Datum: (215 dagen oud)
Bedrijf:
PR: The Communication Force

Van cryptovaluta minen tot DDoS: nieuwe veelzijdige mobiele trojan Loapi ontdektUtrecht, 18 december 2017 – Onderzoekers van Kaspersky Lab hebben nieuwe, intrigerende malware met meerdere modules geïdentificeerd die over een bijna eindeloos aantal kwaadaardige functies blijkt te beschikken, van cryptovaluta minen tot DDoS-aanvallen. Dankzij de modulaire architectuur kunnen er nog meer functies aan worden gekoppeld. De opmerkelijke en krachtige schadelijke software draagt de naam Loapi.

Loapi onderscheidt zich van de gebruikelijke Android-malware met slechts één functie – zoals banking-trojans, cryptomining-trojans, enzovoorts – omdat het een complexe modulaire architectuur heeft, waardoor de trojan een vrijwel onbeperkte hoeveelheid acties op een gecompromitteerd apparaat kan uitvoeren. De Loapi-trojan wordt verspreid via reclamecampagnes voor antivirusoplossingen of adult-apps. Na de installatie vragen de applicaties om bepaalde beheerdersrechten, waarna de communicatie met command-and-controlservers in het geniep wordt gestart om extra modules te installeren.  

Naast de uitgebreide functionaliteit is Loapi in staat om zichzelf te beschermen. Zodra een gebruiker probeert de beheerdersrechten op het apparaat in te trekken, blokkeert de malware het scherm en wordt het venster gesloten.  

Meer informatie over de Loapi-trojan is te vinden op Securelist.com.