Datum: (5827 dagen oud)
Bedrijf:
PR: Steijger.communications BV

KPN misbruikt positie

Consument dupe van schuldenlastHet gaat er steeds meer op lijken dat de Nederlandse consument de dupe gaat worden van de enorme schuldenlast van telefoongigant KPN. In navolging van de 23% prijsstijging voor MxStream en de forse verhoging van de beltarieven, is de verplichting om het abonnementsgeld nu vooraf te betalen een nieuwe methode voor KPN om haar lasten te verlichten. De consument heeft momenteel geen alternatief voor het telefoonabonnement en ziet de zoveelste verandering met lede ogen aan.

Telefoonbedrijven One.Tel en Scarlet strijden reeds geruime tijd tegen het monopolistische gedrag van KPN en willen al tijden de abonnementen verzorgen. KPN houdt dit echter tegen.

Raymond Schrama, Managing Director One.Tel/Scarlet: ‘Al vanaf het begin willen wij niets liever dan ook de abonnementsgelden bij de klanten in rekening te brengen, zodat de consument nog maar een rekening krijgt voor alle vaste telefoondiensten. KPN staat echter niet toe dat andere marktpartijen de abonnementsrelatie overnemen. Door gebrek aan alternatieven kunnen ze van dit abonnement nu een melkkoe maken. De vooruitbetaling van de abonnementsgelden wordt ingezet om van KPN een financieel gezonder bedrijf te maken, ten koste van die 7 miljoen huishoudens die een abonnement bij KPN hebben’. Schrama: ‘En het schandalige is de klanten hebben geen keus behalve deze: betalen of geen telefoon meer. Hetzelfde heeft zich reeds voorgedaan met de prijsverhogingen die KPN voor MxStream (DSL) heeft doorgevoerd. De consument moet het maar weer slikken!’

Het was te verwachten dat KPN deze maatregel ging nemen, zegt Schrama. ‘Sinds de tariefsverhoging van 1 augustus jl. is veel van het lokale verkeer naar concurrenten van KPN gegaan. Wij hebben duizenden nieuwe klanten mogen verwelkomen. Nu de keuze mogelijkheden voor de gesprekken zijn vergroot, knelt het des te meer dat voor de abonnementen nog geen keuze bestaat. De consument staat met de rug tegen de muur. Hier ligt een schone taak voor toezichthouder OPTA!’

Raymond Schrama
Managing Director

Scarlet B.V.
Scarlet is sinds 1992 actief op de Nederlandse telecommarkt. Scarlet B.V. - dat in Nederland de merken One.Tel en Scarlet en in België het merk Netnet hanteert - bedient in de Benelux ruim 1,2 miljoen klanten en heeft ruim 200 werknemers in dienst.
One.Tel Nederland B.V. en Scarlet Telecom B.V. zijn Nederlandse dochterondernemingen van Scarlet B.V. Zowel One.Tel Nederland B.V. als Scarlet Telecom B.V. bieden de zakelijke en particuliere gebruiker een omvangrijk dienstenpakket aan. Dit bestaat uit vaste telefoniediensten (lokaal, nationaal en internationaal ), internetdiensten (provider, breedband-IP, web- en serverhosting) en een internationale telefoonkaart (Home or Away Calling Card).