Organisaties kwetsbaar voor IT-bedreigingen van binnenuit

Twee derde van bedrijven met meer dan 500 werknemers in 2016 de dupe van aanval van binnenuit

Utrecht, 8 december 2016 – IT-bedreigingen die van binnenuit de organisatie komen, zijn voor veel bedrijven een reëel probleem. Van de organisaties met meer dan 500 werknemers was in 2016 maar liefst 67 procent de dupe van een aanval met interne oorzaak. Dat blijkt uit onderzoek dat Forcepoint™, wereldwijd marktleider in beveiliging, deed onder IT-professionals in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier.

Onder IT-bedreigingen van binnen de organisatie verstaan Forcepoint en Team Vier risico’s die ontstaan door het toedoen van werknemers, freelancers of andere zakelijke relaties met kennis van, of toegang tot de interne IT-infrastructuur. Bijvoorbeeld als medewerkers al dan niet bewust vertrouwelijke documenten of data naar externe contacten of privémailadressen versturen. Maar ook wanneer ze laptops of USB-sticks verliezen, of als hun inloggegevens via malware bij derden terechtkomen.

Bedreigingen tegengaan in 2017
Zeven van de tien IT-professionals gebruiken al technologie die helpt om risicogedrag binnen de organisatie op te sporen. Dat een ruime meerderheid zich bewust is van de omvang van interne IT-beveiligingsrisico’s, blijkt verder uit het feit dat veel IT-professionals budget hebben vrijgemaakt om deze tegen te gaan. Maar liefst 82 procent houdt hier in 2017 financiële middelen voor beschikbaar.

Iets meer dan driekwart van de IT-professionals heeft bovendien een reactieplan klaarliggen voor het geval een interne bedreiging leidt tot een daadwerkelijke aanval. En nog eens 16 procent is van plan een dergelijk plan te ontwikkelen. Zij anticiperen daarmee op het feit dat zelfs organisaties die hun beveiliging op orde hebben, het slachtoffer kunnen worden van een IT-bedreiging van binnenuit. Bijvoorbeeld doordat een medewerker onbedoeld malware binnenhaalt via een e-mailbijlage.

Datalekken
“Het monitoren van activiteiten en het tegenhouden van het lekken van vertrouwelijke data zijn niet alleen belangrijk vanwege wetgeving en bedrijfsreputatie, maar ook om de privacy van werknemers te beschermen”, zegt Tim Hoefsloot, Regional Director bij Forcepoint. “Bedrijven moeten zich realiseren dat datalekken niet altijd het gevolg zijn van kwade bedoelingen. Soms is het gewoon niet duidelijk dat bepaalde informatie vertrouwelijk is en niet naar buiten mag. Een goede manier om misverstanden te verkleinen, is door IT-beleid op geautomatiseerde wijze te controleren.”

Voor het onderzoek ondervroeg Team Vier in opdracht van Forcepoint 124 Nederlandse professionals. De ondervraagden zijn allen IT’ers bij een organisatie met minimaal 500 werknemers en werken onder andere als IT-beheerder, securityspecialist, IT-manager of IT-architect.

Over Forcepoint
Forcepoint behoedt gebruikers, data en netwerken voor de meest geavanceerde aanvallen: van dreigingen van binnenuit tot en met gevaren van buitenaf, en beschermt overal. Forcepoint beveiligt data in de cloud, onderweg en op kantoor, vereenvoudigt compliance en maakt het mogelijk op betere wijze beslissingen te nemen om beveiliging te stroomlijnen. Forcepoint stelt organisaties in staat zich te focussen op hun belangrijkste bedrijfsaspecten, terwijl ze routineuze beveiligingstaken automatiseren. Meer dan 20.000 organisaties wereldwijd vertrouwen op Forcepoint. Het bedrijf is gevestigd in Austin, Texas (VS), en is wereldwijd actief in sales, service, beveiligingslaboratoria en productontwikkeling. Forcepoint is een samenwerking tussen de Raytheon Company en Vista Equity Partners. Bezoek voor meer informatie www.forcepoint.com en volg ons op Twitter @ForcepointSec.

Voor meer informatie:

Forcepoint
Julia Sørensen
julia.sorensen@forcepoint.com
+47 45688201
 
LVTPR
Nienke Geudeker / Gijs van Beek
Forcepointlvtpr@lvtpr.nl
030 6565 070