Datum: (316 dagen oud)
Bedrijf:
PR: LVTPR

Onlinemarktplatform Edebex komt naar NederlandNa België, Frankrijk en Luxemburg biedt het unieke onlinemarktplatform voor de verkoop van losse facturen nu ook Nederlandse mkb’s de mogelijkheid om snel, eenvoudig en flexibel toegang te krijgen tot extra werkkapitaal

In slechts drie jaar tijd gebruikten meer dan zeshonderd bedrijven Edebex om meer dan honderd miljoen euro aan facturen te verkopen

Utrecht, 4 september 2017 – Na het succes elders in Europa, lanceert Edebex zijn revolutionaire marktplatform nu ook in Nederland. Daarmee kunnen ook Nederlandse mkb’s zich voortaan tot Edebex wenden om hun cashproblemen snel en eenvoudig op te lossen. Enerzijds hebben zij vaak te maken met een groeiende druk van leveranciers die een onmiddellijke betaling van hun facturen eisen, terwijl hun klanten de betalingen van facturen vaak uitstellen. Anderzijds keuren banken sinds de financiële crisis financieringen voor deze groep van ondernemingen trager en minder vaak goed.

Uit een studie van Graydon1 blijkt dat de meeste facturen in 2017 pas na gemiddeld 40,3 dagen worden voldaan. Volgens het European Payment Report 20162 ligt de oorzaak van late betalingen in Nederland in 61 procent van de gevallen bij administratieve inefficiëntie. Met zijn innovatieve platform biedt Edebex mkb’s financiële zuurstof, zodat zij eenvoudig hun cashflow kunnen optimaliseren en een vlottere bedrijfsvoering kunnen garanderen.

De interface is gebaseerd op een model dat al langer een succes is in de Engelstalige landen. De Edebex-oplossing onderscheidt zich van de bestaande financieringssystemen door onder meer haar transparantie qua kosten, snelheid en flexibiliteit. Bovendien is er geen enkele verplichting voor een verkoper op het gebied van tijd of volume, noch wordt er enige garantie gevraagd. Uniek binnen het Europese financiële landschap is dat er niet wordt gekeken naar de financiële gezondheid van de partij die financiering nodig heeft. Alleen de kredietwaardigheid van de onderliggende debiteur wordt geëvalueerd.

Edebex is echter meer dan alleen een online-uitwisselingsplatform. Het bedrijf staat ook in voor alle mogelijke dienstverleningen voor en na de verkoop van de factuur. Facturen worden pas online te koop aangeboden na grondige verificatie van de solvabiliteit van de onderliggende debiteur in real time. Daarnaast zorgt Edebex voor de opvolging van betaling van de facturen, een punt waarop mkb’s vaak tekortschieten.

Er bestaat een directe relatie tussen kopers en verkopers van facturen: de financiering gebeurt namelijk door andere ondernemingen met een cashoverschot. Aan deze partij biedt Edebex de mogelijkheid om op een veilige manier kapitaal te investeren met een aantrekkelijk rendement. Alle facturen verhandeld via het Edebex-platform worden ingedekt door Euler Hermes, de wereldwijde marktleider in kredietverzekeringen en dochterbedrijf van Allianz. Euler Hermes garandeert – als de debiteur in gebreke blijft – een terugbetaling van zeventig tot negentig procent van het verschuldigde bedrag, afhankelijk van de rating van de debiteur.

Er werd voor de Nederlandse markt reeds een samenwerkingsakkoord getekend met Credion. Deze organisatie is gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijfsfinanciering voor mkb-ondernemers en telt meer dan 45 advieskantoren verspreid over Nederland. Credion ziet Edebex als een belangrijke troef om zijn aanbod in alternatieve financiering voor mkb-bedrijven te versterken en verder uit te bouwen.

“Ons initiatief maakt deel uit van de impulsen die de nationale economie opnieuw moeten aanzwengelen en innovatie moeten stimuleren”, zegt Xavier Corman, CEO van Edebex. “Door bedrijven – ongeacht hun omvang, levensduur of financiële balans – toegang te geven tot onmiddellijk beschikbare liquide middelen, geven we ze de kans om zich te voorzien van de middelen om hun ambities waar te maken en om te investeren in hun ontwikkeling.”

1 Graydon Barometer, Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven 2017.
2 https://www.intrum.com/globalassets/countries/belgium/pdfs/epr2016/pdf-report-epr2016-eng.pdf

Over Edebex:
Het bedrijf Edebex, opgericht in januari 2013 door vier ervaren ondernemers, is een onlinemarktplaats waarvan de bètaversie gelanceerd werd in september 2013. Dit unieke uitwisselingsplatform laat enerzijds mkb’s toe om hun commerciële schuldvorderingen te verkopen in minder dan 72 uur, anderzijds biedt het investeerders een hoog rendement met een kapitaalgarantie (zeventig of negentig procent).

Vandaag de dag wordt er maandelijks voor meer dan zeven miljoen euro aan facturen verhandeld via Edebex, een bewijs van de interesse in een dergelijk systeem. Dit getuigt van een hoge toegevoegde waarde voor onze economie doordat ondernemingen hierdoor de mogelijkheid krijgen om snel, eenvoudig en veilig hun thesaurie te optimaliseren.

Contact:

Marcel Klein / Gijs van Beek
LVTPR
Veilingweg 5
3981 PB Bunnik
T: + 31 (0)30 65 65 070
edebex@lvtpr.nl
www.lvtpr.nl

David van der Looven
Edebex
Co-Founder / CCO
Jules Cockxstraat 8-10
1160 Brussel
M: +32(0)486716 027
david@edebex.com
www.edebex.com