Datum: (278 dagen oud)
Bedrijf:
PR: Lubbers De Jong

Onderzoek: meeste softwarevendoren hebben cloudtransitie afgerond  • 62 procent ISV’s heeft cloudtransitie afgerond en host alle applicaties in de cloud
  • Afhankelijkheid van hostingpartner wordt gezien als belangrijkste nadeel van cloud
  • ISV’s zien kostenefficiëntie als het belangrijkste voordeel van cloud en SaaS
Hengelo, 20 september 2017 – Independent software vendors (ISV’s) hebben de laatste jaren grote stappen gemaakt met hun cloudtransitie. Dit blijkt uit het Nationaal SaaS Survey, uitgevoerd door Heliview, in opdracht van datacenter- en infrastructuurspecialist Previder. Een grote meerderheid (62%) levert al zijn applicaties inmiddels via de cloud. In 2014 was dit nog 16 procent. SaaS is daarmee het businessmodel bij uitstek geworden van ISV’s. Slechts 14 procent meent dat ISV’s die geen SaaS-model hanteren nog bestaansrecht hebben.

Het Nationaal SaaS Survey werd in 2017 voor de derde keer in vijf jaar gehouden. Het onderzoek geeft inzicht in de cloudtransitie van ISV’s, de uitdagingen die ze ervaren en de marktkansen die er liggen. De editie die dit jaar door Heliview werd uitgevoerd, laat zien waarom ISV’s de cloud omarmen. De cloud blijkt vooral gezien te worden als een manier om de hostingkosten terug te dringen (27 procent). Daarnaast geeft cloudtechnologie de mogelijkheid om te focussen op de eigen core business (18%) en het ontzorgt bedrijven (21%).

De keuze voor de cloud heeft echter ook keerzijdes voor softwarevendoren. Met name de afhankelijkheid van één cloudhostingpartij wordt als een risico gezien (26%). Daarnaast beschouwt 16% van de ISV’s het overschakelen naar een nieuw businessmodel op basis van abonnementen als een hindernis. In 2014 gaf echter ruim 47% van de respondenten aan moeite te hebben met abonnementen. ISV’s hebben dus duidelijk stappen gemaakt richting de adoptie van dit nieuwe verdienmodel.

Een nieuwe fase
Bij de keuze van een ISV voor een hostingpartner spelen de kwaliteit van de beveiliging (98%), uptime-garanties (92%) en certificeringen (91%) een hoofdrol. Betrouwbaarheid en grip houden op data lijken een grote rol te spelen in de overwegingen van IT-beslissers. Technologieën waarmee ISV’s controle hebben over de fysieke locatie van hun data en diensten, zoals Microsoft Azure Stack, worden bijzonder gewaardeerd. 29 procent van de respondenten geeft aan deze nieuwe technologie te onderzoeken.

“Een nieuwe fase in de cloudtransitie van ISV’s lijkt aangebroken,” stelt Tim Timmerman, directeur van Previder. “Zij hebben de initiële hindernissen overwonnen om de stap naar cloud en SaaS te maken en leveren inmiddels massaal diensten uit de cloud. Voor hen draait alles om duurzame samenwerking met een hostingpartner die hun risico’s rond zaken als beschikbaarheid en beveiliging zo goed mogelijk kan afdekken. Samenwerking en afstemming zijn sleutelbegrippen in het huidige cloudtijdperk.”

Het volledige onderzoek is hier te downloaden.

***

Over het onderzoek
Het Nationaal SaaS Survey is een kwalitatief onderzoek van Previder naar de cloudtransitie van Nederlandse Independent Software Vendors (ISV’s) en de kansen en uitdagingen die zij op dit gebied ervaren. Het onderzoek is uitgevoerd door Heliview en gebaseerd op telefonische interviews met beslissers, directieleden en managers bij 53 softwarevendoren. Uitgangspunt is dat men verantwoordelijk moet zijn voor beleid en keuzes in product en marktbeleid in de organisatie om deel te mogen nemen. Het is de derde keer in vijf jaar dat Previder dit onderzoek doet (2012, 2014 en 2017), waardoor er in deze editie interessante ontwikkelingen te bespeuren zijn.

Over Previder
Previder levert managed IT diensten en adviseert, bouwt en beheert; van werkplek tot in de cloud. Oplossingen worden op locatie of veilig vanuit de eigen twin-datacenters in Nederland geïmplementeerd. Van daar uit worden technische infrastructuur en cloud-technologie geleverd die nodig zijn voor het betrouwbaar en schaalbaar hosten van bedrijfskritische applicaties. Previder is carrier- én cloudneutraal, waardoor meerdere technologieën direct gekoppeld kunnen worden zoals public clouds als Azure en Amazon. Naast een breed aanbod van producten en diensten staat Previder vooral voor een persoonlijke aanpak, betrokkenheid en directe lijnen. Hierdoor is het bedrijf een sterke samenwerkingspartner voor zorg, overheid, bedrijfsleven en de IT sector. Meer informatie: www.previder.nl.