Nieuwe lasbare FS62 optische rekstrook voor directe montage op staal

HBM FiberSensing heeft het ontwerp van de FS62 optische rekstroken aangepast. De compacte FS62 sensoren hebben een dekplaatje van roestvast staal, waardoor ze met puntlassen direct op een metalen ondergrond gelast kunnen worden. Er is nu een nieuwe versie van deze rekstroken beschikbaar, die ook met behulp van lasapparatuur met een laag vermogen vastgelast kunnen worden.
 
Die nieuwe versie van de lasbare FS62 optische rekstrook kan veel gemakkelijker en zonder tijdrovende voorbereidingen direct op de ondergrond gepuntlast worden met behulp van een groot aantal draagbare lasapparaten. Door het vermogen te verminderen dat nodig is voor het lassen wordt de installatie eenvoudiger en kunnen ook technici die geen ervaring hebben met het lassen van rekstroken, de klus nu eenvoudig uitvoeren. Dankzij een dunnere en minder stijve doorsnede is de nieuwe FS62 veel flexibeler, zodat hij ook op gebogen oppervlaktes gemonteerd kan worden.
 
Meer weerstand en duurzaamheid
Een andere reden om de lasbare FS62 optische rekstroken opnieuw te ontwerpen, was vermindering van de belasting van de Fiber Bragg Gratings (FBG) vóór de montage, zodat ze robuuster worden en een langere levensduur krijgen. Omdat de glasvezels niet continu onder spanning staan, is de belasting van de glasvezel lager als ze uitgerekt worden. Hun normale weerstand is door het gebruik van verstevigde kabels gehandhaafd, zodat ze ook de toepassing in ruwe omstandigheden in het veld kunnen overleven.
De installatie zonder het gebruik van lijm garandeert bovendien een betere verbinding met de ondergrond, waardoor ze langer operationeel blijven. De FS62 sensor wordt vooral aanbevolen voor installatie in het veld; bijvoorbeeld op pijpleidingen, heavy duty machines zoals hijskranen, turbines en generatoren of op installaties zoals windmolens, spoorwegen, bruggen en andere stalen constructies, waar rek gemeten moet worden.
 
Compatible met optische interrogators
De FS62 sensoren zijn compatibel met de gebruikelijke optische interrogators en ze zijn allemaal geschikt voor remote monitoring, zodat ze op grote afstand van de data-acquisitie apparatuur ingezet kunnen worden. De FS62 sensor bijvoorbeeld gebruikt 9 μm glasvezel en roosters met een hoge reflectie, waardoor ze zeer grote afstanden tussen de interrogator en de sensoren kunnen overbruggen. De glasvezel is bovendien compatibel met standaard glasvezel zoals die in de telecommunicatie gebruikt wordt, zodat de data-overdracht geen probleem is. De FS62 is ook compatibel met de andere sensoren uit de FS-lijn, zodat de lasbare FS62 optische rekstroken in één enkele glasvezel in serie geplaatst kunnen worden. Ze kunnen ook in een voorgeconfigureerde reeks geleverd worden.
 
Zie voor meer informatie: https://www.hbm.com/en/4599/optical-fiber-sensors-fibersensing/
 
--------------------------
Noot voor de pers: meer informatie over HBM is te vinden op www.hbm.com. U kunt ook contact opnemen met René Bastiaanssen, telefoon: 0416-286040 of per e-mail: info@bnl.hbm.com.

Nederlands perscontact: Theo Snijders van Wisse Kommunikatie, telefoon: 026-4431523 of per e-mail: theo.snijders@wisse-worldcom.nl.
 
Over HBM
HBM staat al meer dan 65 jaar wereldwijd bekend om haar betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en innovatie. HBM levert producten en diensten voor een uitgebreide range aan meettoepassingen in vele bedrijfstakken. Gebruikers over de hele wereld vertrouwen op de perfect op elkaar afgestemde componenten in de meetketen. Die garanderen een maximale nauwkeurigheid van de meetresultaten en maken het mogelijk de complete product life cycle te optimaliseren vanaf de productontwikkeling tot en met de testfase. Het productportfolio omvat sensoren, opnemers, rekstroken, meetversterkers en data-acquisitiesystemen, maar ook software voor structurele duurproeven, tests en analyse. De toepassingsgebieden beslaan virtuele en fysieke tests en metingen in elke bedrijfstak, waar engineering van belang is.
 
HBM heeft 27 vestigingen en verkoopkantoren in Europa, Amerika en Azië. Daarnaast heeft HBM vertegenwoordigingen in meer dan 40 andere landen over de hele wereld. Naast het hoofdkantoor in Darmstadt, heeft HBM productiefaciliteiten in Marlborough (USA), Massachusetts (USA) en Suzhou (China).

Bijlagen:
- HBM FS62 optische rekstrook.png