www.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.EVENTIVE.nl
2504 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (4 jaar en 180 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Edelman

3.4 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime in 2017

2017 Norton Cyber Security Insights Report maakt de eigenschappen van cybercrime slachtoffers inzichtelijk

Utrecht – 23 januari 2017 – Consumenten zijn zelfverzekerd over hun persoonlijke online veiligheid, maar hackers bewijzen het tegendeel. In 2017 werd in totaal 1.3 miljard euro gestolen van meer dan 3 miljoen consumenten in Nederland. Dat blijkt uit het 2017 Norton Cyber Security Insights Report dat vandaag is gepubliceerd door Norton by Symantec.

In het afgelopen jaar hadden 98.2 miljoen Europeanen te maken met cybercrime en bedroegen de kosten in Europa 23,3 miljard, meer dan het individuele BBP van tien Europese landen. De gemiddelde kosten van de gevolgen van cybercrime waren in Nederland 140 euro, en slachtoffers waren gemiddeld 5,6 uur bezig de problemen op te lossen.

Nederlandse slachtoffers van cybercrime hebben een vergelijkbaar profiel: consumenten met vertrouwen in hun eigen capabiliteit die meerdere apparaten gebruiken, thuis of onderweg:
 • Een op de drie slachtoffers van cybercrime in Nederland had een aangesloten gameconsole (30 procent), vergeleken met 22 procent van de niet-slachtoffers.
 • De kans was ook twee keer zo groot dat zij een wearable of smartwatch gebruikten, en daarnaast winkelden zij ook aanzienlijk vaker wanneer zij niet thuis zijn (bijvoorbeeld via hun telefoon of tablet).
Echter hadden Nederlandse slachtoffers van cybercrime een grotere kans op een blinde vlek als het gaat om de basisprincipes van cyberbeveiliging, waardoor zij hun virtuele achterdeur open laten staan: slachtoffers van cybercrime gebruiken vaker hetzelfde online wachtwoord voor al hun accounts en delen twee keer zo vaak minimaal één wachtwoord met anderen (44 procent tegenover 22 procent), waardoor hun beveiligingsinspanningen teniet worden gedaan. Even verontrustend is dat 38 procent van de Nederlands cybercrime-slachtoffers, ondanks hun ervaringen, meer vertrouwen kregen in hun vermogen om gegevens en persoonlijke informatie te beschermen tegen toekomstige aanvallen. En meer dan een derde (34 procent) denkt een laag risico te lopen om slachtoffer te worden van cybercrime.[1]

De acties van consumenten tonen een gevaarlijke situatie: Ondanks een continue stroom aan berichtgeving in de media over cybercrime lijken veel mensen zich niet bewust van de risico’s en worden eenvoudige maatregelen overgeslagen,” zegt Robert den Drijver, Regional Director Benelux & Nordics bij Symantec. “Dit gebrek aan bewustzijn over de risico’s van cybercrime benadrukt de noodzaak de digitale veiligheid van consumenten te verhogen en mensen ertoe te zetten de basisstappen in acht te nemen.”

Ransomware veroorzaakt grote schade: ondanks het betalen, krijgen veel Nederlanders hun digitale leven niet terug
De digitale bestanden van één op zeventien Nederlandse consumenten waren in 2017 gegijzeld voor losgeld, en dit is een kostbare aangelegenheid gebleken voor de slachtoffers. De slachtoffers van ransomware meldden dat ze gemiddeld €755 en 61 uur verloren hebben aan de gevolgen. Eén op de zeven (14%) betaalde het losgeld en kreeg er niets voor terug. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten geeft toe dat ze nooit een back-up maken van ten minste één van hun apparaten en meer dan één op de twintig geeft toe dat ze nooit software-updates doorvoeren, waardoor een aanzienlijk aantal hun digitale eigendom voorgoed verliest.

Het betalen van het losgeld lijkt een logische reactie om de gegevens terug te krijgen,” aldus Robert den Drijver. “Het betalen van hackers zorgt er echter voor dat de hackers over middelen beschikken waarmee ze hun operaties voort kunnen zetten. Ook heeft een slachtoffer nooit de garantie dat persoonlijke data weer toegankelijk wordt. Ransomware is rendabel gebleken, dus het is aan het publiek om middels simpele maatregelen de hackers tegen te houden.”

Het afkopen en oplossen van sommige hacks blijkt niet goedkoop te zijn. Nederlanders verloren gemiddeld 140 euro aan de kosten van cybercrime-aanvallen, maar sommige aanvallen kosten aanzienlijk meer:
 • Klikken op een frauduleuze e-mail of verspreiden van persoonlijke informatie: 1.762 euro
 • Ransomware-aanval: 756 euro
 • Misbruik van locatiegegevens: 442 euro
 • Oplichting bij online aankopen: 419 euro
 • Creditcard- of pinpasfraude: 180 euro
Cybercrime is een grijs gebied voor veel consumenten
82% van de Nederlandse consumenten vindt dat cybercrime veroordeeld zou moeten worden als een misdaad. Hierin ontstaan echter contradicties wanneer er doorgevraagd wordt: Bij het zien van voorbeelden van twijfelachtig online gedrag geloofde ruim een derde (37%) dat tenminste één twijfelachtige handeling altijd of soms acceptabel was, waaronder:
 • Het installeren van spionagesoftware op de computer van een ander: 13%
 • Het stelen van de persoonlijk identificeerbare informatie van iemand anders: 9%
 • Zelfs het toegang krijgen tot de financiële accounts van iemand zonder hun toestemming:13%
Het vertrouwen van de consument
Met recente koppen over mega-breaches, ransomware en cyberaanvallen varieert het vertrouwen van de Nederlandse consument wanneer het gaat om het beheren van hun gegevens en persoonlijke informatie:
 • Consumenten hebben vertrouwen gewonnen of behouden in organisaties zoals banken en financiële instellingen (84 procent) en aanbieders van identiteitsdiefstalbeveiliging (79 procent), ondanks de aanvallen die dit jaar de koppen bereikten.
 • Daarentegen verloor 29 procent van de consumenten het afgelopen jaar het vertrouwen in de regering om hun data en persoonlijke gegevens te beheren. 39 procent verloor het vertrouwen in social-mediaplatforms en 43 procent verloor het vertrouwen in krediet-rapporterende bedrijven die zonder hun toestemming informatie verzamelen.
 • Meer dan een derde (36%) van de Nederlandse consumenten kreeg meer vertrouwen in hun vermogen om gegevens en persoonlijke informatie te beschermen.
Voor meer informatie over de impact van cybercrime en over hoe consumenten digitale informatie kunnen beschermen, klik hier.

###

Over het Norton Cyber Security Insights Report
Het Norton Cyber Security Insights Report is een online enquête onder 21.549 individuen van 18 jaar en ouder in 20 markten wereldwijd. Het onderzoek is in opdracht van Norton Symantec uitgevoerd door onderzoeksbureau Reputation Leaders. De foutmarge voor de volledige steekproef is +/- 0,7%. In Nederland is de enquête afgenomen bij 1.018 respondenten met een foutmarge van 3,1%. De data is vergaard tussen 5 en 24 oktober 2017 door Reputation Leaders.

De definitie van Cybercrime
Hoe cybercrime gedefinieerd wordt is continu in verandering, cybercriminelen vinden steeds weer nieuwe manieren om consumenten aan te vallen. Elk jaar worden de cybercrime trends geanalyseerd en de methodologie van het rapport aangepast om te kunnen garanderen dat het Norton Cyber Security Insights Report een accuraat beeld geeft van de huidige stand van cybercrime en de impact die het heeft. In het NCSIR 2017 is cybercrime gedefinieerd als, maar niet gelimiteerd tot, specifieke handelingen, waaronder identiteitsdiefstal, creditcard fraude of gecompromitteerde inloggegevens. Voor het doeleinde van dit rapport wordt een slachtoffer van cybercrime gedefinieerd als een respondent van de enquête die bevestigd dat één of meer van zulke incidenten heeft plaatsgevonden. Bezoek deze website voor meer informatie.

Over Symantec
Symantec Corporation (NASDAQ: SYMC) is dewereldwijde leider op het gebied van cyberbeveiliging en helpt bedrijven, overheden en particulieren hun belangrijkste gegevens op alle gebieden te beveiligen. Overal ter wereld verwachten organisaties dat Symantec met strategische en geïntegreerde oplossingen komt, om geavanceerde aanvallen tegen endpoints, cloud en infrastructuur tegen te houden. Daarnaast zijn meer dan 50 miljoen mensen en families afhankelijk van Symantec’s Norton producten voor debescherming thuis en vanal hun apparaten. Symantec beheert één van 's werelds grootste cyberintelligentienetwerken, om bescherming te bieden tegen de meest geavanceerde bedreigingen. Meer informatie is te vinden op www.symantec.com, of volg Symantec op Facebook, Twitter en Linkedin.

Mocht u vragen hebben over het bovenstaande, of graag in contact willen komen met een expert, kunt u contact opnemen met Bram van Ginneken van Edelman.

Edelman
Bram van Ginneken
Telefoon: 020 30 10 980
Bram.vanGinneken@edelman.com
Laatste van Norton by Symantec  
Onderzoek: één op de vijf Nederlandse ouders houden zich niet bezig met online veiligheid van hun kinderen

Tips van Norton naar aanleiding van wachtwoorden-hack

3.4 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime in 2017
Geplaatst:
Verstreken tijd: 4 jaar en 180 dagen
Norton by Syma.. contact  

Logo Norton by Symantec

  030-8080100
  nl.norton.com
Norton by Syma.. sociaal  


Norton by Syma.. tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Priemo
Logo NPRM NV
Logo OPEN.satisfaction
Logo NEG-ITSolutions
Logo Login Consultants
Logo Giarte
Logo Tulinx
Logo Renewd
Logo Fullstaq B.V.
Logo Sortlist
Logo Data Matters BV
Logo XIXO
Logo L
Logo NPRM NV
Logo Banking Circle
Logo Unisys
Logo People First Group
Logo Arrow Electronics
Logo Schneider Electric
Logo Momentive (voorheen SurveyMonkey)
Logo Zoom
Logo Ivanti
Logo ChargePoint
Logo Pure Storage
Logo Schneider Electric
Logo SHARP Electronics Benelux
Logo ITvisors
Logo TJIP
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 91719 persberichten
- 6030 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10574 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekersContentbureau