Webshops merken oranjekoorts in aanloop naar Koningsdag

Online verkooppiek in segment kleding en schoenen op 25 en 26 april

Amsterdam, 26 april 2018 – Webshops doen goede zaken in de week voor Koningsdag. Dit blijkt uit cijfers van Klarna, leverancier van betaaloplossingen voor webshops. Feestgangers gebruiken de verjaardag van Koning Willem-Alexander graag als excuus om met name in het segment kleding en schoenen los te gaan. De cijfers laten zien dat consumenten in de twee dagen voor de nationale feestdag hun garderobe aanvullen met nieuwe items als jurkjes, shirts, broeken en pumps. Dit blijkt uit cijfers van de webshops in Nederland die gebruik maken van Klarna.

De cijfers
De data wijst uit dat met name op de 25e, maar ook op de 26e dag van aprilmaanden een piek is in het aantal online verkopen van kleding en schoenen. Bijna een derde (28%) van het totale aantal verkopen in de laatste 10 dagen van de aprilmaand worden op deze twee specifieke dagen gedaan. In maart en mei zijn deze dagen minder druk voor webshops. Dan worden respectievelijk 7 en 21 procent van het totaal aantal verkopen in de laatste 10 dagen gedaan.

Wat geeft de consument uit?
Koningsdag staat synoniem aan koopjesjagen op de vlooienmarkt, maar dit wordt volgens deze cijfers dus wel veelvuldig gedaan in een splinternieuwe online aangeschafte outfit. Consumenten besteden geen hoge bedragen: opvallend is dat specifiek het aantal aankopen voor lagere bedragen (onder €50,-) voor kleding en schoenen hoog is in deze periode. In 2016 was de feestoutfit iets meer waard dan in 2017. Gemiddeld kocht men in de verkooppiek op de 25e in 2016 voor €109,- aan kleding en schoenen, in 2017 was dat €94,-.

Annette Verdouw, Head of Marketing van België, Nederland en Frankrijk bij Klarna: “Koningsdag is niet alleen een feest waar de horeca flink van profiteert, ook de online mode retailers pikken een graantje mee. Feestgangers bereiden zich voor op de festiviteiten en shoppen op het laatste moment online nog een outfit bij elkaar, met name aan de hand van lager geprijsde items. Dit biedt de online retailers mooie kansen om hierop in te spelen.”

----

Over Klarna:
Klarna is sinds de oprichting in Stockholm in 2005 uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende betaalproviders in Europa. Met nieuwe betaalmogelijkheden voor zowel consumenten als webwinkeliers zetten zij een revolutie op het gebied van online betalen in. Online shoppers kunnen direct betalen, achteraf of in delen betalen waarbij eenvoud, veiligheid en gemak leidend zijn. Klarna werkt nu met 89.000 webwinkeliers samen, en biedt betaaloplossingen aan meer dan 65 miljoen gebruikers in Europa en Noord-Amerika. Klarna heeft 2.000 werknemers in dienst en is actief in 14 landen.

Meer informatie
Marcommit
Lisanne van der Drift
035-5822730 of 06- 57552986
klarna@marcommit.nl