www.LVTPR.comwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.lubbersdejong.nl
2506 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (2 jaar en 161 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Progress Communications

IT Nederland niet opgewassen tegen toenemende complexiteit van cybercrime

Amsterdam, 9 januari 2020 – Een ruime meerderheid (57 procent) van de Nederlandse bedrijven is al eens slachtoffer geweest van cybercriminaliteit. En 77 procent van de IT’ers vreest dat zijn of haar bedrijf kwetsbaar is voor een aanval. Dit blijkt uit onderzoek van InSpark, een toonaangevende specialist die organisaties stimuleert en ondersteunt bij hun digitale transformatie, naar de stand van zaken op het gebied van cybercrime en -beveiliging. Hieraan hebben 565 IT’ers deelgenomen, die op de hoogte zijn van de cyber- en cloudsecurity in hun organisatie.

Het onderzoek onthult een grote mate van kwetsbaarheid voor hackers en cybercriminelen. Meer dan de helft van de Nederlandse IT’ers (65 procent) maakt zich enigszins zorgen over de mogelijke gevolgen van cyberaanvallen op hun bedrijf, negen procent maakt zich zelfs veel zorgen.

Volgens de respondenten is de grootste kwetsbaarheid op het gebied van cybersecurity de onzorgvuldigheid van de medewerkers (63 procent), gevolgd door de onkunde of onwetendheid van de medewerkers (62 procent).

Bedrijven onderschatten risico’s
Hoewel IT’ers zich wel zorgen maken over de mogelijke gevolgen van cyberaanvallen en de schade die cybercriminelen kunnen aanrichten, denken de meesten dat zij de zaken binnen de eigen organisatie goed op orde hebben. Van alle ondervraagde IT’ers is twaalf procent er zelfs van overtuigd dat zijn of haar bedrijf helemaal niet kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Slechts vier procent kwalificeert zijn of haar bedrijf als zeer kwetsbaar, terwijl het overgrote merendeel (77 procent) van mening is dat zijn of haar bedrijf hooguit enigszins kwetsbaar is.

Een kwart van de ondervraagde IT’ers is ervan overtuigd dat zijn of haar bedrijf nog nooit het slachtoffer is geweest van een cyberaanval, terwijl een opmerkelijke achttien procent zegt dit niet te weten. De meerderheid van de respondenten (57 procent) geeft echter toe dat zijn of haar bedrijf al eens is getroffen door een cyberaanval. In de meeste gevallen ging het daarbij om aanvallen met malware (26 procent), phishing (25 procent) en om datalekken (vijftien procent).

Meer dan de helft van de respondenten is dus al eens getroffen door cybercrime, maar Derk van der Woude, Lead Consultant Security bij InSpark, denkt dat het percentage in werkelijkheid veel hoger is. “Zo goed als zeker zijn bedrijven die niet weten of in hun organisatie een cyberaanval heeft plaatsgevonden, al eens door criminelen bezocht. Het werkelijke percentage ligt waarschijnlijk op 75 procent.” Van der Woude baseert deze schatting op ervaringen van InSpark, die regelmatig bij bedrijven binnenkomt om een securityscan uit te voeren. “In veel gevallen ontdekken we breaches die niet bekend waren, maar wel direct actie behoeven.”

Veiligheid wordt nauwelijks getest
“Bedrijven gaan er te makkelijk van uit dat het met de kwetsbaarheid van de eigen organisatie voor cybercrime wel meevalt”, vervolgt Van der Woude. “Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat driekwart van de respondenten ‘tevreden’ is over het niveau van de eigen cybersecurity. Dit resulteert in een lakse houding als het gaat om het testen en controleren. Een schrikbarende dertien procent van de respondenten geeft aan nooit een securitytest of pentest uit te voeren, terwijl bijna de helft van de IT’ers zegt niet te weten of zulke test gedaan worden.” Van de respondenten die wel testen uitvoeren, doet slechts dertien procent dit meerdere malen per jaar.

Door hun beveiliging niet of weinig te testen, maken organisaties zich kwetsbaar voor de activiteiten van cybercriminelen. Het trainen van medewerkers in het herkennen van de groeiende risico’s van cybercrime is een belangrijk preventiemiddel, evenals het hanteren van een stringent wachtwoordbeleid. “Deze maatregelen zijn echter niet afdoende”, vertelt Van der Woude. “Een user awareness training kan helpen om de risico’s te beperken, maar is niet voldoende. Cybersecurity vraagt om specialistische kennis en de inzet van professionele tooling. In de meeste bedrijven is dat niet aanwezig. Vaak zie je dat de afdeling IT het deel security erbij doet.”

Security-as-a-Service
“Het Nederlandse bedrijfsleven beseft nog onvoldoende dat bijna elk bedrijf tegenwoordig een softwarebedrijf is”, vervolgt Van der Woude. “Cybercriminelen zijn enorm sluw en zetten steeds geavanceerder middelen in om in te breken. Dat vraagt om specialistische kennis om je hiertegen te weren.” Voor kleinere organisaties kan het een zware belasting zijn om zelf specialisten in huis te halen. Maar dat is volgens Van der Woude ook lang niet altijd nodig. “Je kunt security ook als dienst afnemen en aan een Security Operations Center (SOC) uitbesteden. Dan heb je 24/7 de zekerheid van geavanceerde detectie.”

###

Over het onderzoek
In november 2019 voerde Panelwizard in opdracht van InSpark onderzoek uit onder 565 Nederlandse IT’ers van 18 jaar en ouder, die op de hoogte zijn van de cyber- en cloudsecurity in het bedrijf waar zij werkzaam zijn. Dit onderzoek is uitgevoerd conform de richtlijnen van ISO 20252 en ISO 26362.

Over InSpark
InSpark ondersteunt en stimuleert organisaties bij hun digitale transformatie. Onze innovaties en securityservices zorgen voor blijvend resultaat met grote positieve impact voor onze klanten. Ons motto: innovate to accelerate. De professionals van InSpark beschikken over diepgaande expertise van state-of-the-art Microsoft-technologie. Full service en full force, zodat klanten en medewerkers het maximale uit technologie kunnen halen. InSpark is Global Microsoft Security & Compliance Partner 2019, tienvoudig Microsoft Gold Partner, Country Partner of the Year 2018, Hybrid Cloud Partner 2017 en meermalig winnaar van de FD Gazelle-award. Lees meer op www.inspark.nl.
Laatste van InSpark  
IT Nederland niet opgewassen tegen toenemende complexiteit van cybercrime

InSpark wint Microsoft Global Security & Compliance Partner of the Year Award 2019
Geplaatst:
Verstreken tijd: 2 jaar en 161 dagen
PR contact  

Logo Progress Communications
InSpark contact  

Logo InSpark

  020 89 09 100
  info@inspark.nl
  www.inspark.nl
InSpark sociaal  


InSpark tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Techtenna
Logo Priemo
Logo NPRM NV
Logo OPEN.satisfaction
Logo NEG-ITSolutions
Logo Login Consultants
Logo Giarte
Logo Tulinx
Logo Renewd
Logo Fullstaq B.V.
Logo Sortlist
Logo Data Matters BV
Logo XIXO
Logo NTT DATA
Logo Barracuda Networks
Logo NetApp
Logo Lightspeed
Logo RobotWise
Logo Ivanti
Logo NetApp
Logo WorldStream
Logo GrassGreener Europe
Logo WIBU-SYSTEMS
Logo Intel
Logo devolo
Logo Unisys
Logo Banking Circle
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 91760 persberichten
- 6031 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10592 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
Contentbureauwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.lubbersdejong.nl