Succesvolle primeur Raspberry Pi competitie krijgt vervolg

Welke schoolteams winnen komend schooljaar de landelijke uitvindingenwedstrijd?

Utrecht, 26 juni 2019 - Na het succes van de eerste editie van de Raspberry Pi competitie, barst in het schooljaar 2019-2020 deze uitvindingenwedstrijd opnieuw los. Elke vmbo-, havo-, vwo- en mbo-school kan teams inschrijven en de uitdaging aangaan om met behulp van de Raspberry Pi innovatieve oplossingen te vinden voor vraagstukken uit de samenleving. “Deze wedstrijd geeft jongeren vanaf 12 jaar de kans om hands-on ervaring op te doen met computerprogrammeren en techniek. Waardevolle vaardigheden die steeds belangrijker worden in de maatschappij”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital deze competitie in Nederland organiseert.

In Engeland is de Raspberry Pi Competitie al jarenlang zeer succesvol met honderden deelnemende teams. Deze wedstrijd heeft onder meer tot doel om jonge mensen enthousiast(er) te maken voor technologie, maar ook om het belang van innovatie en samenwerking te benadrukken, om samen met medestudenten te werken aan een betere wereld. Afgelopen schooljaar is deze competitie ook in Nederland geïntroduceerd. En met groot succes. Het finale-event in de Johan Cruijff ArenA in april van dit jaar ademde enthousiasme, inspiratie en innovatie uit. Onder de deelnemende teams, docenten, de vakjury en de organisatie. Mona Keijzer was onder de indruk van de innovaties. “Dat jullie nu al met ICT en nieuwe technologie experimenteren is belangrijk, want ICT wordt het vakgebied van de toekomst en is van groot belang voor de toekomst van onze economie”, benadrukte de staatssecretaris van Economische Zaken. “Ook als je nu niet hebt gewonnen, ligt er een prijs in het verschiet. En die prijs is een baan in de techniek.”

Een video-impressie van het finale-event is hier te bekijken.

ICT-onderwijs verbeteren
“De Raspberry Pi competitie stimuleert jongeren om als team samen te werken, om na te denken over relevante maatschappelijke thema’s en met gebruik van technologie innovatieve oplossingen te vinden”, stelt Mark Griep. Ton Paffen, programmadirecteur bij House of Digital is het met het hoofd PA Consulting Nederland eens. “De eerste editie was zeer geslaagd. Met deze wedstrijd kunnen we jongeren al vroeg interesseren voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen. We willen dat het ICT-onderwijs goed aansluit en aan blijft sluiten op de - nog steeds - groeiende arbeidsmarkt of het vervolgonderwijs. Zo’n competitie helpt daarbij. Het stimuleert leerlingen nog meer om ICT-mogelijkheden te ontdekken en toe te passen. En zo het beste uit zichzelf te halen.”

Thema
Het thema bij de eerste editie van de Raspberry Pi competitie was: ‘Doe een uitvinding, verbeter het welzijn van mensen’. Tot de winnende uitvindingen behoorden: het automatiseren van de verzorging van een plant, een geautomatiseerde medicijncarrousel en een efficiënte oplossing om zorgverleners van meervoudige gehandicapten te ondersteunen. Het thema voor het schooljaar 2019-2020 houdt de organisatie nog even geheim. Er zijn uiteindelijk prijzen te winnen binnen verschillende leeftijdsgroepen, voor verschillende categorieën.

Via de website van de Raspberry Pi competitie kunnen scholen hun teams aanmelden en is meer informatie beschikbaar.Bijlagen
5.2 MB jpg  Winnaars Raspberry Pi competitie april 2019Noot voor de redactie

Beeldmateriaal onder copyright van Pim Ras Fotografie: https://www.pimras.nl/

Over PA Consulting
De experts van PA Consulting bouwen samen aan een positieve toekomst. In een wereld die wordt gedreven door technologie, geloven wij dat de kracht van onze vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens. Waar strategie, technologie en innovatie samenkomen, zien wij kansen in complexiteit. Onze teams van experts op uiteenlopende gebied combineren innovatief denken met baanbrekende technologie om sneller en verder vooruit te komen. Terwijl onze klanten transformeren, bereiken we samen duurzame resultaten.

We zijn meer dan 2.600 specialisten op het gebied van financiële diensten, overheid, productie, energie- en nutsbedrijven, consumenten, defensie en beveiliging, gezondheidszorg, biowetenschappen, transport, reizen en logistiek. We werken wereldwijd vanuit kantoren in Europa, Noord-Amerika en de Golfstaten.
Bringing ingenuity to life. 

Meer informatie: https://www.paconsulting.com/

Over House of Digital
House of Digital is een publiek-private samenwerking op initiatief van de gemeente Amsterdam, ROC van Amsterdam en Flevoland, de Hogeschool van Amsterdam en 27 bedrijven. Het doel is om onderwijsinnovatie op het digitale domein te activeren en te stimuleren en beter digitaal onderlegde medewerkers op te leiden voor de arbeidsmarkt. Dit om het groeipotentieel van bedrijven structureel te ondersteunen via co-creatie met het bedrijfsleven en het stimuleren van doorlopende leerlijnen. House of Digitaal draagt zo bij aan de ambitie van Amsterdam om de Europese mainport voor internet en data-innovaties te worden. Meer informatie: https://www.houseofdigital.amsterdam.

#PAPiAwardsNL19Voor meer persinformatie
Yellow Communications
Karin van Geelen
Tel: +31 (0)23 555 34 24
E-mail: paconsulting@yellow-communications.com