www.marcommit.nlwww.marcommit.nlContentbureauwww.lubbersdejong.nl
2499 volgen @ICTberichten
Datum: (457 dagen geleden)
Bedrijf:

SAP solide belegging

Cloud groeit krachtig door

SAP is het allergrootste Europese concern op het gebied van financiële- en administratieve software voor middelgrote en grote organisaties in de wereld. SAP is van oorsprong een door voormalige IBM- medewerkers in 1972 opgericht Duits bedrijf op het gebied van Enterprise Resource Planning (ERP). De onderneming is concurrent van de Amerikaanse Oracle, Infor, IBM en onder meer Microsoft.

SAP gaat in een reorganisatie 4500oudere werknemers met een regelingontslaan om zo efficiënt te blijven als het altijd al was. Het concern heeft een goede reputatie. In 2017 was SAP wel betrokken bij een corruptieschandaal in Zuid-Afrika waarvoor het topmanagement door het stof ging en drie managers werden ontslagen. Dergelijke uitglijers kwamen niet eerder voor.

De Nederlandse vestiging van “Systemen, Applicaties en Producten in de Informatica” is op 11 oktober 1989 in ’s-Hertogenbosch opgericht en heeft in 2018 een omzet van meer dan €600 miljoen, op een wereldwijde omzet in 2018 van €24,7 miljard. Het concern verkoopt Enterprise Resource Planning software, Supply Chain Management software, Customer Relationship Management software, Supplier Relationship Management software en onder meer Product Lifecycle Management software.

Romeinse stoel
Op 29 november 1999 vloog ik naar het hoofdkantoor in het Duitse Walldorf bij Karlsruheom de toenmalige AME Research Award 1999 te overhandigen aan Dieter Matheis, toen Chief Financial Officer van SAP AG. Ik was onder de indruk van de jarenlange superieure financiële prestaties van de onderneming. SAP scoorde het beste op objectieve vragen zoals Ben je rijk? Winstgevend? Kun je betalen? Maak je je aandeelhouders gelukkig? Win je marktaandeel? Ook keken we naar technologisch leiderschap, R&D-inspanning, strategie, visie, management, klantgerichtheid, scholing.

De Award was een sculptuur in brons van de Romeinse Stoel ontworpen door Katharina Netto, vormgegeven door Judith Velasquez en gegoten in het atelier van beeldend kunstenaar Henri de Vries. De Romeinse Stoel symboliseert het hoogstaande Europese niveau van recht, cultuur en ondernemerschap waaraan de winnende onderneming een belangrijke bijdrage levert.

In die tijd, toen de euro op het punt stond ingevoerd te worden was er nog een vorm van Europees optimisme, leefde het idee dat Europa een wereldmacht kon worden, zoals de VS was en China nog lang niet. Dat is nu wel anders, nu een kwart van de Nederlandse kiezers (PVV &FVD) na de Brexit ook een Nexit willen. Uit nieuw onderzoek van Der Spiegel blijkt dat een kwart van de Duitse jongeren vraagt om een krachtige leider, een sterke hand, in plaats van de heersende democratie. Europa dreigt uiteen te vallen, zegt ook Rob de Wijk van Clingendael in zijn jongste boek De Nieuwe Wereldorde waarin hij ziet gebeuren dat China de wereldmacht overneemt. Dat we daarmee te rekenen hebben. SAP heeft zich in 2013 juridisch laten omsmeden van een Duitse AG tot een Europese SE, maar met de Europese eenwording gaat het niet voor de wind.

Riante toekomst
SAP verwacht in de komende vijf jaar tot en met 2023 een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 7,5% tot €35 miljard in 2023. Het aandeel daarin van Cloud abonnementen en de ondersteuning daarvan zal gemiddeld met 25% per jaar groeien tot meer dan €15 miljard in 2023. Deze Cloud software neemt nu nog 20% van de concernomzet voor zijn rekening. In 2023 zal dat aandeel volgens SAP toegenomen zijn tot 43% van de concern omzet. Het aandeel van de meer voorspelbare omzet zal dan gestegen zijn van meer dan 60% nu tot meer dan 80% in 2023.
Over vijf jaar zal het omzet aandeel van verhuurde Cloud software dus groter zijn dan de in licentie verkochte en onderhouden software. De Cloud overheerst dan in de marktsegmenten waarin SAP opereert.

Hoge winstgevendheid
De operationele winstmarge blijft in dat proces nagenoeg gelijk tussen 24% en 25% van de omzet, terwijl de omzet per medewerker geleidelijk verder toeneemt. SAP is beursgenoteerd en de gemiddelde marktwaarde van het concern op basis van de jaar ultimo koersen was 4,2 maal de omzet sinds 2004.

Ik verwacht dat de expansie van China op de wereldmarkt een blijvende en toenemende druk uitoefent op de economische groei in het verdeelde Europa en de onmachtige Verenigde Staten. Immers, China produceert veel goedkoper. Huawei heeft bijvoorbeeld Europese fabrikanten van telecomnetwerken KPN, T-Mobile, Ziggo en anderen van de markt geblazen. Die concurrentie houdt de rente laag waardoor beurskoersen verder stijgen. Dan zal de marktwaarde van SAP tot en met 2023 toenemen met €44 miljard tot €145 miljard.

Je mag er van uit gaan dat het aantal aandelen gelijk blijft of verder afneemt waardoor de winst per aandeel toeneemt, terwijl het aantal keren waarin die winst in de beurskoers wordt uitgedrukt ook gelijk blijft of toeneemt. Gemiddeld is die koerswinstverhouding sinds 2004 24,4.De beurskoers van SAP stond de laatste tijd wel wat onder druk maar de lijn sinds 1997 is voortdurend opwaarts, vooral sinds 2015. Nu is de koers circa 108. Theoretisch zijn alle toekomstige resultaten van een beursgenoteerd bedrijf in de beurskoers verwerkt, maar de grote stabiele omzet en winstgroei wijst erop dat SAP een aantrekkelijke belegging blijft. Onder voorbehoud van een vriendelijk economisch en politiek klimaat, wat weer niet vanzelfsprekend is.


Beurskoers 1997-2019

Iets anders is wat de klanten ermee opgeschoten zijn dat het concern steeds meer van zijn software in de Cloud aanbiedt. Is het nu zo dat zij daarvan ook profiteerden, dat je die vooruitgang kan afmeten aan de verbetering van hun bedrijfsresultaten? Wat we weten is dat SAP financieel tenminste even goed en waarschijnlijk financieel fors beter is geworden van de transitie van licenties naar de Cloud.

Verhuur van software is een aantrekkelijke business die waarschijnlijk meer oplevert dan verkoop omdat je één keer software maakt en verbetert voor allen. Of het ook de productiviteit bij de klant verbetert? Ik weet het zo net niet. Het is juist de Cloud Software en de netwerken waarover die software draait die bedrijven en overheden kwetsbaar maakt voor Chinese bedrijfsspionage, want spioneren is veel moeilijker wanneer bedrijven werken met licenties waarbij de software niet openstaat voor het web.

AME Research BV
Adriaan Meij
www.ame.nl
Tags  
Reacties  
   Er zijn geen reacties, login om te reageren
Laatste van AME Research BV  
Falende staat in zorginformatie

Financieel trendrapport ICT Diensten

Visma marktleider in Nederland
Zoom verwelkomt Velchamy Sankarlingam als President of Product and Engineering

Red Hat brengt Java naar Kubernetes met Quarkus: een volledig ondersteunde runtime voor cloud-native development

Aruba breidt Instant On-portfolio uit ter ondersteuning continuïteit kleine organisaties

Lubbers De Jong versterkt managementteam met Gijs Toxopeus en Isrid van Geuns

Leiders in voertuigtelematica Geotab en Webfleet Solutions introduceren een gezamenlijk ontwikkeld Commercial Mobility Recovery Dashboard

Schoevers ziet vraag naar Virtual Assistants flink stijgen

Yellowtail en IFS breiden partnership uit om EOI-mogelijkheden voor klanten sterk te vergroten

Drie kwart van de Nederlanders twijfelt aan betrouwbaarheid online informatie over financiële producten

Milšped Group kiest Shippeo om klanten tegemoet te komen in vraag naar real-time transport visibility

Iemand thuis bij pakketbezorging? Nóg belangrijker tijdens de coronacrisis

ConnectWise IT Nation Explore gaat virtueel

SentinelOne breidt opnieuw uit

Trend Micro onderzoek constateert gebrek aan vertrouwen binnen de cybercriminele onderwereld
Talking Bikes: Siemens Mobility maakt fietsers digitaal zichtbaar

Nieuwe softwareomgeving voor financiële dienstverlener SKG

Johnny Pronk aangesteld als key accountmanager bij Renewd

Pure biedt flexibiliteit en keuzevrijheid aan klanten die een weg moeten vinden in de uitdagende omgeving van vandaag

Greenhouse verdubbelt capaciteit datacenter Naaldwijk en benoemt Chief Commercial Officer

Uptime datacenter BIT cruciaal voor kwaliteit van diensten Missing Piece

Sharp introduceert stijlvol zwart PV-zonnepaneel met half-cut-cellen

commercetools erkend om B2B-commerce

Toshiba Tec Retail gaat verder onder de naam Toshiba Global Commerce Solutions (Benelux)

Razer Gigantus V2 – go big or go home

F5 maakt Tom Fountain topman voor wereldwijde services en strategie

Nakko becomes Notificare partner

Scale-up Gymeyes lanceert bestelkiosk voor horeca

Vanaf 1 juni reserveren bij cafés en terrassen met nieuwe app

Cybereason sluit samenwerking met Pinewood om slagkracht in Nederland te vergroten

GitLab breidt functionaliteiten van DevSecOps-platform uit met release 13.0

VMware introduceert tweede generatie van VMware Cloud on Dell EMC

CM.com takes Conversational Commerce to the next level through the acquisition of leading Conversational AI provider CX Company

Verdwijnen DWDD doet literatuurwereld veel pijn
Geplaatst:
Verstreken tijd: 457 dagen
AME Research B.. contact  

Logo AME Research BV

  Adriaan Meij
  +31(0)522 256470
  info@ictonderzoek.nl
  www.ictonderzoek.nl
AME Research B.. sociaal  


AME Research B.. tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Siemens Mobility B.V.
Logo Synobsys
Logo Renewd
Logo iSourcing Hub
Logo CPMview
Logo ORdigiNAL
Logo ID Control
Logo Codelogic
Logo Bergler ICT
Logo FortifyData
Logo UiPath
Logo QuandaGo
Logo SecuriGuide
Logo Hands On, Information Management BV
Logo Relined Fiber Network
Logo Spryng
Logo Dataplace
Logo Postex Nederland B.V.
Logo RoSecure
Logo Postex Nederland B.V.
Logo Guardian360 bv
Logo Denit Hosting Solutions
Logo SCOS Software bv
Logo Guardian360 bv
Logo PQR B.V.
Logo Broad Horizon
Logo Young Coders B.V.
Logo Guardian360 bv
Logo Yenlo
Logo Postex Nederland B.V.
Logo Zoom
Logo Red Hat, Inc.
Logo Aruba Nederland
Logo Lubbers De Jong
Logo Webfleet Solutions
Logo Schoevers
Logo IFS
Logo CRM Partners
Logo Shippeo
Logo Pure Storage
Logo Greenhouse Datacenters
Logo BIT
Logo Sharp Electronics Nederland
Logo commercetools
Logo Toshiba
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com is hèt persberichten platform voor de IT-sector

In de database
- 88466 persberichten
- 5694 bedrijfsprofielen
- 58 PR-bureauprofielen
- 8078 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.LVTPR.nlwww.marcommit.nlwww.LVTPR.comwww.lubbersdejong.nl