Stamboomonderzoekers kennen meerdere computerprogramma’s om de door hen gevonden gegevens op te slaan. De ontwikkelaars van die programma’s worden regelmatig uitgenodigd om te komen vertellen over de nieuwigheden die in updates van de programmatuur zijn aangebracht.
Dit keer is het de beurt aan Femke Nijveldt en Fred van Deelen. Zij komen op
zaterdag 29 september a.s. in Zalencentrum Het Brandpunt aan de Oude Utrechtseweg 4a in Baarn aanvang 11 uur vertellen over het programma Brother's Keeper versie 7 dat in het Nederlands beschikbaar is. Op de site (
www.bkwin.com) staat een zogenaamde shareware versie hetgeen betekent dat een probeerversie kan worden gedownload en geïnstalleerd. Het betreft een stand alone draaiend programma, dat op een Windows PC/laptop draait. Na registratie op de website van Brother’s Keeper krijgt de gebruiker de beschikking over aanvullende functionaliteit, technische ondersteuning en een (Engelstalige) handleiding. Kosten € 38. De structuur van het programma is zo dat alle gekoppelde documenten, foto's, enz., zijn te kopiëren en op een andere PC terug te zetten zijn. Ook handig voor het maken van een reserve kopie.
Als uitvoermogelijkheden zijn een webversie, Word en PDF of een tekstbestand mogelijk.
Kenmerkend aan het programma is zijn intuïtieve werking, overzichtelijkheid en daardoor duidelijkheid en de bronvermelding.
Meerdere keren per jaar wordt het programma voorzien van nieuwe functies en worden eventuele foutjes opgelost. Maar ook aan bij gebruikers levende wensen wordt indien mogelijk aandacht besteed. Zo zijn de velden voor locaties, namen en het interne tekstbestand langer gemaakt en de rapportages uitgebreid.
De Nederlandse vertaling wordt dan gelijk bijgewerkt.
Indische achtergrond
Voor mensen met een indische achtergrond, of die familieleden uit het voormalig Nederlands-Indië hebben of dienden als militair in de Atjeh-oorlog (1873-1914) wordt het ook een interessante dag.
In 2010 publiceerde Adriaan P. Intveld zijn boek getiteld ‘Gevallen op het veld van eer. Een genealogische verkenning van de militaire erebegraafplaats Peutjoet’, vrucht van ruim drie jaar onderzoek. De titel verwijst naar de tekst op de toegangspoort van de begraafplaats. Helaas zijn de registers van de begraafplaats in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan, waardoor er geen overzicht meer is wie er op Peutjoet begraven ligt of heeft gelegen. Adriaan Intveld heeft geprobeerd de belangrijkste genealogische en biografische gegevens van de overledenen te beschrijven door uitgebreid bronnenonderzoek. Aan de hand van dit boek geeft de spreker een overzicht van de belangrijkste genealogische bronnen op het gebied van militairen die overleden zijn in het voormalig Nederlands-Indië. Tevens zal hij ingaan op de recente ontwikkelingen met betrekking tot het digitaal ter beschikking komen van bronnen.
Adriaan Intveld is lid van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) en maakte een aantal jaren deel uit van zowel het bestuur als de redactie.
Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC -de grootste computerclub in de Benelux- is sinds 1986 een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Daarnaast voorziet zij de archiefwereld van adviezen op basis van wat haar leden ervaren bij het zoeken naar voorouders via digitaal beschikbare bestanden inclusief de websites van de archieven. Ook met historische-, geschiedkundige verenigingen en erfgoedgroepen wordt contact onderhouden. HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek.
Daarnaast exploiteert zij de website genealogie.hcc.nl/
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Meer informatie over het bovenstaande wordt u gaarne verstrekt door Willem van Winterswijk, secretaris van de vereniging, telefonisch bereikbaar via 071 589 12 09 / 06 29 003 249 of per
e-mail en/of door voorzitter Cees Heystek, die telefonisch via 0416 279 373 / 06 22 457 837 of per
e-mail bereikbaar is.