Nieuwe digitale producten net zo simpel als fitness apps
Nieuwe digitale, financiële producten moeten net zo eenvoudig werken als fitness apps. Consumenten, of ze nu jong of oud zijn, moeten direct de meerwaarde zien van het product voor hun dagelijks leven. Dat stelt CEO Dik Vos van de SQS Group.
‘Banken kunnen tot op de minuut nauwkeurig de uitgaven van hun klanten zien. Hoe fijn zou het zijn als je direct weet wat het voor je financiële planning oplevert als je in plaats van 20 keer per maand, 10 keer per maand met je vrienden uit eten gaat?’ zegt trendwatcher Hans Timmerman. ‘Dit soort zaken wil je kunnen checken als je bijvoorbeeld op de bus wacht.’
Bij de ontwikkeling van dergelijke producten kunnen fintech startups en traditionele banken enorm profiteren van elkaars sterke punten. Waar klassieke banken uitblinken in robuuste en op traditionele wijze vormgegeven IT-infrastructuren, kenmerken fintech-bedrijven zich door slimme en sterk door de klant geïnspireerde producten.
Neem bijvoorbeeld betalen via gezichtsherkenning. ‘Helaas loopt Nederland ver achter bij landen als de Verenigde Staten, Zweden en Zuid-Afrika’, zegt Dik Vos. ’In de nieuwe economie vervagen grenzen en consumenten zoeken wereldwijd naar goede apps die bij ze passen’, zegt trendwatcher Hans Timmerman.
‘Of kijk naar Uber. Als je die app hebt, dan ben je klant. Je hoeft niet meer af te rekenen in taxi’s. Waarom kan dat niet in iedere winkel?’, zegt trendwatcher Hans Timmerman. ‘Het is niet meer van deze tijd dat oudere mensen veel tijd nodig hebben om te betalen in winkels. Dat kan gemakkelijker’, aldus Dik Vos.
Belemmeringen zijn er volgens Vos eigenlijk niet. ‘Angst voor digitalisering is niet altijd terecht. We moeten ook kijken naar de impact die duurzame innovatie heeft op leefomstandigheden. In Europa wordt hard gewerkt aan regelgeving om nieuwe producten veilig te maken.’
Timmerman ziet nog wel een obstakel. ‘De afgelopen jaren hebben traditionele banken sterk de nadruk gelegd op kostenbesparingen. Dat is op zich heel begrijpelijk, maar het wordt nu tijd om de mens weer centraal te plaatsen. Met andere woorden: als er geen nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld, haken klanten af en wijken zij uit naar digitale alternatieven. Software dekt 99% van de gevallen, maar in die ene procent wil je snel contact en niet dagen bezig zijn om een transactie te veranderen.’
CEO Vos en trendwatcher Timmerman spraken elkaar onlangs op een bijeenkomst over softwarekwaliteit en digitalisering in studio Desmet in Amsterdam.
Over SQS Software Quality Systems
SQS is ’s werelds meest toonaangevende specialist op het gebied van softwarekwaliteit. Deze positie vloeit voort uit meer dan 30 jaar succesvolle consultancy. SQS-consultants bieden oplossingen voor alle kwaliteitsaspecten in het hele softwareontwikkelingsproces, op basis van een gestandaardiseerde methodiek, offshore-automatiseringsprocessen en diepgaande domeinkennis in diverse sectoren. Het hoofdkantoor van SQS is gevestigd in Keulen, Duitsland, en de onderneming telt ongeveer 4.600 werknemers. SQS heeft kantoren in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Egypte, Finland, Frankrijk, India, Ierland, Maleisië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Singapore, Zweden, Zwitserland, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft SQS een minderheidsbelang in een bedrijf in Portugal.