www.lubbersdejong.nlContentbureauwww.marcommit.nlwww.marcommit.nl
2500 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (2 jaar en 132 dagen geleden)
Bedrijf:

Consumenten: Over vijf jaar wordt 22% van de boodschappen online gedaan

De komende vijf jaar zal de Nederlandse consument alleen maar meer online gaan besteden en ook de dagelijkse boodschappen worden steeds vaker via internet besteld. Dit blijkt uit het ShoppingTomorrow Consumentenonderzoek, dat GfK in samenwerking met onderzoeksplatform ShoppingTomorrow heeft uitgevoerd. Volgens de ruim duizend ondervraagde consumenten wordt meer dan een vijfde van de supermarktartikelen in 2023 bij webwinkels gekocht. Daarnaast blijven consumenten de komende jaren ook in fysieke winkels komen en groeit de populariteit van marktplaatsen en buitenlandse webshops.

Op dit moment geven Nederlanders 25% van hun totale bestedingen aan producten en diensten1 uit via webshops. De Nederlandse consument verwacht dat dit over vijf jaar is opgelopen tot 37%. De experts van ShoppingTomorrow hebben dit jaar ook weer deelgenomen aan het onderzoek. Zij verwachten dat in 2023 44% van de consumentenbestedingen via internet gaat.

Supermarktartikelen gaan ook online
Nederlanders voorspellen dat hun online bestedingen vooral in de categorieën Food/Nearfood, Health & Beauty en Home & Garden zullen toenemen. Op online gebied staan deze productcategorieën nog in de kinderschoenen, maar consumenten voorzien een ruime verdubbeling van het online aandeel binnen deze drie groepen (in termen van bestedingen).

Download de afbeelding

“De grootste relatieve stijging wordt verwacht binnen Food/Nearfood”, vertelt Inge Demoed, programmamanager bij ShoppingTomorrow. “Het aandeel van de online boodschappen ontwikkelt zich volgens de consumenten namelijk van 4% dit jaar naar 22% in 2023. Een enorme groei, terwijl de ShoppingTomorrow-experts opvallend genoeg wat terughoudender zijn; zij verwachten een online aandeel van 13% in 2023. Ik ben dus heel benieuwd wie daar gelijk gaat krijgen, maar het staat vast dat de online verkoop van dagelijkse boodschappen een aardige vlucht gaat nemen.”

Online in relatie tot offline
Het aantal aankopen dat online (en met name via mobiel) wordt gedaan, is over de afgelopen jaren sterk toegenomen. Toch verwacht bijna twee derde van de ondervraagde consumenten dat ze in 2023 nog steeds hetzelfde aantal bezoeken afleggen aan de binnensteden. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze bezoeken een ander doel kunnen hebben dan het doen van aankopen. Zo is de winkel voor 58% van de consumenten nog de beste plek om informatie in te winnen of advies te krijgen voor een voorgenomen aankoop. Hoewel jongeren (14-34) meerdere middelen gebruiken om informatie in te winnen (zoals websites van retailers of telefonisch), blijft ook 49% van deze groep hiervoor de winkels bezoeken.

Azië en marktplaatsen worden steeds populairder
Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders hun producten of diensten steeds vaker via buitenlandse webshops kopen. Hierbij is vooral Azië is in trek, want 53% van de consumenten heeft weleens iets in Azië gekocht. Dit is vergelijkbaar met het aandeel van andere landen binnen Europa (52%), terwijl Noord-Amerika (38%) nog achterblijft. De verwachting is dat de populariteit van Aziatische webshops de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Ook de opkomst van marktplaatsen, zoals Amazon en Alibaba, draagt bij aan de populariteit van cross-border shopping. 77% van de Nederlandse online kopers heeft weleens iets gekocht bij een (internationale) marktplaats. De belangrijkste reden om daar iets te kopen is meestal de prijs, maar ook het brede assortiment wordt veelvuldig genoemd.

80% wil eigen bezorgtijd kiezen
Naast de algemene vragen over de staat van online retail zijn er dit jaar wederom verschillende vragen vanuit de 24 expertgroepen van ShoppingTomorrow meegenomen in het onderzoek. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat 80% van de consumenten aangeeft een eigen bezorgtijd te willen kiezen, terwijl 42% de snelheid van leveren het belangrijkst vindt. Daarnaast vindt 66% van de consumenten het gemakkelijker om met één account in te kunnen loggen bij verschillende webshops. Kijken we naar het milieu dan blijkt 46% van de consumenten voorstander te zijn van het combineren van bestellingen in één levering per week als dit beter zou zijn voor het milieu.

Download het volledige ShoppingTomorrow Consumentenonderzoek hier

[1] Bron: GfK Thuiswinkel Markt Monitor, periode Januari – Juni 2018, conform definities die zijn gehanteerd in de Thuiswinkel Markt Monitor

Voor meer informatie over het ShoppingTomorrow Consumentenonderzoek kun je contact opnemen met Danny van den Burg (danny.vandenburg@gfk.com)

EINDE PERSBERICHTNoot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Woordvoerder

Inge Demoed
Programmamanager ShoppingTomorrow 
Telnr.: 06 34428414
E-mail:  ingedemoed@thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org
Horaplantsoen 20
6717 LT EDE
Telnr.:0318 64 85 75

Voor meer informatie over GfK kunt u contact opnemen met:
GfK
Danny van den Burg, Retail Sales Lead
T: 088 435 1559
M: 06 53 19 43 20
E: Danny.vandenBurg@gfk.com

Over ShoppingTomorrow
ShoppingTomorrow is het digital commerce-platform voor alle e-commerceprofessionals. Gezamenlijk verkennen, onderzoeken en dragen we bij aan de transformatie van b2c- en b2b-retail. Wat betekenen toekomstige ontwikkelingen op het gebied van businessmodellen,customer journey, technologie, etc. voor medewerkers, bedrijven en BV Nederland? Het onderzoeksplatform is in 2013 geïnitieerd door Thuiswinkel.org en wordt inmiddels ondersteund door 20+ Nederlandse branche- en belangenverenigingen. Voor meer informatie, ga naar de website.

Over GfK
GfK biedt betrouwbare markt- en consumenteninformatie waardoor klanten betere beslissingen kunnen nemen. Over de hele wereld combineren meer dan 13.000 marktonderzoek-experts hun passie met de jarenlange onderzoekservaring van GfK. Hierdoor is GfK in staat om wereldwijde inzichten te koppelen aan lokale marktinformatie uit meer dan 100 landen. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën, zet GfK big data om in smart data. Hierdoor kunnen onze klanten hun concurrentievoordeel verbeteren en krijgen zij meer inzicht in de keuzes en ervaringen van hun consumenten.

Voor meer informatie ga naar de website of volg GfK op Twitter.
Laatste van ShoppingTomorrow  
Zes van de tien retailers en hoteleigenaren maken zich zorgen over macht online platforms

Consumenten: Over vijf jaar wordt 22% van de boodschappen online gedaan

Brancheverenigingen bouwen samen aan retailsucces
Geplaatst:
Verstreken tijd: 2 jaar en 132 dagen
ShoppingTomorr.. contact  

Logo ShoppingTomorrow

ShoppingTomorr.. sociaal  


ShoppingTomorr.. tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Relined Fiber Network
Logo Avinty (GGZ)
Logo QuandaGo
Logo iQibt B.V.
Logo Heliview Conferences & Training
Logo Solmate
Logo Distology Nederland B.V.
Logo TRADUS
Logo Coastr
Logo ID Control
Logo QuandaGo
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Moneezy
Logo evisit
Logo Quinyx
Logo Boys with Brains
Logo PayIBAN BV
Logo iQibt B.V.
Logo Orange Cyberdefense Netherlands B.V.
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo PlanMen
Logo SCOS Software bv
Logo Spryng
Logo Frontline Solutions
Logo Spryng
Logo Dataplace
Logo Postex Nederland B.V.
Logo RoSecure
Logo Postex Nederland B.V.
Logo Guardian360 bv
Logo PEAK-IT
Logo devolo
Logo Thinkwise
Logo Sharp Electronics Nederland
Logo Telindus
Logo myBrand
Logo Ivanti
Logo AnylinQ
Logo Tech Data Nederland
Logo bunq
Logo SecureMe2
Logo Eaton
Logo Diamanti
Logo Shippeo
Logo Motiv ICT Security
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com is hèt persberichten platform voor de IT-sector

In de database
- 88768 persberichten
- 5735 bedrijfsprofielen
- 59 PR-bureauprofielen
- 8357 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.lubbersdejong.nlContentbureauwww.marcommit.nlwww.marcommit.nl