Contentbureauwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.LVTPR.nl
2507 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (4 jaar en 78 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Lubbers De Jong

Hoogopgeleide zzp’ers massaal getroffen door Wet DBA

Hoofddorp, 2 november 2016 – De hoogopgeleide zzp’er, ook wel zelfstandig professional genoemd, wordt hard getroffen door de Wet DBA. Dit blijkt uit onderzoek van kennisbemiddelaar HeadFirst, in samenwerking met ZP Zaken en de onderzoekers van marktmonitor ZP Facts, onder duizenden zelfstandig professionals (zp’ers) en opdrachtgevers. Een groot gedeelte van de opdrachtgevers vindt het met de komst van de Wet DBA moeilijker geworden om zp’ers in te huren. Veel van de ondervraagde zelfstandigen geven aan opdrachten mis te lopen, de opdracht bij hun huidige opdrachtgever niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd om via een andere constructie te werken.

In de afgelopen maanden hebben veel zelfstandig professionals ervaren dat de Wet DBA het moeilijker maakt een opdracht te vinden. Eind april, bij de eerste meting van de Wet DBA Opiniemonitor, verwachtte 53 procent van de zp’ers dat het moeilijker zou worden een opdracht te vinden. Deze verwachting blijkt terecht: 74 procent van de zp’ers ondervindt momenteel dat het moeilijker is een opdracht te vinden. 38 procent van de zp’ers is concreet één of meerdere opdrachten misgelopen sinds de invoering van de wet. Deze cijfers houden verband met de hoeveelheid opdrachtgevers die het na de invoering van de wet moeilijker vindt zp’ers in te huren, namelijk 84 procent. Met name grote organisaties blijken huiverig.

Een zp’er in de financiële sector zei op dbafeedback.nl hierover: “Er zijn veel minder opdrachten beschikbaar voor zp’ers. Al vijf maanden ben ik zonder opdracht, iets wat mij in acht jaar nog nooit is overkomen.”

Drastische maatregelen opdrachtgevers
Zp’ers die op dit moment een opdracht hebben, lopen eveneens tegen problemen aan. Van hen geeft 44 procent aan zijn huidige opdracht niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd via een andere constructie te werken. Opdrachtgevers wijzigen het inhuurbeleid, waarbij zp’ers te horen krijgen dat ze niet meer rechtstreeks ingehuurd worden. Een gedeelte van de opdrachtgevers (11%) heeft zelfs de drastische beslissing genomen geen enkele opdrachtovereenkomst met zp’ers te verlengen.

Een opdrachtgever in de zakelijke dienstverlening deelt zijn zorgen tijdens het onderzoek: “De nieuwe wet zorgt voor een verhoogd risico voor ons. Alhoewel wij zeer graag met zp’ers werken, durven wij het risico niet meer aan.”

Zelfstandig professional hard getroffen
Uit het onderzoek van HeadFirst en ZP Zaken blijkt dat hoogopgeleide kenniswerkers, de zogenoemde zelfstandig professionals, hard worden getroffen door de Wet DBA. Mike Korenvaar, financieel directeur bij HeadFirst: “De Wet DBA heeft als hoofddoel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Onder zelfstandig professionals is hier minimaal sprake van, maar ze ondervinden wel bijzonder veel last van de wet. Met name door onzekerheid bij opdrachtgevers. Dit kan absoluut niet de bedoeling zijn. Om de verstrekkende gevolgen van de Wet DBA onder de aandacht te brengen van beleidsbepalers, overhandigen wij half november 2016 het onderzoeksrapport van de Wet DBA Opiniemonitor en dbafeedback.nl aan verschillende Tweede Kamerleden.”

Over het onderzoek
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), die in mei 2016 werd ingevoerd en de VAR vervangt, zorgt voor commotie in de flexibele arbeidsmarkt. HeadFirst en ZP Zaken strijden voor een werkbare Wet DBA. Om die reden verzamelen zij ervaringen van zp’ers en opdrachtgevers en doen zij onderzoek naar de gevolgen van de wet. Samen richtten ze de website dbafeedback.nl op en doen ze, in samenwerking met de onderzoekers van marktmonitor ZP Facts, elk kwartaal onderzoek middels de Wet DBA Opiniemonitor. De eerste meting in april 2016 werd uitgevoerd onder ruim 700 zelfstandig professionals. Aan het tweede onderzoek in september 2016 namen bijna 2000 zp’ers en opdrachtgevers deel. De resultaten worden gepresenteerd in het Wet DBA Feedbackrapport. Half november 2016 wordt het eerste rapport overhandigd aan meerdere leden van de Tweede Kamer en is het nadien te downloaden op dbafeedback.nl.

Over HeadFirst
De onafhankelijk kennisbemiddelaar HeadFirst is vanaf begin jaren negentig een bepalende partij die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties. Het zet per werkdag gemiddeld meer dan 2.500 professionals rechtstreeks aan het werk bij opdrachtgevers verspreid over alle branches in Nederland. De organisatie verzorgt het complete selectieproces van externe professionals, dekt daarbij alle risico’s af en draagt zorg voor een vlekkeloze administratieve afhandeling. De decennia lange ervaring van HeadFirst met het op efficiënte wijze verzorgen van externe inhuur, heeft het gemaakt tot de marktleider die het nu is. HeadFirst Select is de online tool van de kennisbemiddelaar, die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt direct met elkaar in contact brengt. Voor meer informatie zie www.headfirst.nl, Twitter, LinkedIn en Facebook.

Over ZP Zaken
ZP Zaken ondersteunt de zelfstandig professional (zp’er). Met producten en diensten op maat en een eigen wijze van informatievoorziening die past bij de bewust zelfstandige en altijd professionele ondernemer. Door op alle vlakken ondersteuning te bieden, van opleidingen tot verzekeringen en van opdrachten tot netwerkbijeenkomsten, kan de zp’er zich weer richten op waar het om gaat: ondernemen. ZP Zaken is de overkoepelende organisatie van de labels: ZP Control, ZP Academy, ZP Facts, ZP Vraagbaak, ZP Radio en ZP Golf. Voor meer informatie zie www.zpzaken.nl.
Laatste van HeadFirst  
Wigo4it selecteert HeadFirst als leverancier voor flexibele inhuur

Zorgen onder zzp’ers groot ondanks uitstel handhaving Wet DBA

Commercieel succes voor HeadFirst Source Group
Geplaatst:
Verstreken tijd: 4 jaar en 78 dagen
PR contact  

Logo Lubbers De Jong
HeadFirst contact  

Logo HeadFirst

  023 - 56 856 30
  algemeen@headfirst.nl
  www.headfirst.nl
HeadFirst sociaal  


HeadFirst tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Heliview Conferences & Training
Logo Linku
Logo SKEPP B.V.
Logo Giarte
Logo Pegamento
Logo BitcoinKoers.com
Logo Make Media Great Again (MMGA)
Logo Heliview Conferences & Training
Logo Data Matters BV
Logo Claim24
Logo Inserve
Logo Distology Nederland B.V.
Logo ID Control
Logo Korton Group
Logo Curvature
Logo Spryng
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo PayIBAN BV
Logo Yenlo
Logo PlanMen
Logo Guardian360 bv
Logo Frontline Solutions
Logo Boys with Brains
Logo Broad Horizon
Logo Unexus B.V.
Logo Boys with Brains
Logo PayIBAN BV
Logo iQibt B.V.
Logo Sitecore
Logo Pure Storage
Logo Stocard
Logo Zyxel
Logo Ivanti
Logo Thales
Logo Winvision
Logo OutSystems
Logo Solvinity
Logo Concept uitgeefgroep
Logo Ctac N.V.
Logo Extreme Networks
Logo PEAK-IT
Logo Curvature
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com is hèt persberichten platform voor de IT-sector

In de database
- 89035 persberichten
- 5768 bedrijfsprofielen
- 59 PR-bureauprofielen
- 8550 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.LVTPR.comwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.EVENTIVE.nl