Datum: (608 dagen oud)
Bedrijf:
PR: LVTPR

Big Data: Het nieuwe goud voor de olie- en gasindustrieOlie is al tientallen jaren een van de belangrijkste handelswaren ter wereld. Tegenwoordig staat de olie- en gasindustrie echter onder druk; de prijs van olie daalt en de kosten van oliewinning gaan omhoog. Dit, in combinatie met de turbulente staat waarin de politiek zich verkeerd en de manier waarop dit de prestaties van het bedrijfsleven beïnvloedt, plaatst de industrie voor een grote uitdaging.

Daarnaast hebben olie- en gasbedrijven wereldwijd dagelijks te maken met grote hoeveelheden data. De afgelopen jaren zagen we een toename van de hoeveelheid bedrijven in de energiesector die investeren in seismische software, visualisatie- en datamanagement tools en andere digitale technologieën die de productie efficiënter maken.

Op basis van recente berekeningen wordt de hoeveelheid aardolie in het Midden-Oosten geschat op 8001 miljard vaten, of simpel gezegd; bijna de helft van alle ruwe olie op aarde. Ook komt 40% van ’s werelds conventionele gasreserves uit deze regio. Aangezien olie en gas de belangrijkste natuurlijke grondstoffen zijn in deze regio en de prijzen wereldwijd onstabiel zijn, kijken de meeste organisaties naar interne factoren om kosten te reduceren en winsten te verhogen. Een van de manieren om dit te bewerkstelligen is het implementeren van betere datamanagement strategieën.

In de olie- en gassector hebben bedrijven de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende soorten data om zo tot inzichten te komen die van toegevoegde waarde zijn voor de beleidsmaker. De data kan van verschillende bronnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materiaal monitoring, onderhoud dossiers, seismologische archieven, weerpatronen en productie informatie.2

Nu de vorderingen in instrumentatie, procesautomatisering en samenwerking zorgen voor een alsmaar toenemende hoeveelheid data geloven sommige experts dat de datavolumes in deze industrie ieder jaar met een factor vijf zullen toenemen.3 Het IDC voorspelt dat de hoeveelheid bruikbare data in de gas- en olie industrie van 52 exabytes vandaag zal toenemen tot 888 exabytes in 2020. Gezien de enorme hoeveelheden data die bedrijven straks tot hun hun beschikking hebben, is het essentieel om te plannen voor de opslag van deze ‘big’ data.

Het gebruik van data kan niet alleen meerdere voordelen hebben voor de onderneming maar ook voor de werknemers. Data over het weer kan bijvoorbeeld worden ingezet om weersomstandigheden te analyseren voordat werkschema’s worden opgezet. Op deze manier wordt het risico beperkt en de veiligheid bevorderd.

Op een zakelijk niveau kunnen big data en geavanceerde analyses een onderneming ondersteunen met het ontdekken van nieuwe grondstoffen. Via data is het mogelijk om onzichtbare seismische activiteit met potentie te traceren om hier vervolgens grondstoffen uit te winnen. Met data is het dus een stuk makkelijker om nieuwe koolwaterstofbronnen te vinden. Door een hefboomeffect toe te passen op de data wordt het gebruikelijke proces om nieuwe bronnen te vinden gestroomlijnd, terwijl daar normaal veel materiaal, personeel en logistiek voor nodig is. Een op data gebaseerd systeem leidt dus tot kostenreductie en een efficiëntere inzet van werkkrachten.4

Big data is ook nuttig bij de dagelijkse productie en operationele activiteiten: Zodra een onderneming is uitgerust met informatie waarmee toekomstige prestaties kunnen worden berekend of sub-par productie zones geïdentificeerd, kan deze onderneming zijn hulpmiddelen daar inzetten waar de productiviteit optimaal benut wordt.

Datadiensten hebben het tevens mogelijk gemaakt om activiteiten uit te voeren die voorheen niet mogelijk waren. Denk bijvoorbeeld aan visualisatie op afstand via de cloud. Dit maakt snelle communicatie mogelijk tussen het boorplatform en de expert, die zich op een andere locatie bevind. Dit bevordert de veiligheid, snelheid en precisie van de beslissingen. Dit stelt de specialisten in staat om de subsurface data te analyseren en datasets te gebruiken die leiden tot een betere besluitvoering op het gebied van boren en exploratie. Volgens het McKinsey Global Institute is er in 2015 een geschatte hoeveelheid van $168 miljard besteed aan mobile solutions, waarvan $8 miljard uitging naar applicaties voor de olie- en gasindustrie. De investering betaalde zich uit voor de olie- en gasindustrie: kostenbesparingen stegen met 63% en de productiviteit nam met 51% toe.

Daar komt nog bij dat data en data analyses kunnen bijdragen aan het monitoren van pijpleidingen en andere apparatuur. Dit geeft ingenieurs de mogelijkheid om effectievere en duurzamer onderhoud te plegen op deze kostbare apparatuur.

Het implementeren van Big Data is in het Midden-Oosten nog altijd lager dan in Europa of de Verenigde Staten, maar het gebruik groeit en bedrijven worden zich er steeds meer van bewust dat ze gebruik moeten maken van data als ze hun concurrentievoordeel willen behouden.

NetApp biedt oplossingen die speciaal voor de industrie zijn ontwikkeld en stelt beleidsmakers in staat bedrijfsvoordelen te halen uit data. De sectorspecifieke workflow evolueert bijvoorbeeld vanwege de snelle groei van de omvang van datasets en er is vraag naar het integreren van diverse, multidisciplinaire datatypes om de onderlaag van de aarde beter te begrijpen. Visualiserende werkstations voorzien van data is ingewikkeld geworden en workflows bestrijken alsmaar meer domeinen en onderdelen van het bedrijf.

Bij de meeste organisaties bestaat er een sterke tendens om samenwerking te bevorderen, maar ze willen ook zeker zijn dat gevoelige data niet blootgelegd wordt. Het FlexPod Datacentrum, een geconvergeerde infrastructuur van Cisco en NetApp, voorziet de klant van veilige, afgelegen 3D toegang tot geologische en geofysische applicaties en data voor geografisch verspreide, multidisciplinaire teams om zo de samenwerking te bevorderen en de besluitvorming te versnellen.5

Klanten van NetApp ervaren snellere prestaties, schaalbaarheid en betrouwbaarheid terwijl de kosten relatief lager zijn. Vooraanstaande olie- en gasbedrijven in de regio hebben de NetApp geclusterde Data ONTAP geïmplementeerd, het nummer 1 branded storage operating system.6 Dankzij deze oplossing waren de geowetenschappers in staat, via een betere toegankelijkheid tot data, nauwkeuriger te bepalen waar te boren naar olie en gas. Tevens hebben organisaties met de NetApp E-serie de mogelijkheid om op efficiënte wijze grote volumes data te managen en tijdig en competitief te handelen.

Wanneer Big Data op de juiste manier wordt ingezet kan het voor bedrijven die actief zijn op het gebied van olie en gas positieve gevolgen hebben zoals lagere kosten, gestroomlijnde acties en effectieve inzet van de werknemers. Deze voordelen leiden uiteindelijk tot lange termijn groei en helpen bedrijven concurrerend te zijn.

1 http://www.geoexpro.com/articles/2014/02/how-much-oil-in-the-middle-east
2 https://enterprise.microsoft.com/en-us/industries/process-manufacturing-and-resources/drilling-newbusiness-value-innovative-oil-gas-companies-using-big-data-maneuver-competition/
3 Brown, Brad, Jacques Bughin, Angela Hung Byers, Michael Chui, Richard Dobbs, and James Manyika. “Big Data: The Next Frontier for Innovation, Competition, and Productivity.” McKinsey Global Institute, McKinsey & Co. May 2011 
4 http://community.netapp.com/t5/Industries/A-Day-Without-Data-in-Oil-and-Gas-The-Fuel-That-KeepsEnergy-Flowing/ba-p/108536
5 http://www.netapp.com/us/media/ds-3614.pdf
6 “IDC Worldwide Quarterly Disk Storage System Tracker 2015 Q3 – December 2015 (Open Networked Disk Storage System revenue)”

###

Noot voor de redactie, niet ter publicatie

Voor meer informatie neemt u contact op met:
Hill+Knowlton Strategies
Maaike Veeling
Maaike.Veeling@hkstrategies.com
020 40 44 707

Over NetApp
Wereldwijd rekenen toonaangevende organisaties op NetApp voor software, systemen en services waarmee ze hun data kunnen beheren en opslaan. Klanten waarderen onze samenwerking, expertise en passie om ze nu en in de toekomst vooruit te helpen. Kijk voor meer informatie op www.netapp.com/nl.

NetApp, het NetApp-logo en Data ONTAP zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van NetApp, Inc. in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle overige merken of producten zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaren en dienen als zodanig te worden behandeld. Een actuele lijst met handelsmerken van NetApp vindt u op http://www.netapp.com/nl/legal/netapptmlist.aspx.