prepaid en MNO/retail-omzet en ARPU voor elke operator is inbegrepen. Het rapport geeft ook een prognose van vijf jaar voor de inkomsten en het aantal klanten voor de Nederlandse markt. Het rapport kost EUR 995 voor een gebruiker.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en een persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Alejandra van de Roer
Research analist
Email: alejandra@telecompaper.com
Laatste van Telecompaper  
Geplaatst:
Verstreken tijd: 1 jaar en 136 dagen
Telecompaper contact  

Logo Telecompaper

  Alejandra van de Roer
  +31 30 6349600
  alejandra@telecompaper.com
  www.telecompaper.com
Telecompaper sociaal  


Telecompaper tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Techtenna
Logo Priemo
Logo NPRM NV
Logo OPEN.satisfaction
Logo NEG-ITSolutions
Logo Login Consultants
Logo Giarte
Logo Tulinx
Logo Renewd
Logo Fullstaq B.V.
Logo Sortlist
Logo Data Matters BV
Logo XIXO
Logo NTT DATA
Logo Barracuda Networks
Logo NetApp
Logo Lightspeed
Logo RobotWise
Logo Ivanti
Logo NetApp
Logo WorldStream
Logo GrassGreener Europe
Logo WIBU-SYSTEMS
Logo Intel
Logo devolo
Logo Unisys
Logo Banking Circle
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 91760 persberichten
- 6031 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10592 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.lubbersdejong.nlwww.LVTPR.comwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekers