www.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nlwww.LVTPR.com
2471 volgers blijven op de hoogte!
Datum: (1049 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Lubbers De Jong

Hoogopgeleide zzp’ers massaal getroffen door Wet DBA

Hoofddorp, 2 november 2016 – De hoogopgeleide zzp’er, ook wel zelfstandig professional genoemd, wordt hard getroffen door de Wet DBA. Dit blijkt uit onderzoek van kennisbemiddelaar HeadFirst, in samenwerking met ZP Zaken en de onderzoekers van marktmonitor ZP Facts, onder duizenden zelfstandig professionals (zp’ers) en opdrachtgevers. Een groot gedeelte van de opdrachtgevers vindt het met de komst van de Wet DBA moeilijker geworden om zp’ers in te huren. Veel van de ondervraagde zelfstandigen geven aan opdrachten mis te lopen, de opdracht bij hun huidige opdrachtgever niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd om via een andere constructie te werken.

In de afgelopen maanden hebben veel zelfstandig professionals ervaren dat de Wet DBA het moeilijker maakt een opdracht te vinden. Eind april, bij de eerste meting van de Wet DBA Opiniemonitor, verwachtte 53 procent van de zp’ers dat het moeilijker zou worden een opdracht te vinden. Deze verwachting blijkt terecht: 74 procent van de zp’ers ondervindt momenteel dat het moeilijker is een opdracht te vinden. 38 procent van de zp’ers is concreet één of meerdere opdrachten misgelopen sinds de invoering van de wet. Deze cijfers houden verband met de hoeveelheid opdrachtgevers die het na de invoering van de wet moeilijker vindt zp’ers in te huren, namelijk 84 procent. Met name grote organisaties blijken huiverig.

Een zp’er in de financiële sector zei op dbafeedback.nl hierover: “Er zijn veel minder opdrachten beschikbaar voor zp’ers. Al vijf maanden ben ik zonder opdracht, iets wat mij in acht jaar nog nooit is overkomen.”

Drastische maatregelen opdrachtgevers
Zp’ers die op dit moment een opdracht hebben, lopen eveneens tegen problemen aan. Van hen geeft 44 procent aan zijn huidige opdracht niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd via een andere constructie te werken. Opdrachtgevers wijzigen het inhuurbeleid, waarbij zp’ers te horen krijgen dat ze niet meer rechtstreeks ingehuurd worden. Een gedeelte van de opdrachtgevers (11%) heeft zelfs de drastische beslissing genomen geen enkele opdrachtovereenkomst met zp’ers te verlengen.

Een opdrachtgever in de zakelijke dienstverlening deelt zijn zorgen tijdens het onderzoek: “De nieuwe wet zorgt voor een verhoogd risico voor ons. Alhoewel wij zeer graag met zp’ers werken, durven wij het risico niet meer aan.”

Zelfstandig professional hard getroffen
Uit het onderzoek van HeadFirst en ZP Zaken blijkt dat hoogopgeleide kenniswerkers, de zogenoemde zelfstandig professionals, hard worden getroffen door de Wet DBA. Mike Korenvaar, financieel directeur bij HeadFirst: “De Wet DBA heeft als hoofddoel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Onder zelfstandig professionals is hier minimaal sprake van, maar ze ondervinden wel bijzonder veel last van de wet. Met name door onzekerheid bij opdrachtgevers. Dit kan absoluut niet de bedoeling zijn. Om de verstrekkende gevolgen van de Wet DBA onder de aandacht te brengen van beleidsbepalers, overhandigen wij half november 2016 het onderzoeksrapport van de Wet DBA Opiniemonitor en dbafeedback.nl aan verschillende Tweede Kamerleden.”

Over het onderzoek
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), die in mei 2016 werd ingevoerd en de VAR vervangt, zorgt voor commotie in de flexibele arbeidsmarkt. HeadFirst en ZP Zaken strijden voor een werkbare Wet DBA. Om die reden verzamelen zij ervaringen van zp’ers en opdrachtgevers en doen zij onderzoek naar de gevolgen van de wet. Samen richtten ze de website dbafeedback.nl op en doen ze, in samenwerking met de onderzoekers van marktmonitor ZP Facts, elk kwartaal onderzoek middels de Wet DBA Opiniemonitor. De eerste meting in april 2016 werd uitgevoerd onder ruim 700 zelfstandig professionals. Aan het tweede onderzoek in september 2016 namen bijna 2000 zp’ers en opdrachtgevers deel. De resultaten worden gepresenteerd in het Wet DBA Feedbackrapport. Half november 2016 wordt het eerste rapport overhandigd aan meerdere leden van de Tweede Kamer en is het nadien te downloaden op dbafeedback.nl.

Over HeadFirst
De onafhankelijk kennisbemiddelaar HeadFirst is vanaf begin jaren negentig een bepalende partij die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties. Het zet per werkdag gemiddeld meer dan 2.500 professionals rechtstreeks aan het werk bij opdrachtgevers verspreid over alle branches in Nederland. De organisatie verzorgt het complete selectieproces van externe professionals, dekt daarbij alle risico’s af en draagt zorg voor een vlekkeloze administratieve afhandeling. De decennia lange ervaring van HeadFirst met het op efficiënte wijze verzorgen van externe inhuur, heeft het gemaakt tot de marktleider die het nu is. HeadFirst Select is de online tool van de kennisbemiddelaar, die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt direct met elkaar in contact brengt. Voor meer informatie zie www.headfirst.nl, Twitter, LinkedIn en Facebook.

Over ZP Zaken
ZP Zaken ondersteunt de zelfstandig professional (zp’er). Met producten en diensten op maat en een eigen wijze van informatievoorziening die past bij de bewust zelfstandige en altijd professionele ondernemer. Door op alle vlakken ondersteuning te bieden, van opleidingen tot verzekeringen en van opdrachten tot netwerkbijeenkomsten, kan de zp’er zich weer richten op waar het om gaat: ondernemen. ZP Zaken is de overkoepelende organisatie van de labels: ZP Control, ZP Academy, ZP Facts, ZP Vraagbaak, ZP Radio en ZP Golf. Voor meer informatie zie www.zpzaken.nl.
Deel dit bericht  
Twitter Facebook LinkedIn
Eerder van HeadFirst  


Reacties  
Er zijn nog geen reacties. Om te reageren moet u inloggen
Info  
Geplaatst:
Verstreken tijd: 1049 dagen
Bron:
PR bron: Lubbers De Jong
HeadFirst contact  
Logo HeadFirst
  023 - 56 856 30
  algemeen@headfirst.nl
  www.headfirst.nl
HeadFirst sociaal  
HeadFirst tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Intus Workforce Solutions BV
Logo Kopano
Logo Jet-Stream
Logo Avinty
Logo Cacholong
Logo Comarch AG
Logo Xinno
Logo Leadgate Europe
Logo NewChannel
Logo Enable-U
Logo Sooda internetbureau
Logo Click&Boat
Logo Portiva
Logo Fairbanks
Logo Serverius B.V.
Logo CLOUDOE BV
Logo Belcentrale.nl
Logo Broad Horizon
Logo CloudSuite B.V.
Logo Medius
Logo Postex Nederland B.V.
Logo SCOS Software bv
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo Curvature
Logo Mansystems Nederland B.V.
Logo CloudSuite B.V.
Logo Rittal bv
Logo Belcentrale.nl
Logo XebiaLabs
Logo Yenlo
Logo WorldStream
Logo MarkLogic
Logo Sharp Electronics Nederland
Logo Workday
Logo Qlik
Logo Ultimaker
Logo Klarna
Logo ilionx
Logo Visma | Raet
Logo Red Hat, Inc.
Logo Riverbed
Logo Pegasystems
Logo Thales
Logo MPL
Logo Orderchamp B.V.
 
www.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.LVTPR.nlContentbureau