Meppel, 29 november 2019 - De markt voor ICT-diensten verkeert in een impasse. Het betreft de markt voor outsourcing, consultancy, implementatie, Cloud en andere diensten. Deze markt heeft in Nederland een omvang van 7 miljard euro. Er werken ruim 31.000 medewerkers, gemeten in voltijdbanen. Naar verwachting wordt de stilstand in 2020 niet doorbroken.
AME Research deed onderzoek naar de financiën van de tien grootste leveranciers van ICT-diensten die in 2019 een omzet halen van €5,4 miljard met 24.800 medewerkers gemeten in voltijdbanen.
Hier is een gloednieuw rapport.
De groei van deze sector in Nederland is de laatste jaren beneden de inflatie gebleven, waardoor er feitelijk gen groei was. De werkgelegenheid bij de tien grootste ICT-dienstverleners is de laatste tien jaar sterk verslechterd. Werkten er bij deze tien bedrijven in 2008 nog 42.500 medewerkers gemeten in FTE, in 2018 waren dat er nog maart 24.800. Bijna 18.000 mensen verloren in die tien jaar hun baan.
Het onderzoek naar financiële trends in de sector van ICT-diensten strekt zich uit van 1996 tot en met 2019. Dat onderzoek is gebaseerd op 50 financiële data en evenzoveel kengetallen uit de gedeponeerde jaarrekeningen van deze ondernemingen. Deze data staan in de database AME ANALIST (
www.ameanalist.nl)
Uit het onderzoek blijkt dat de voorbije tien jaar een omzet van twee miljard euro verloren is gegaan. Wel is de omzet per medewerker toegenomen van 2,6 maal het gemiddelde brutosalaris naar 3,3 maal het brutosalaris. De werkdruk is daardoor aanzienlijk toegenomen, terwijl de brutolonen heel bescheiden zijn gestegen.
De laatste tien jaar is ook de winstgevendheid steeds meer onder druk komen te staan. De gemiddelde operationele winstmarge over de periode 2006-2018 is niet meer dan 4,76%. Dat is ongeveer 2% te weinig. Wel zitten de bedrijven gemiddeld heel goed bij kas. De solvabiliteit is gestegen tot 50%. Dat is geen positief signaal, want er blijkt uit dat de bedrijven niet weten waarin zij hun geld moeten investeren.
Het rapport heeft een omvang van 24 pagina’s en bevat meer dan 20 grafieken en tabellen. Ook zijn er afzonderlijke data van de tien grootste ICT-dienstverleners in opgenomen. De onderzochte bedrijven zijn IBM, Capgemini, Atos, Accenture, Centric, Ordina, CGI, Simac, Sogeti en SLTN.