Stad Amsterdam geeft met confronterende kerstinstallatie een duurzame kerstboodschap af

Amsterdam, 5 december 2016 – De stad Amsterdam opent dinsdag 6 december de bijzondere expositie ‘Winter Wonder Wasteland’ in de Stopera. Het doel van de expositie is aandacht vragen en bewustzijn creëren voor al het afval dat in Amsterdam rondzwerft, op de wal, in de grachten en in het IJ. De ludieke en confronterende kerstinstallatie maakt deel uit het van het project ‘Amsterdam Schoon’ dat vorig jaar is opgericht.

Met het project is de stad Amsterdam een nieuwe weg ingeslagen op het gebied van afvalbeheer tijdens drukke momenten, zoals op Koningsdag en tijdens de EuroPride. Door een flexibelere en succesvolle aanpak was de stad dit jaar voor het eerst binnen 24 uur zo goed als schoon. Om het jaar op bijzondere wijze af te sluiten, gaf de stad aan de Plastic Soup Foundation en het Engelse kunstenaarsduo Dirty Beach de opdracht om een Winter Wonder Wasteland te bouwen in de Stopera met afval uit de grachten en het IJ.

Van dinsdag 6 december 2016 tot 6 januari 2017 kan iedereen dagelijks van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds met eigen ogen zien wat voor troep er zoal in de Amsterdamse wateren ronddrijft. Dirty Beach en de Plastic Soup Foundation zetten daarbij allerlei trucs in om ons bewust te maken van ons gedrag: toonaangevende lay out, verleidelijke jingles en opmerkelijke verlichting. Al het afval is schoongemaakt en opnieuw gelabeld met voor de bezoeker herkenbare merken, zoals: Lays Chips, Red Bull, Spa, Coca-Cola, McDonalds en Heineken. Daarnaast veranderen ook typische Amsterdamse producten in feestelijke kerstdecoraties, waaronder fietszadels.

De kerstboom is een ironische parodie op de vervuiling van onze wereld. ‘Zijn al die plastic verpakkingen die we na gebruik meteen weer weggooien niet eigenlijk de kleren van de keizer, vraagt het kunstenaarsduo McCurdy en Hansky zich af.’ Zij vervolgen: ‘Offeren we onze fossiele brandstoffen niet veel te makkelijk op, zonder na te denken over de verstrekkende gevolgen van al dat plastic voor het zeeleven, de voedselketen en zelfs onze planeet? Wat zijn de werkelijke kosten van verpakkingen? Welke schade richt dit aan?’

Emiel de Booij, stedelijk projectleider van ‘Amsterdam Schoon’: ‘We zijn heel blij met deze unieke publiekstrekker in de Stopera, maar natuurlijk ook met de behaalde resultaten in 2016. Een deel van het succes schuilt in de samenwerking met externe partijen die hetzelfde doel nastreven om zo meer draagvlak te creëren. Tijdens de EuroPride is bijvoorbeeld intensief samengewerkt met het convenant ‘Schone wateren in en rond Amsterdam’, waarin de handen ineengeslagen zijn binnen de kunststofketen voor schoner water in en rond de stad.”

###

Uitnodiging voor de pers:
Op 6 december om 17.00 uur gaan de lichten van deze kerstboom aan.
Locatie: Stopera, Amstel 1, ingang Amstel, Amsterdam

Meer informatie voor de pers via:
Gemeente Amsterdam, project ‘Amsterdam schoon’
Anne Rose van Servellen
T 06-14425501
E a.servellen@amsterdam.nl

Plastic Soup Foundation (PSF)
Maria Westerbos – directeur
T 06-51 090 691
E maria@plasticsoupfoundation.org

Beeldmateriaal 
Voor beeldredacties is hoge resolutie foto- en videomateriaal op aanvraag beschikbaar, mail a.u.b. naar harmen@plasticsoupfoundation.org