EU-doelstellingen voor verkeersveiligheid in gevaar

DEKRA: moderne verkeerstechnologie en adequate voorlichting kunnen het aantal ongevallen sterk verminderen

De ongevalcijfers, die de Europese Commissie dit jaar publiceerde, zijn alarmerend. In 2015 stierven in de 28 EU-lidstaten ongeveer 26.000 mensen in het verkeer. Door deze stijging van 1,2% ten opzichte van het jaar daarvoor, is de strategische doelstelling van de EU om het aantal verkeersdoden tussen 2010 en 2020 te halveren, acuut in gevaar gekomen. "Reden om alle betrokkenen aan te moedigen maatregelen te nemen", zei Clemens Klinke, lid van de raad van bestuur van DEKRA SE en verantwoordelijk voor DEKRA Automotive, tijdens de presentatie van het DEKRA Road Safety Report 2016 onlangs in Brussel. Het rapport van het test- en certificeringsbedrijf richt zich dit jaar voornamelijk op het personenvervoer en personenauto's, die het grootste deel van de individuele mobiliteit vormen.

Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie is voor het eerst sinds 2001 weer gestegen. In Nederland vielen er ook in 2015 meer verkeersdoden (9%) dan in 2014: in totaal 621, waarvan 224 automobilisten. In Duitsland, Frankrijk en Italië, waar 40% van alle dodelijke ongevallen plaatsvindt, werd eveneens een stijging geconstateerd. "Dat is bijzonder verontrustend, omdat hier juist gebruik wordt gemaakt van modernere auto's", zegt Clemens Klinke.
 
Gerichte aanpak
Personenauto's zijn al decennialang het vaakst betrokken bij ongevallen met slachtoffers. In 2014 gold dit in Duitsland voor 63,5% van de ongevallen. Voor ernstige ongevallen met materiële schade was dit 86%. De oorzaak van dit soort ongevallen is in de meeste gevallen (90%) menselijk falen. De autoindustrie zet daarom volop in op rijhulpsystemen, zoals elektronische stabiliteitscontrole, noodremsystemen, ‘distance control', ‘lane keeping' en vermoeidheidswaarschuwingssystemen, die riskant rijgedrag en gevaarlijke verkeerssituaties in een vroeg stadium detecteren. Nieuwe technologieën zoals intelligente infrastructuur en communicatienetwerken (communicatie tussen auto's of tussen auto's en een centrale) dragen ook bij aan het terugdringen van het aantal ongevallen.
 
Sommige voertuigen zijn al semi-geautomatiseerd en gekoppeld aan een netwerk. In de toekomst komt dit steeds vaker voor. Dit leidt ongetwijfeld tot een vermindering van het aantal ongevallen, gewonden en verkeersdoden. "De juridische randvoorwaarden moeten hiervoor nog wel worden aangepast," benadrukt Clemens Klinke.
 
Beste veiligheidsstrategie
De experts van DEKRA nemen ook een toegenomen onoplettendheid op de weg waar, bijvoorbeeld door het gebruik van smartphones. Onderzoekers van DEKRA zagen in zes Europese hoofdsteden dat bijna 17 procent van de voetgangers tijdens het oversteken gebruik maakt van hun smartphones. "Als het over verkeersveiligheid gaat, moet daar ook een focus liggen. "Goede voorlichting staat hierbij voorop", zegt Klinke, "want zelfs de beste technologie en wegeninfrastructuur kan dit niet veranderen".
 
Meer informatie over het Road Safety Report is beschikbaar op www.dekra-roadsafety.com.
 
-----------------------------
 
Noot voor de pers: dit persbericht en bijbehorende afbeelding staat ook op pers.dekra.nl. Voor meer informatie over DEKRA kunt u contact opnemen met Theo Snijders van Wisse Kommunikatie, telefoon: 026-4431523 of per e-mail: theo.snijders@wisse-worldcom.nl.
 
Meer informatie over DEKRA vindt u op www.dekra.nl.

 
Over DEKRA
Al meer dan 90 jaar werkt DEKRA aan veiligheid. De in 1925 opgerichte Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V is uitgegroeid tot een wereldwijde toonaangevende expertiseorganisatie. In 2015 heeft DEKRA een omzet van 2,7 miljard geboekt. Er werken ruim 37.000 medewerkers in meer dan vijftig landen op vijf continenten. Met gekwalificeerde en onafhankelijke service draagt DEKRA bij aan veiligheid in het verkeer, op het werk en thuis. Tot de services behoren onder andere voertuiginspecties en -keuringen, schadeafhandeling, industriële en bouwinspecties, advisering over veiligheid, producttesten & -certificatie, systeemcertificatie alsook trainingen en uitzendwerk. Hiermee werkt zij aan haar ambitie: in 2025 is DEKRA dé wereldwijde partner voor een veilige wereld.
 
In Nederland heeft DEKRA een omzet van 105 miljoen euro en biedt werk aan ongeveer 900 medewerkers. DEKRA is actief op het gebied van Product Testing & Certification, Business Assurance, Material Testing & Inspection en Claims & Expertise. Het hoofdkantoor en één van de grootste testlaboratoria van Europa staan in Arnhem.