Herken zakelijke websitebezoekerswww.LVTPR.comwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nl
2504 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (2 jaar en 118 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Zeekhoe Communicatie

Fortinet Threat Landscape Report: helft van de 12 exploits houdt verband met het IoT

Digitale en fysieke omgevingen bieden cybercriminelen nieuwe aanvalskansen

Utrecht, 25 februari 2019 - Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, heeft zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen, of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Een gedetailleerde bespreking van de ontwikkelingen in het afgelopen kwartaal op het gebied van exploits, botnets en malware en belangrijke aanbevelingen voor CISO’s zijn te vinden in een speciaal blog van Fortinet. De belangrijkste onderzoeksbevindingen zijn: 
  • Er is bewaking nodig van bewakingsapparatuur: De convergentie (samenkomst) van fysieke en digitale systemen resulteert in een groter aanvalsoppervlak dat cybercriminelen steeds intensiever bestoken. De helft van de meest wereldwijd voorkomende 12 exploits hielden verband met IoT-apparatuur, en vier van de twaalf belangrijkste met IP-camera’s. Als cybercriminelen toegang tot dergelijke apparaten krijgen, kunnen ze die gebruiken om mensen te bespioneren, kwaadaardige activiteiten op locatie uit te voeren of zich toegang te verschaffen tot digitale systemen voor het uitvoeren van DDoS- of ransomware-aanvallen. Het is belangrijk voor organisaties om rekening te houden met de mogelijkheid van dit soort steelse aanvallen, zelfs via apparaten die ze voor bewakings- of beveiligingsdoeleinden gebruiken.
  • Het aantal exploits bereikt een recordniveau: Volgens de Fortinet Threat Landscape Index blijven cybercriminelen ook tijdens de feestdagen hard aan het werk. Na een dramatische start daalde het aantal exploits (misbruik van kwetsbaarheden) in de tweede helft van het kwartaal. Hoewel de totale activiteit van cybercriminelen enigszins afzwakte, nam het aantal exploits per bedrijf met 10% toe en groeide het aantal gedetecteerde unieke exploits met 5%. Tegelijkertijd werden botnets complexer en moeilijker detecteerbaar. De infectieduur van botnets nam met 15% toe en bereikte een gemiddelde van bijna 12 dagen per bedrijf. Cybercriminelen maken tegenwoordig gebruik van automatisering en machine learning. Organisaties moeten hetzelfde doen om deze geavanceerde aanvallen af te kunnen slaan.
  • Misbruik van open source-tools voor cyberaanvallen: Open source malware-tools bieden de cybersecurity-gemeenschap diverse voordelen. Ze stellen hen in staat om beveiligingsmechanismen te testen, onderzoek te doen naar exploits en beveiligingstraining te geven aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Deze tools zijn beschikbaar via uitwisselingssites als GitHub. En omdat ze voor iedereen toegankelijk zijn, kunnen cybercriminelen ze ook voor hun duistere praktijken inzetten. Zij vormen deze tools om tot cyberwapens en gebruiken die vaak voor het uitvoeren van ransomware-aanvallen. Hiervan was bijvoorbeeld sprake bij de aanvallen met het IoT-botnet Mirai. Sinds dit botnet in 2016 de kop op stak, is er sprake geweest van een explosieve groei van het aantal varianten en botnetactiviteiten. Innovatie blijft cybercriminelen gouden kansen bieden.
  • De opmars van stenografie: Ontwikkelingen op het gebied van stenografie hebben een oud type aanval nieuw leven ingeblazen. Stenografie wordt normaliter niet gebruikt door de meest voorkomende cyberbedreigingen. De enige uitzondering hierop is Vawtrak, dat het afgelopen kwartaal in de lijst met snelst groeiende botnets haalde. De onderzoekers van Fortinet observeerden in hetzelfde kwartaal ook malware-varianten die gebruikmaakten van stenografie om kwaadaardige code te verbergen in memes die op social media werden gedeeld. Deze malware probeerde contact te zoeken met een command & control (C&C)-host om vervolgens naar afbeeldingen te zoeken in een bijbehorende Twitter-feed. De malware downloadde deze afbeeldingen en zocht naar verborgen instructies in die afbeeldingen om kwaadaardige activiteiten in gang te zetten. Uit deze steelse aanpak blijkt dat cybercriminelen blijven experimenteren met de ontwikkeling van hun malware.
  • Infiltratie van adware: Adware is niet alleen een lastig fenomeen. Het is en blijft een serieuze bedreiging. In de meeste regio’s prijkt adware bovenaan de lijst van malware-infecties. In Noord-Amerika en Oceanië was deze vorm van malware goed voor ruim een kwart van alle infecties, en in Europa voor iets minder dan een kwart. Omdat adware aanwezig is in apps die nu via non-officiële app stores worden aangeboden, vertegenwoordigt dit type aanval een serieuze bedreiging, en met name voor nietsvermoedende mobiele gebruikers.
  • Operationele technologie in het vizier: De groeiende convergentie van informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) heeft volgens het onderzoek geresulteerd in een verschuiving in het aantal en de frequentie van aanvallen op industrial control systems (ICS). Hieruit blijkt cybercriminelen dit soort vernietigende aanvallen met hernieuwde energie uitvoeren. Een succesvolle cyberaanval op een OT-systeem kan verwoestende gevolgen hebben voor vitale infrastructuren en diensten, het milieu en zelfs mensenlevens.
Vincent Zeebregts, country manager Fortinet Nederland: “We leven in een tijdperk waarin digitale en fysieke omgevingen samensmelten. Hoewel de  koppeling met de digitale economie soms veel weg heeft van sciencefiction, zijn de beveiligingsrisico’s helaas zeer reëel. Cybercriminelen zijn hard op zoek naar kwetsbaarheden in digitale en fysieke systemen waarvan ze misbruik kunnen maken. Fundamentele aspecten van cybersecurity, zoals overzicht, automatisering en netwerksegmentatie, zijn daarmee belangrijker dan ooit om te kunnen gedijen in de digitale economie en bescherming te bieden tegen de kwaadaardige activiteiten van cybercriminelen.”

Een behoefte aan geïntegreerde en geautomatiseerde beveiliging
De bedreigingsdata voor dit kwartaal bevestigt eens temeer de voorspellingen op het gebied van cyberbedreigingen van het wereldwijde onderzoeksteam van FortiGuard Labs. Om de onophoudelijk actieve cybercriminelen een stap voor te blijven moeten organisaties hun beveiliging transformeren als onderdeel van hun strategie voor digitale transformatie. Ze hebben een security fabric nodig die de complete netwerkomgeving omspant, van IoT-endpoints tot multi-cloudomgevingen, en elke beveiligingscomponent integreert. Dit is nodig om het groeiende aantal bedreigingen de baas te blijven en bescherming te bieden voor het uitdijende aanvalsoppervlak. Deze aanpak biedt organisaties de mogelijkheid om snel en op grote schaal praktisch inzetbare bedreiginginformatie uit te wisselen, de detectietijden te verkorten en geautomatiseerde tegenmaatregelen te treffen tegen moderne cyberbedreigingen.

Over het Fortinet Threat Landscape Report
Het Fortinet Threat Landscape Report is een kwartaalpublicatie die wereldwijde en regionale informatie biedt over het actuele bedreigingslandschap. Het vormt de neerslag van de informatie die FortiGuard Labs in het vierde kwartaal van 2018 verzamelde via het omvangrijke wereldwijde sensornetwerk van Fortinet. De Fortinet Threat Landscape Index (TLI) maakt deel uit van het rapport en brengt de aantallen, regelmaat en ontwikkelingen in kaart voor drie belangrijke en elkaar aanvullende aspecten van het bedreigingslandschap: exploits, malware en botnets. Het Fortinet Threat Landscape Report bevat daarnaast informatie over belangrijke zero day-kwetsbaarheden en infrastructuurtrends die de ontwikkeling van cyberaanvallen door de tijd van een context voorzien.

Aanvullende informatie
  • Lees het blog voor meer informatie over het onderzoek en het volledige onderzoeksrapport.
  • Raadpleeg de Fortinet Threat Landscape Index voor botnets, malware en exploits in het vierde kwartaal van 2018.
Over Fortinet
Fortinet (NASDAQ: FTNT) beschermt ’s werelds grootste ondernemingen, internetproviders en overheidsorganisaties. Het biedt organisaties intelligente, naadloze bescherming van hun groeiende aanvalsoppervlak en stelt hen in staat om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen die aan hun grenzeloze netwerk worden gesteld, nu en in de toekomst. Alleen de Fortinet Security Fabric-architectuur is in staat om compromisloze beveiliging te bieden als oplossing voor de meest prangende uitdagingen op beveiligingsgebied, of het nu gaat om mobiele, netwerk-, applicatie- of cloudomgevingen. Fortinet heeft wereldwijd de meeste beveiligingsappliances verkocht. Meer dan 375.000 klanten vertrouwen op Fortinet voor effectieve bescherming van hun organisatie. Kom meer te weten op http://www.fortinet.com, het blog van Fortinet en FortiGuard Labs.

Noot voor de redactie [niet voor publicatie]
Meer informatie over dit bericht of over Fortinet kunt u opvragen bij:
Karianne Hoekstra
Zeekhoe Communicatie
M. +31 (0)6-460 80656
E.  karianne@zeekhoe.nl
Laatste van Fortinet  
Onderzoek Fortinet: operators positief over 5G-mogelijkheden mits cybersecurity op orde is

Fortinet lanceert nieuwe en gratis Information Security Awareness & Training

Fortinet gepositioneerd als ‘Leader’ in het ‘2020 Gartner Magic Quadrant for WAN Edge Infrastructure’
Geplaatst:
Verstreken tijd: 2 jaar en 118 dagen
Fortinet contact  

Logo Fortinet

  030 799 1008
  www.fortinet.com
Fortinet sociaal  


Fortinet tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Hyarchis
Logo Enable-U
Logo Fullstaq B.V.
Logo inQdo
Logo PanCompany
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo UiPath
Logo Hands On, Information Management BV
Logo QuandaGo
Logo Intus Workforce Solutions BV
Logo SoftApp
Logo Sam Media
Logo Inuits
Logo Xinno
Logo Techone B.V.
Logo Orange Cyberdefense
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo E-mergo
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Techone B.V.
Logo RoSecure
Logo Medius
Logo Young_Coders
Logo Orange Cyberdefense
Logo PlanMen
Logo Boys with Brains
Logo Medius
Logo Techone B.V.
Logo Cisco
Logo Eaton
Logo Dell Boomi
Logo Uniserver
Logo Collibra
Logo Red Hat, Inc.
Logo Cisco
Logo Roche Diabetes Care
Logo Arrow Electronics
Logo Orange Cyberdefense
Logo Tesorion
Logo Hyarchis
Logo NetApp
Logo Infoblox
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 89600 persberichten
- 5815 bedrijfsprofielen
- 61 PR-bureauprofielen
- 8967 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
Herken zakelijke websitebezoekersContentbureauwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nl