www.marcommit.nlwww.LVTPR.nlContentbureauwww.lubbersdejong.nl
2501 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (4 jaar en 132 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Yellow Communications

Cybercrime niet te stoppen zonder specialistische kennis

Onderwijs niet opgewassen tegen cyberdreiging

De NOS en het AD signaleerden afgelopen week dat het onderwijs steeds vaker te leiden heeft onder digitale beveiligingsproblemen. Het groeiende gebruik van digitale middelen binnen scholen geeft niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar maakt scholen ook kwetsbaar. Leerlingen beschikken op ICT-gebied vaak over meer kennis en handigheid dan de leraren zelf. Het personeel is nauwelijks in staat de nieuwe technologie zelfstandig te beveiligen, maar ook de kennis van de partijen die door scholen worden ingeschakeld om de ICT te beheren, schiet op het gebied van beveiliging vaak tekort.

Volgens IT Strategy Consultant Carlo van Haren van Winvision is het een vergissing om de recente DDoS-aanvallen kattenkwaad te noemen. “Veel scholen hebben last van DDoS-aanvallen, dat is zeker niet alleen beperkt tot het Voortgezet Onderwijs. Ervaring leert dat dit vaak lijkt op moedwillige aanvallen met veel negatieve effecten. Vanuit diverse kanten zijn er geluiden dat de aanvallen op specifieke tijdstippen plaatsvinden, zoals tijdens examens. Medestudenten worden zeer benadeeld, de server ligt plat en sommige ROC’s hebben zelfs ervaren dat de continuïteit van het onderwijs in gevaar komt. Dat is dus geen kattenkwaad.”

“De daders worden vaak hackers genoemd”, zegt Van Haren. “Ik vraag mij af of dit wel werkelijk zo is. Dat veronderstelt namelijk een bepaalde mate van digitale begaafdheid en actie, zelf uitgevoerd door deze personen. Soms worden deze DDoS-aanvallen ‘vijf dollar-aanvallen’ genoemd. Dit omdat je ze voor zo’n gering bedrag of zelfs gratis kunt bestellen voor een bepaalde tijdsduur. Je hoeft alleen de juiste sites te kennen.”

René van Buuren, Director Cybersecurity bij Thales Nederland: “Voor ons onderstreept dit opnieuw dat in Nederland op sommige niveaus nog veel te simpel over cybersecurity wordt nagedacht. Als scholieren al zo eenvoudig voor problemen kunnen zorgen, denk je dan in wat er gebeurt als professionele hackers in zo’n netwerk willen doordringen. Die lopen bij wijze van spreken zo door.” Volgens Van Buuren gaat het daarbij niet eens alleen om de bescherming van kostbare of privacygevoelige gegevens. “Denk aan de schade die ontstaat als zo’n netwerk plat wordt gelegd. Het gaat nu over DDoS, maar het kan net zo goed ransomware zijn.”

De situatie op scholen is volgens Van Buuren (Thales) in zoverre uniek, dat je te maken hebt met een grote groep gebruikers die niet per definitie een loyaliteit voelen richting de school als netwerkeigenaar, maar die vaak wel beschikken over aanzienlijke kennis en vaardigheden op het gebied van computing, en die bovendien in een leeftijdsgroep vallen waarin veel wordt geëxperimenteerd en uitgedaagd. “Onder zulke omstandigheden is het geen vraag meer óf er wat gaat gebeuren, maar vooral hoe snel je kunt reageren als het gebeurt. Vanuit onze ervaring met grote organisaties die zeer hoge eisen stellen aan hun cybersecurity, kunnen wij zeggen dat het zinloos is die dreiging te bestrijden met goedbedoelde, maar inadequate middelen. Aanvallers in cyberspace zijn vindingrijk en razendsnel. Die kun je alleen bestrijden door de beveiliging uit te besteden aan professionals die op de hoogte zijn van de meest actuele dreigingen en technieken. Halve maatregelen zijn voor de bestrijding van cybercrime praktisch zinloos.”

“Een mogelijke oplossing die derde partijen zoals bijvoorbeeld Surf voor dit soort aanvallen kunnen bieden, is een ‘wasstraat’, waarin bepaald dataverkeer wordt gecontroleerd en gezuiverd”, meent Van Haren (Winvision). “Als het op die manier lukt om een aantal aanvallen af te vangen, dan ervaren de daders dat de moeite voor niets geweest is. Ervaring leert dat dan de pogingen ook snel zullen afnemen.” Toch denkt hij dat helemaal voorkomen niet zal lukken. “In het onderwijs wordt veel met cloud-omgevingen gewerkt, dus een gedeelte van de infrastructuur moet je wel openstellen.”

Behalve technische maatregelen is er ook nog een ‘sociale’ aanpak volgens Van Haren. “Je kunt onderzoeken wanneer de aanvallen plaatsvinden. Heeft dan steeds dezelfde klas examen? Je kunt loggen of er verdachte sites via het schoolnetwerk bezocht worden. Je moet wel voorzichtig zijn hoever je daarmee gaat, de privacy vraagstukken komen dan al snel naar boven. Ik weet dat deze vorm van sociale recherche bij een ROC een verdachte heeft opgeleverd die daarop aangesproken is. Je hebt dan geen waterdicht bewijs, maar je kunt wel duidelijk maken dat medestudenten er de dupe van zijn en dat je niet anoniem bent.”

We worden steeds afhankelijker van ICT en de mogelijkheden om goed, maar ook kwaad te doen, groeien met de dag. De kennis die nodig is om een ICT-omgeving veilig te houden en mogelijke problemen snel te detecteren en op te lossen, is een specialisme geworden dat onderwijsinstellingen, maar ook veel (kleinere) organisaties, niet meer alleen kunnen bolwerken. Om te voorkomen dat vroeger of later serieuze problemen optreden die grote schade opleveren, is het verstandig tijdig experts in te schakelen die kunnen adviseren over de beste oplossing om ook in omgevingen met veel netwerkverkeer en gebruikers veilig digitaal te kunnen werken.

Perscontact

Thales Persdesk
Volkert Deen
+31 (0)23 555 3424
thales@yellow-communications.com

Winvision Persdesk
Karin van Geelen
+ 31 (0)23 555 34 24
winvision@yellow-communications.com
Laatste van Thales  
Next-generation single-chip oplossing van Thales in de nieuwste smartphone van Samsung

Nederlandse organisaties zuinig met investeringen in security

Motorola zet Thales-technologie in voor nieuwe ‘eSim-only’ smartphone
Geplaatst:
Verstreken tijd: 4 jaar en 132 dagen
PR contact  

Logo Yellow Communications
Thales contact  

Logo Thales

Thales sociaal  


Thales tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Distology Nederland B.V.
Logo ID Control
Logo Korton Group
Logo QuandaGo
Logo Relined Fiber Network
Logo Avinty (GGZ)
Logo QuandaGo
Logo iQibt B.V.
Logo Heliview Conferences & Training
Logo Solmate
Logo Distology Nederland B.V.
Logo TRADUS
Logo Coastr
Logo ID Control
Logo QuandaGo
Logo PlanMen
Logo Guardian360 bv
Logo Frontline Solutions
Logo Boys with Brains
Logo Broad Horizon
Logo Unexus B.V.
Logo Boys with Brains
Logo PayIBAN BV
Logo iQibt B.V.
Logo Orange Cyberdefense Netherlands B.V.
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo PlanMen
Logo SCOS Software bv
Logo Spryng
Logo Frontline Solutions
Logo devolo
Logo Dell Boomi
Logo Rubix
Logo OutSystems
Logo Qualys
Logo myBrand
Logo Arlington Research
Logo Unit4
Logo IFS
Logo CRM Partners
Logo Zyxel
Logo Conclusion
Logo Intel
Logo Solipsis b.v.
Logo SAP Concur
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com is hèt persberichten platform voor de IT-sector

In de database
- 88831 persberichten
- 5742 bedrijfsprofielen
- 59 PR-bureauprofielen
- 8401 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.marcommit.nlwww.EVENTIVE.nlContentbureauwww.lubbersdejong.nl