Juniper Networks stimuleert het gebruik van netwerkautomatisering met nieuwe oplossingen

Nieuwe community voor netwerktechnici en geavanceerde mogelijkheden voor experimentatie en training dragen bij aan snellere automatisering van het dagelijkse netwerkbeheer

Juniper Networks, leverancier van geautomatiseerde, schaalbare en veilige netwerken, kondigt de introductie aan van diverse nieuwe oplossingen die bijdragen aan snellere automatisering van het netwerkbeheer. Met de aankondiging van Juniper Engineering Network (EngNet), onthult Juniper een automatiseringscommunity voor netwerktechnici. Deze unieke leeromgeving omvat virtuele laboratoria, tools, bibliotheken en de mogelijkheid tot het uitwisselen van innovatieve applicaties om de acceptatie van automatisering binnen bedrijven en van individuen te versnellen. Juniper EngNet  geeft daarnaast toegang tot virtuele omgevingen in de cloud, waarbij de complete documentatie vindbaar is inlcusief een volledige reeks aan hulpprogramma’s om van handmatig naar geautomatiseerd beheer over te schakelen. Tevens heeft Juniper NRE Labs ontworpen in een web-based, on-demand auomatiseringscurriculum met een focus op de opkomende rol van network reliability engineering (NRE). Juniper kondigt ook aanvullende professionele diensten aan om bedrijven te helpen hun weg te vinden in geautomatiseerd testen, een belangrijke drijfveer voor elke onderneming die gebruik wil maken van automatisering om meer uit zijn netwerk te halen.

Met deze aankondiging zet Juniper degenen die verantwoordelijk zijn voor het netwerkbeheer, niet de verkopers en hun producten, in het middelpunt van deze evolutie. Het nieuwe Juniper Engineering Network (EngNet) biedt een combinatie van tools en services om individuen in zowel hun vaardigheden als carrières te ondersteunen. Door hulpmiddelen, virtuele resources en een automatiseringscommunity gratis beschikbaar te stellen, plaatst Juniper de klant centraal. Door hands-on te oefeningen en te experimeneren, dragen de nieuwe oplossingen bij aan een eenvoudigere en snellere automatisering van netwerktaken, processen en workflows. Dit stelt NetOps-teams in staat om extra meerwaarde te bieden door hun automatiseringsvaardigheden, -praktijken en -processen aan te scherpen. Op deze manier blijft netwerkautomatisering geen specialistische discipline die slechts aan een select gezelschap is voorbehouden.

Belangrijkste nieuwsfeiten
  • Juniper Engineering Network (EngNet) brengt een complete reeks van automatiseringstools, informatie, hulpmiddelen en social communities bijeen binnen één website. Deze biedt documentatie over API’s, toegang tot diverse Juniper Labs, virtuele omgevingen, een trainingportaal en een Automation Exchange waar nuttige tools voor netwerkautomatisering worden aangeboden en waaraan zowel klanten als partners van Juniper zullen bijdragen. Het EngNet van Juniper heeft als doel om het expertiseniveau van de netwerk community naar een hoger plan te tillen, met kennis van opdrachtregelinterfaces tot geautomatiseerde, geabstraheerde en zelfbesturende technologie.
  • NRE Labs biedt technici en netwerkbeheerders een intuïtieve browsergebaseerde trainingservaring. De snelle en interactieve lessen in netwerkautomatisering zijn gericht op workflows die in de praktijk worden gehanteerd voor het oplossen van problemen en het configureren en verifiëren van onderdelen van het netwerk. Gebasseerd op de SRE- beweging (site reliability engineering) kunnen Network reliability engineers (NRE’s) kosteloos hun automatiseringsvaardigheden oefenen en online verder leren. Met de opgedane kennis en vaardigheden kunnen zij met vertrouwen workflows binnen hun netwerk automatiseren met behulp van de open tools die zij tijdens de trainingen hebben leren gebruiken. NRE Labs is ontwikkeld als open source-project. Een technische preview is nu toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het kosteloos opdoen van kennis van netwerkautomatisering.
  • Cloud Customer Certification Labs (CCL) is een platform binnen de cloud van Juniper waar netwerktechnici een virtuele laboratoriumomgeving kunnen inrichten en benutten. Deze omgeving voorziet in netwerksystemen, verkeersgeneratoren en andere tools voor netwerkautomatisering, zoals Juniper’s Network Implementation & Test Automation (NITA). Netwerktechnici die niet over een eigen fysiek netwerklaboratorium beschikken of hun eigen lab willen aanvullen met een omgeving in de cloud van Juniper kunnen een beroep doen op dit platform om te experimenteren met geautomatiseerde test- en staging-processen.
  • Het uitgebreide dienstenaanbod van Juniper omvat een reeks aan oplossingen die technici helpen met het opdoen van nieuwe vaardigheden op het gebied van netwerkautomatisering. Zo maakt Juniper Testing-as-a-Service (TaaS) gebruik van de nieuwe Cloud Customer Certification Labs (CCL) voor het repliceren van netwerktopologieën, configuraties, verkeersstromen en omgevingen van klanten. Netwerktechnici kunnen daarmee beoogde wijzigingen en upgrades testen en valideren om de risico’s voor het productienetwerk te minimaliseren. De Juniper Automation- en DevOps-trainingen zijn nu beschikbaar voor beginners en deelnemers met een gemiddeld niveau. Daarnaast zijn er examentrajecten beschikbaar voor JNCIA- en JNCIS-certificeringen. Daarnaast organiseert Juniper, als onderdeel van het wereldwijde  OpenLab Network Automation Throwdown Program, nieuwe evenementen voor netwerk engineers die geïnteresseerd zijn in het gebruik van NRE Labs en Cloud CCL. Lees  hier  meer over de aankomende evenementen.

Ondersteunende citaten

“Stel je een wereld voor waarin autofabrikanten jaarlijks nieuwe auto’s op de markt brengen, maar er nergens autorijles beschikbaar is. Overal zouden stationaire auto’s te vinden zijn die niemand weet te besturen. Met netwerkautomatisering is het niet anders. Elk jaar horen we over een nieuw product die ‘dit’ of ‘dat’ kan automatiseren of programmeren. Maar als je niet eerst begint met de mensen, processen en cultuurverandering waar automatisering om vraagt, zal niemand daar ooit gebruik van maken. Ons veelzijdige initiatief heeft als doel om de kloof tussen geautomatiseerde producten en automatiseringsvaardigheden te dichten door de kennis van automatisering binnen de branche te bevorderen.”

–  Bikash Koley, de CTO van Juniper Networks

De netwerksector laat zich al jarenlang door dezelfde leveranciers in de richting van een geautomatiseerde toekomst voeren. Het is tijd om te realiseren dat deze aanpak niet langer werkt. Want als de opdrachtregelinterface de grootste kracht van deze bedrijven is, zouden ze er weleens geen belang bij kunnen hebben om de branche vooruit te helpen. Het is tijd dat nieuwe spelers in de bres springen en meer bijdragen dan alleen nieuwe producten. Om vooruitgang te boeken hebben we leiderschap in technologie en best practices nodig. Vandaag zet Juniper Networks een belangrijke stap voor netwerkbeheerders voor wie stilstand gelijk staat aan achteruitgang.
–  Michael Bushong, vice president Cloud & Enterprise Marketing bij Juniper Networks

“De consistente ondersteuning door Juniper Networks heeft ons in staat gesteld om netwerkautomatisering op een eenvoudige en kostenefficiënte manier te omarmen. Dit is nu een van de belangrijkste vaardigheden van ons netwerkteam en stelt ons in staat om meer te doen met minder personeel, ons netwerk op te schalen en de kosten in te dammen. De automatiseringsmogelijkheden van Juniper bieden ons de mogelijkheid om onze organisatie krachtige meerwaarde te bieden door een drastische reductie van het aantal configuratiefouten en de tijd die nodig is om dingen gedaan te krijgen. Daarmee positioneert ons netwerkteam zich als een waardevolle partner voor de business.
–  Alejandro Salinas, hoofd Networking bij Groupo

“IDC constateert dat netwerktechnici in enterprises erkennen dat netwerkautomatisering essentieel is voor het bereiken van grotere zakelijke en operationele flexbiliteit. Echter, vaak weet men niet waar te beginnen.Met de lancering van Juniper EngNet in combinatie met NR Labs, biedt Juniper netwerktechnici de mogelijkheid hun automatiseringsvaardigeheden te verbeteren door middel van een uitgebreid gratis curriculum, virtuele resources en hands-on oefeningen, welke allemaal ontworpen zijn om de acceptatie van automatisering in het netwerk te versnellen.
–  Brad Casemore, research vice president for datacenter networks, IDC

Aanvullende informatie [1]“Jump-Start Network Automation to Scale Digital Initiatives”, 22 juni 2018, A. Lerner, S. Ganguli