www.marcommit.nlContentbureauwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nl
2483 volgers blijven op de hoogte!
Datum: (110 dagen geleden)
Bedrijf:

Data-analyse Deloitte: Nederlandse tuin kan drie keer groener

Volledige benutting vergroeningspotentieel kan bijdragen aan terugdringen hitte in de stad

Rotterdam, 10 oktober 2019 – De Nederlandse particulierentuin bestaat voor 36 procent uit vegetatie en is dus voor iets meer dan een derde ‘groen’. Het aantal dat nog bedekt kan worden met groen in een gebied, noemen we het vergroeningspotentieel. Voor heel Nederland komt dit vergroeningspotentieel neer op 1.4 miljard m², oftewel 285.000 voetbalvelden. Als het vergroeningspotentieel van tuinen volledig wordt benut dan daalt de temperatuur in de 5 grootste steden tussen de 0,23 ? in Rotterdam en 0,68 ? in Eindhoven. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de omvangrijke data-analyse op basis van openbare bronnen die is uitgevoerd door Deloitte in samenwerking met Climate Adaptation Services (CAS).

Hoe groen de tuinen in Nederland zijn per gemeente en per wijk kan relevant zijn voor beleidsbepalers. Vegetatie in bewoond gebied zorgt namelijk voor verkoeling, een betere afwatering, biodiversiteit en CO2-opslag. Daarmee vermindert een substantieel deel van het Urban Heat Island effect, het effect dat ervoor zorgt dat het in steden vaak warmer is dan daarbuiten. In steden kan de warmte namelijk minder goed weg en stenen houden hitte langer vast. In grote steden is het gemiddeld 3 ? en soms wel 8 ? warmer dan in de rest van het land.

Hasse Goosen, directeur Climate Adaptation Services: “Groene tuinen zijn niet alleen mooi en goed voor de natuur, ze zorgen ook voor verkoeling. Zeker in sterk verstedelijkte gebieden helpen groene tuinen om het stedelijk hitte-eiland effect tegen te gaan. Door klimaatverandering zal het vaker tropisch warm worden en helpt het dus als veel mensen letterlijk een steentje bijdragen.”

Rotterdamse tuinen drie keer groener dan die van Amsterdammers
Voor de vijf grootste steden van Nederland is berekend met hoeveel graden Celsius de temperatuur kan dalen als het vergroeningspotentieel van tuinen volledig wordt benut. Het groenpercentage van de tuinen in deze steden ligt lager dan het landelijk gemiddelde van 36 procent: Rotterdam (33 procent), Den Haag (31 procent), Eindhoven (23 procent), en Utrecht (16 procent) en Amsterdam (11 procent).

Als deze vijf steden het vergroeningspotentieel helemaal zouden benutten dan daalt de temperatuur in die steden tussen de 0,23 ? (Rotterdam) en 0,68 ? (Eindhoven).

Groen, groener, groenst
Amsterdam is de gemeente met de minst groene tuinen. Het hoogste groenpercentage wordt gehaald in de gemeente Wassenaar. Maar liefst 70 procent van de tuin in deze gemeente is bedekt met groen.

Marloes de Raad, manager Analytics & Cognitive bij Deloitte: “Met data-analyse hebben we nu voor het eerst feitelijk kunnen vaststellen hoe groen onze tuinen zijn. Dat is nog best ingewikkeld. Op een gewone luchtfoto kun je kunstgras bijvoorbeeld maar moeilijk onderscheiden van echt gras. Door het combineren van onder meer infraroodfoto’s en kadastrale gegevens werd dit ineens wel mogelijk. En dan kost het nog flinke rekenkracht: 40 cloud-computers hebben twee weken lang non-stop berekeningen gemaakt om het groenpercentage voor de 9,3 miljoen Nederlandse adressen in kaart te brengen.”

Op de online interactieve kaart kun je de gegevens vinden van de tuinen in jouw gemeente en jouw eigen buurt.

Over het onderzoek
De data-analyse is onderdeel van Deloitte's State of the State, een actuele data-analyse van Nederland, bedoeld om beleidsmakers en organisaties van bruikbare inzichten te voorzien op diverse maatschappelijke thema’s. Deloitte analyseert hiervoor open data en kijkt daarbij naar onderlinge samenhang. Het is voor het eerst dat door middel van data-analyse feitelijk is vastgesteld hoe hoog het groenpercentage is in Nederlandse tuinen. Deze data-analyse is gericht op particulierentuinen, maar gemeenten kunnen op dezelfde wijze een dergelijk onderzoek ook uitvoeren naar openbare ruimten en verharding (pleinen, straten, en wegen o.a.)

Over Climate Adaptation Service (CAS)
Climate Adaptation Services is ontstaan vanuit de onderzoeksprogramma's Kennis voor Klimaat en Klimaat voor Ruimte. CAS is gespecialiseerd in het combineren van kennis over klimaatverandering met communicatie- en visualisatietechnieken. CAS ontwikkelt laagdrempelige tools om de complexe klimaatboodschap over te brengen. Daarmee laat het zien hoe en wanneer het klimaat verandert, hoe erg dat is en hoe we ons daar op kunnen voorbereiden.
Laatste van Deloitte  
Women in the Boardroom-rapport: vrouwen nemen slechts 16,9 procent van bestuursfuncties wereldwijd in

Data-analyse Deloitte: Nederlandse tuin kan drie keer groener

Deloitte: familiebedrijven worstelen met toekomstperspectieven
Geplaatst:
Verstreken tijd: 110 dagen
Deloitte contact  

Logo Deloitte

  +31 (0)882882888
  www.deloitte.com/nl
Deloitte sociaal  


Deloitte tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo ConoScenza
Logo Camarate ICT
Logo Synobsys
Logo Distology Nederland B.V.
Logo BTG
Logo Cicerosoftware - INFORMA Europe
Logo Art Of Automation
Logo Copernicus
Logo Webhosters.nl
Logo Marcommit
Logo NEG-ITSolutions
Logo Maunt
Logo Ifective
Logo SoftApp-distribution
Logo MatrixMind
Logo Yenlo
Logo Spryng
Logo Belcentrale.nl
Logo Art Of Automation
Logo HPS Connectivity Solutions
Logo SCOS Software bv
Logo Belcentrale.nl
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo Yenlo
Logo tradeinterop
Logo Nalanda Technology
Logo Spryng
Logo SecureLink Nederland B.V.
Logo Frontline Solutions
Logo SecureLink Nederland B.V.
Logo IFS
Logo Cisco
Logo Cisco
Logo Solipsis b.v.
Logo Collibra
Logo Genesys
Logo Dell Boomi
Logo AEB
Logo Dutchitchannel.nl
Logo Zircon
Logo myBrand
Logo NetApp
Logo Schneider Electric
Logo Intermax
Logo Thinkwise
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
+31616371535
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg ons
- Twitter

Zoek
- ICT bedrijf
- ICT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com is hèt platform voor alle ICT gerelateerde persberichten.

In de database
- 87582 persberichten
- 5593 bedrijfsprofielen
- 56 PR-bureauprofielen
- 7278 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.marcommit.nlwww.EVENTIVE.nlwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nl