www.LVTPR.comwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.lubbersdejong.nl
2519 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (4 jaar en 42 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Marcommit

In 2016 is het aantal gestolen records toegenomen met 86% tot bijna 1,4 miljard

Nederland staat in de top 3 van Europese landen met de meeste security incidenten

Amsterdam, 28 maart 2017 Gemalto, wereldleider in digitale beveiliging, publiceert vandaag de bevindingen van de Breach Level Index. Hieruit blijkt dat in 2016 wereldwijd 1.792 datalekken plaatsvonden die resulteerden in de diefstal van bijna 1,4 miljard records. Dit is een toename van 86 procent ten opzichte van 2015. Bij 52 procent van alle datalekken die in 2016 werden gerapporteerd, werd geen melding gemaakt van het aantal gestolen records. In Nederland zijn in 2016 acht datalekken publiekelijk bekend gemaakt, goed voor 55.900 records die gestolen of aangetast zijn.

De Breach Level Index (BLI) is een centrale, wereldwijde database met datalekken en berekent de zwaarte ervan op basis van verschillende indicatoren. Volgens de Breach Level Index werden meer dan 7 miljard records gestolen sinds de index in 2013 begon met het vergelijken van publiekelijk bekende datalekken. Dat komt neer op meer dan 3 miljoen gestolen records per dag of grofweg 44 records per seconde. Uit de BLI blijkt ook dat Nederland in de top 3 van Europa staat met de meeste security incidenten. Het Verenigd Koninkrijk gaat aan kop, gevolgd door Duitsland en Nederland op een gedeelde tweede plaats.

Dirk Geeraerts, identity en data protection expert bij Gemalto: “De Breach Level Index signaleert vier belangrijke trends in cybercriminaliteit die zich in het afgelopen jaar voordeden. Hackers zetten de aanval breed in. Ze gebruiken makkelijk bereikbare accounts en identiteitsinformatie als beginpunt om aanvallen uit te voeren op doelwitten waar nog veel meer te halen valt. Cybercriminelen verleggen hun focus duidelijk van aanvallen op financiële instellingen naar het hacken van grote databases van onder meer entertainment- en socialmediawebsites. Ten slotte maakten ze gebruik van encryptie om gegevens onleesbaar te maken en de getroffen organisaties om losgeld te vragen in ruil voor het ontsleutelen van de gegevens.”

Datalekken op type
In 2016 kwamen datalekken waarbij sprake was van identiteitsdiefstal het meest voor. Dit type datalek vertegenwoordigde 59 procent van alle incidenten, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2015. Bij het volgende meest prominente type datalek ging het vooral om het hacken van accounts. Hoewel het aantal van dit soort datalekken met 3 procent afnam, waren ze goed voor 54 procent van alle gestolen records. Dit is een stijging van 336 procent ten opzichte van 2015. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aandacht verschuiven van het buitmaken van financiële gegevens naar het hacken van omvangrijke databases met grote hoeveelheden persoonsgegevens. Een ander prominent type datalek is de categorie overlast, waar sprake was van een toename van 102 procent. Deze vertegenwoordigt 18 procent van alle gestolen records, een stijging van 1474 procent sinds 2015.

Datalekken op oorzaak
Kwaadwillende outsiders vormden de belangrijkste bron van datalekken. Ze zaten achter 68 procent van alle incidenten, een stijging van 13 procent ten opzichte van 2015. Het aantal records dat tijdens aanvallen door kwaadwillende outsiders werd buitgemaakt, steeg met 286 procent ten opzichte van 2015. Het aantal datalekken dat door hacktivisten werd veroorzaakt steeg eveneens in 2016. Er was een toename van 31 procent. Hacktivisten waren echter verantwoordelijk voor slechts 3 procent van alle datalekken die in 2016 plaatsvonden.

Datalekken op branche
Van alle branches was er in 2016 in de ICT-sector sprake van de sterkste toename van het aantal datalekken (55%). De datalekken in deze sector vertegenwoordigden echter slechts 11 procent van het totale aantal datalekken in 2016. Bij bijna 80 procent van alle incidenten in de ICT-sector was sprake van gehackte accounts en identiteitsdiefstal. Ze vertegenwoordigden 28 procent van alle records die in 2016 werden gestolen, een stijging van 278 procent ten opzichte van 2015.

De gezondheidszorg was goed voor 28 procent van alle datalekken, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2015. Het aantal gestolen records in deze sector daalde in 2016 echter met 75 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In de onderwijssector was er tussen 2015 en 2016 sprake van een afname van het aantal datalekken met 5 procent, terwijl het aantal gestolen records met 78 procent daalde. Wereldwijd vertegenwoordigden overheden 15 procent van alle datalekken in 2016. Het aantal gestolen records steeg echter met 27 procent ten opzichte van 2015. Financiële dienstverleners vertegenwoordigden 12 procent van alle datalekken in 2016, een afname van 23 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Alle overige sectoren vertegenwoordigden samen 13 procent van alle datalekken en 36 procent van alle gestolen records. Hier daalde het aantal datalekken met 29 procent, terwijl het aantal gestolen records een vlucht nam met een groei van 300 procent ten opzichte van 2015. De meerderheid van deze datalekken vond plaats in de socialmedia- en entertainmentsector. Opvallend is dat in Nederland de overheid juist het meest getroffen is in het afgelopen jaar.

In 2016 waren bij 4,2 procent van alle datalekken gegevens betrokken die geheel of gedeeltelijk waren versleuteld. In 2015 bedroeg dit percentage nog 4 procent. In een aantal gevallen was het wachtwoord versleuteld, maar was andere informatie niet versleuteld. Van de bijna 1,4 miljard geschonden, gestolen of verloren records in 2016 was slechts 6 procent geheel of gedeeltelijk versleuteld (ten opzichte van 2% in 2015).

“Exact weten waar data zich bevindt en wie er toegang toe heeft, zal bedrijven helpen met de ontwikkeling van beveiligingsstrategieën op basis van de belangrijkste gegevenscategorieën voor de organisatie. Encryptie en authenticatie zijn uitgegroeid van een best practice tot een vereiste. Zeker met het oog op nieuwe en herziene overheidsrichtlijnen, zoals de General Data Protection Regulation (GDPR) die binnenkort in de EU wordt ingevoerd. In de Verenigde Staten en de regio Asia Pacific is dit de wettelijke meldingsplicht voor datalekken. Het is echter ook belangrijk om de integriteit van bedrijfsgegevens te beschermen, zodat bedrijven de juiste beslissingen kunnen nemen ten aanzien van hun bedrijfsreputatie en winstgevendheid”, zegt Dirk Geeraerts.

Vorig jaar resulteerde een aanval op AdultFriend Finder, waarbij cybercriminelen zich toegang tot gebruikersaccounts verschaften, in de diefstal van 400 miljoen records. De BLI beoordeelde dit datalek als zeer zwaar met de maximale score van 10. Andere ernstige datalekken in 2016 vonden plaats bij Fling (BLI: 9,8), de Commission on Elections (COMELEC) in de Filippijnen (BLI: 9,8), 17 Media (BLI: 9,7) en Dailymotion (BLI: 9,6). De top 10 van de meest ernstige datalekken vertegenwoordigde ruim de helft van alle gestolen records. In 2016 deed ook Yahoo! melding van twee omvangrijke datalekken waarbij 1,5 miljard gebruikersaccounts betrokken waren. Deze zijn echter niet in de cijfers voor de BLI voor 2016 opgenomen, omdat de datalekken in 2013 en 2014 plaatsvonden.

Gerelateerde bronnen:
  • Voor een volledige samenvatting van de datalekken per branche, oorzaak, type en geografische regio, download het Breach Level Index Report 2016 of krijg hier toegang tot het eBook.
  • Download de infographic hier.
  • Bezoek hier de BLI website.
------

Over Breach Level Index
De Breach Level Index (BLI) is een wereldwijde database die wordt gebruikt voor het bijhouden van datalekken. Hierbij wordt de ernst van datalekken gemeten aan de hand van diverse criteria zoals het aantal gestolen records, het type data, de oorzaak van het lek, de manier waarop de gestolen gegevens door hackers werd misbruikt en of de gegevens al dan niet waren versleuteld. Aan elk datalek wordt een score toegekend om het niveau van ernst aan te duiden. De Breach Level Index hanteert hiervoor een schaal van 1 tot 10. De laagste score wordt toegekend aan datalekken zonder ernstige gevolgen en de hoogste score aan datalekken met bijzonder ernstige gevolgen. Hierdoor biedt de BLI een vergelijkende lijst met lekken, waarbij kleine, hinderlijke lekken worden onderscheiden van zeer ernstige lekken met een grote impact. De gegevens in de BLI-database zijn afkomstig van openbare, algemeen beschikbare informatie. Meer informatie is te vinden op: www.breachlevelindex.com

Over Gemalto
Gemalto (Euronext NL0000400653 GTO) is de wereldleider in digitale beveiliging met een jaaromzet in 2016 van € 3,1 miljard en met gerenommeerde klanten in meer dan 180 landen. Wij bieden vertrouwen in een steeds meer verbonden wereld.Dankzij onze technologieën en diensten kunnen bedrijven en overheden identiteiten authenticeren en gegevens beschermen zodat deze veilig blijven. Ook maken wij veilige diensten mogelijk voor persoonlijke en verbonden apparaten, de cloud en alles wat daartussen ligt. Gemalto’s oplossingen staan centraal in het moderne leven, van betalingen en beveiliging van bedrijfsgegevens tot het internet der dingen. Wij authenticeren mensen, transacties en objecten, versleutelen gegevens en creëren waarde voor software, waardoor onze klanten veilige digitale diensten kunnen aanbieden aan miljarden mensen en apparaten.Onze meer dan 15.000 werknemers zijn actief vanuit 112 kantoren, 43 personaliserings en gegevenscentra, en 30 centra voor onderzoek en ontwikkeling van software, verspreid over 48 landen.

Ga voor meer informatie naar www.gemalto.com, of volg @gemalto op Twitter.

Meer informatie
Marcommit
Michelle Huisman
gemaltoidp@marcommit.nl
035-5822730
Laatste van Gemalto  
Nederlanders kunnen zich binnenkort in de fysieke wereld via smartphone identificeren 

Identify3D zet diensten Gemalto in voor databescherming van klanten

Gemalto lanceert drie nieuwe cloud HSM on demand oplossingen   
Geplaatst:
Verstreken tijd: 4 jaar en 42 dagen
PR contact  

Logo Marcommit
Gemalto contact  

Logo Gemalto

  +31 20 562 0680
  info@gemalto.com
  www.gemalto.com
Gemalto sociaal  


Gemalto tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo ESTG
Logo Adwise
Logo Webton
Logo Mulder-Hardenberg
Logo ValidSign
Logo eV-ict
Logo Klantcontact Partnership Studie (KPS)
Logo BIM4Production
Logo 123zakelijk
Logo Music in Brands
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Priemo
Logo Alcadis
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Cellnex
Logo Frontline Solutions
Logo Spryng
Logo Spryng
Logo BarTrack
Logo Techone B.V.
Logo PQR
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo Medius
Logo Cellnex
Logo PayIBAN BV
Logo MCS B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Visma | Raet
Logo Poly
Logo Citython
Logo Visma | Onguard
Logo ManpowerGroup
Logo Auth0
Logo Cegeka
Logo Extreme Networks
Logo ISBW
Logo Infor
Logo Honeypot
Logo We Love Communities
Logo Red Hat
Logo Thales
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 91075 persberichten
- 5972 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10252 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.LVTPR.comwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.lubbersdejong.nl