www.EVENTIVE.nlwww.LVTPR.nlwww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nl
2476 volgers blijven op de hoogte!
Datum: (820 dagen geleden)
Bedrijf:

Tele2 in Q2 best presterende operator in dalende mobiele markt

Houten, The Netherlands, 07 September 2017 - De Nederlandse markt voor mobiele diensten verloor 1,9 procent omzet in het tweede kwartaal van 2017 en kwam uit op 1,14 miljard euro. De omzetdaling in Q2 versnelde in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Normaal levert de periode april-juni een hogere omzet op dan de periode januari-maart. Dit jaar is er echter geen sprake van groei kwartaal-op-kwartaal, zo blijkt uit het nieuwe kwartaalrapport Dutch Mobile Operators van Telecompaper. Operators wijzen prijsdruk, stevige concurrentie en de invloed van regelgeving (zoals bij roaming) aan als oorzaken. Tele2 was de best presterende mobiele operator, Vodafone de grote verliezer.

Van de vier mobiele operators met een eigen netwerk (MNO’s) scoorde Tele2 de beste cijfers: 43 procent groei van de kwartaalomzet jaar-op-jaar. De relatieve nieuwkomer blijft de kleinste van de vier MNO’s, maar vergrootte z’n marktaandeel flink naar net boven de 5 procent in Q2 2017. KPN bleef in omzet stabiel en breidde zijn marktleiderschap iets uit naar 43,2 procent.

T-Mobile incasseerde een kleine omzetdaling (-1.3%) en bleef in marktaandeel redelijk stabiel op 21,2 procent. Vodafone, dat nu ook de mobiele omzet van fusiepartner Ziggo meetelt, kreeg desondanks een forse omzetdaling van 9,6 procent te verwerken. Dat leidde tot het enige verlies van marktaandeel onder de vier MNO’s, naar 30,5 procent.

Opnieuw geen opleving omzet in Q2
Voor het tweede jaar op rij was er in Q2 geen traditionele groei van de mobiele omzet in vergelijking met het eerste kwartaal. Er was zelfs sprake van een daling van 0,8 procent ten opzichte van Q1. Prijsdruk en concurrentie werden als algemene oorzaken aangewezen. Meer specifiek was er een negatieve invloed van:
  • Minder buiten-de-bundel-omzet.
  • Regulering zoals de recente verlaging van de maximale roamingtarieven in de EU.
  • Veranderend consumentengedrag.
  • Kortingen op mobiel bij gebundelde aanbiedingen.
De impact van regelgeving - de afschaffing van retail-roaming tarieven in de EU per 15 juni 2017 – zal ook de komende tijd nog effect hebben. Verder speelt de komende drie jaar nog de verdere verlaging van MTR (mobiele terminatietarieven) een rol.

Omzet blijft dalen: 4,4 mld euro in 2021
Op basis van de resultaten uit voorgaande kwartaal en de huidige marktinvloeden heeft Telecompaper zijn verwachting voor de komende vijf jaar naar beneden bijgesteld. Naar verwachting zal de mobiele omzet in Nederland dit jaar met ongeveer 3 procent krimpen naar zo’n 4,6 miljard euro.

Het marktonderzoeksbureau verwacht dat in de periode 2017-2021 de markt licht zal blijven krimpen, met een negatief gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,4 procent. In 2021 zal de mobiele omzet dan uitkomen op circa4,4 miljard euro.

Telecompaper baseert deze voorspelling op de verwachting dat de concurrentie verder zal intensiveren. De fusie tussen Vodafone en Ziggo leidt niet tot minder mobiele operators. Er blijven vier MNO’s actiefin een stagnerende markt.
Andere belangrijke negatieve factoren voor de komende jaren zijn:
  • Regulering – met de nieuwe gepubliceerde MTR-tarieven (mobile termination rates) van toezichthouder ACM - en afschaffing van roaming.
  • De transparantie van mobiele kosten voor afnemers.
  • De druk op de ARPU (gemiddelde omzet per gebruiker) vanwege het combineren van mobiele diensten met vaste diensten.
“Mobiel dataverkeer blijft qua volume wel met dubbele cijfers groeien, met zelfs een lichte versnelling in laatste kwartalen," stelt research analist Alejandra van de Roer, auteur van het Dutch Mobile Operators-rapport. “Operators worstelen echter met de vertaling van de vraag naar datadiensten naar hogere tarieven en omzetten. De sterke concurrentie en focus op multi-play pakketten laten hier ook weinig manoeuvreerruimte over.”

Mobiele penetratie naar bijna 120 procent
Niet alleen het datavolume groeit. De Nederlandse mobiele dienstenmarkt – MNO’s en MVNO’s samen - had eind tweede kwartaal van dit jaar een omvang van20,4 miljoen simkaarten (exclusief voor M2M/IoT bedoelde simkaarten). Dat is 1,9 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2016.

Deze lichte groei kwam volledig voor rekening van postpaid (abonnementen), aangezien het prepaidsegment daalde naar een aandeel van 28,1 procent van de totale markt. De mobiele penetratie steeg licht, naar 119,3 procent. Telecompaper verwacht dat de markt de komende vijf jaar met ongeveer 0,7-0.8 miljoen simkaarten zal groeien, naar ongeveer 21,1 miljoen in 2021 (exclusief M2M).

Voor de redactie
Het Dutch Mobile Operators 2017 Q2 rapport is gebaseerd op voortgaand onderzoek van Telecompaper naar ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor mobiele communicatiediensten.

Het rapport belicht de ontwikkelingen bij de Nederlandse mobiele netwerkoperators KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2, inclusief MVNO's. Het analyseert de resultaten van het tweede kwartaal van 2017, zowel de inkomsten als het aantal klanten, en vergelijkt de bevindingen met de resultaten uit het tweede kwartaal van 2016 (jaar-op-jaar) en het eerste kwartaal (sequentieel) van 2017. Een uitsplitsing van postpaid/prepaid en MNO/retail-omzet en ARPU voor elke operator is inbegrepen.

Dutch Mobile Operators 2017 Q2 geeft tot slot nog een prognose van vijf jaar voor de inkomsten en het aantal klanten voor de Nederlandse markt. Het rapport kost 595 euro voor één gebruiker.
Eerder van Telecompaper  
28 nov 2019 VRiend wint 5G Innovation Challenge

28 nov 2019 Nederlanders willen wel snel 5G-internet, maar gaan niet zelf investeren

12 sep 2019 5G Innovation Challenge op 28 november - op zoek naar de beste ideeën! Inschrijving geopend!
Geplaatst:
Verstreken tijd: 820 dagen
Telecompaper contact  

Logo Telecompaper

  Alejandra van de Roer
  +31 30 6349600
  alejandra@telecompaper.com
  www.telecompaper.com
Telecompaper sociaal  


Telecompaper tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Sensus Process Management
Logo 1DigitalNL
Logo Netprofiler
Logo NewChannel
Logo Company Connect
Logo Insight
Logo Relined Fiber Network
Logo Smile
Logo Erniesoft
Logo HPS Connectivity Solutions
Logo Knowliah
Logo Google
Logo ICT-Partners
Logo NEG-ITSolutions
Logo Remain Software
Logo Medius
Logo Levelfour
Logo Botz4U
Logo SecureLink Nederland B.V.
Logo True B.V.
Logo Curvature
Logo HPS Connectivity Solutions
Logo Spryng
Logo Dataplace
Logo Global Knowledge
Logo Global Knowledge
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo Global Knowledge
Logo PQR B.V.
Logo Belcentrale.nl
Logo Totaalbesparen.com
Logo Veeam Software
Logo Flanderijn
Logo Solar Nederland B.V.
Logo devolo
Logo Citrix
Logo BCT
Logo Onguard
Logo Palo Alto Networks
Logo maincubes B.V.
Logo QA Consulting
Logo Pegasystems
Logo Shippeo
Logo Protime BV
Logo Intermax
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
+31616371535
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg ons
- Twitter

Zoek
- ICT bedrijf
- ICT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com is hèt platform voor alle ICT gerelateerde persberichten.

In de database
- 87260 persberichten
- 5565 bedrijfsprofielen
- 58 PR-bureauprofielen
- 6798 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Met foto/illustratie/logo
- Met bedrijfsprofiel
 
www.EVENTIVE.nlwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nl