Datum: (267 dagen oud)
Bedrijf:

Werkgevers houden rekening met gevolgen nachtwerkWerkgevers houden wel degelijk rekening met de belasting van werknemers door nachtdiensten, bijvoorbeeld door slimmer te roosteren of werktijden aan te passen. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op een onderzoek van de Gezondheidsraad.

Hart- en vaatziektenVolgens de Gezondheidsraad werken 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig 's nachts. Dat verstoort het dag- en nachtritme van hun lichaam. Nachtwerk verhoogt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Werkgevers nemen dat serieus en proberen daarop in te spelen, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Minder belastend
Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor kortcyclisch inroosteren: in plaats van vijf dagen op en af werken mensen maximaal drie nachten aaneen. Dat is minder belastend voor het lichaam. In cao's is ook vastgelegd dat werknemers vanaf een bepaalde leeftijd niet meer verplicht zijn om nachtdiensten te draaien.

Maatwerk
Zo'n ontziemaatregel kan er echter wel toe leiden dat de druk op jongere collega's toeneemt. Zeker als het aantal oudere werknemers als gevolg van de vergrijzing sowieso toeneemt. Dat is iets dat op bedrijfsniveau moet worden geregeld, en dat vraagt meer om maatwerk dan om generieke maatregelen, aldus de ondernemersorganisaties. Daarnaast verwachten zij dat door nieuwe technologieën de noodzaak van nachtarbeid in de toekomst minder gaat worden.