Botnet DDoS-aanvallen in Q3 geavanceerder en vaker op Europa gericht

Aantal actieve C&C-servers groeit in met name Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

Utrecht, 31 oktober 2016Kaspersky Lab heeft een rapport uitgebracht over botnet-geassisteerde DDoS-aanvallen voor het derde kwartaal van 2016. Dit rapport is gebaseerd op de gegevens die zijn ontvangen van Kaspersky DDoS Intelligence. Zowel de activiteit van in West-Europa gesitueerde aanvallende servers als het aantal in die regio aangevallen resources is toegenomen. Het aantal uit versleuteld verkeer voortvloeiende geavanceerde DDoS-aanvallen is ook gestegen.

Gedurende de verslagperiode waren resources in 67 landen het doelwit van botnet-geassisteerde DDoS-aanvallen. Het aantal aanvallen op resources in Japan, de VS en Rusland steeg aanzienlijk, terwijl het aantal slachtoffers in China en Zuid-Korea aanmerkelijk daalde. Dit kwartaal verschenen voor de eerste keer in een jaar ook drie westerse Europese inzendingen – Italië, Frankrijk en Duitsland – in de top 10 van meest getroffen landen door botnet DDoS-aanvallen. Deze statistieken correleren met het groeiende aantal actieve C&C-servers in West-Europa, met name in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Volgens de registratie over de afgelopen vier kwartalen was 3 augustus de meest actieve dag voor DDoS-aanvallen. Die dag waren er 1.746 botnetaanvallen, waarvan vele gericht op de servers van een enkele, in de VS gevestigde dienstverlener.

Lees hier het volledige bericht.