Datum: (580 dagen oud)
Bedrijf:

Effect Google-update op het verzamelen van e-mailadressen

Optivo wijst op effecten van gebruik van layer-ads op mobielBerlijn, 19 december 2016 - De januari-update van Google zou nadelig kunnen zijn voor het verzamelen van e-mailadressen aldus Optivo, aanbieder van een softwareplatform voor omnichannel- en e-mailmarketing. Er bestaat een wisselwerking tussen zoekmachineoptimalisatie en e-mailmarketing. Zo kan SEO helpen de nieuwsbrief meer te laten opvallen op deze site en daarmee bijdragen aan een groei van de verzendlijst. Een nieuwsbriefarchief levert op zijn beurt waardevolle link juice op en draagt bij aan een betere domeinwaardering. In januari 2017 ondergaat Google voor Mobiel een wijziging bij het waarderen van websites die gebruikmaken van layer-ads.

Deze layer-ads worden vaak ingezet om websitebezoekers over te halen zich te abonneren op een nieuwsbrief. Hierbij wordt een bericht over de bezochte website weergegeven. De bezoekers moeten eerst een interactie ondernemen met de pop-up voordat zij verder kunnen op de site. Bij adverteerders is dit een geliefd format. Veel bezoekers ervaren layer-ads echter als storend, zeker als zij met kleine touchscreens werken. Google is om deze reden van plan om met ingang van januari websites met layer-ads een lagere waardering toe te kennen in de mobiele zoekresultaten. Met andere woorden: de aanwezigheid van een dergelijke pop-up zal één van de vele ranking-factoren zijn die worden meegewogen bij de beoordeling door Google van de relevantie van een website bij een mobiele zoekopdracht.

De update van Google maakt overigens wel uitzonderingen voor bijvoorbeeld juridische kennisgevingen, zoals meldingen over het cookiebeleid of een leeftijdscontrole. Verder worden reclame-uitingen niet als bezwaarlijk beschouwd als ze weinig ruimte op het scherm innemen en makkelijk kunnen worden weggeklikt. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘catfish-ad’ die vanaf de zijkant het scherm inrolt. Dergelijke formaten worden vaak op mobiele websites ingezet om reclame te maken voor het aanbod van apps.

Hoe de aangekondigde wijziging in de praktijk uitpakt, moet nog blijken. De blog die Google over dit onderwerp schreef, geeft aan dat goede en relevante content nog altijd de belangrijkste beoordelingsfactor is. Toch loont het de moeite om alvast alternatieve mogelijkheden te bestuderen. En die liggen deels voor de hand. Zo kunnen nieuwsbrief-pop-ups die veel ruimte innemen, met behulp van switches zodanig worden ingesteld dat mobiele bezoekers ze niet te zien krijgen. Daarmee blijven ze effectief op pc’s. Andere, minder opvallende mogelijkheden om een nieuwsbriefabonnement aan te prijzen, zijn bijvoorbeeld een opmerking bovenin het scherm, een prominente menu-optie of een standaard formulierveld in combinatie met aanbiedingen in het voetnootgedeelte. 

Omdat Google met afstand de meest populaire zoekmachine is en het internetgebruik een steeds mobieler karakter krijgt, doen adverteerders er goed aan om de komende update van Google in het achterhoofd te houden.

---------------------------

Over Optivo
Optivo is een van de grootste specialisten in e-mail- en omnichannelmarketing. Het bedrijf helpt merken één-op-één contact te leggen met klanten over alle kanalen. Het bedrijf biedt omnichannel-diensten en -oplossingen voor succesvolle dialoogmarketingcampagnes op basis van een rijke en blijvende dialoog via e-mail, print, push, SMS, fax, sociale media en web. Optivo-klanten zien de effectiviteit van hun campagnes, hun conversie en hun verkopen  groeien, doordat ze contextueel relevante campagnes draaien via multidimensionale segmentatie en tegelijkertijd werken aan duurzame en bestendige klantloyaliteit. Optivo – an Episerver Company werkt voor wereldwijd toonaangevende merken als Accor, Air Berlin, Babbel, Best Western, Bosch, Deutsche Bahn, Henkel, HolidayCheck, InnoGames, Jack Wolfskin, Olympus, PAYBACK, QVC, TUI, WWF, and Zooplus. Voor meer informatie, bezoek www.optivo.com.