Trump stemmers luisteren eerder naar Country en Rock dan Clintonstemmers

Nederlandse startup Music in Brands analyseerde de muzieksmaak van het electoraat van Hillary Clinton en Donald Trump.

Amsterdam, 26 oktober 2016 – Startup Music in Brands specialist in muziekgenreanalyse voor merken laat voor het eerst het grote publiek kennis maken met haar social media muziekanalyse. Zij doet dit door een analyse van de muzieksmaak van het electoraat van de twee presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump te publiceren.

De resultatenDonald Trumpt stemmers neigen in hun muziekkeuze met name naar de genres rock en country waar het Hillary Clinton electoraat een meer uiteenlopende lijst genres beluisterd. Trump stemmers houden binnen de rock met name van pop rock, classic rock, mellow gold, folk rock en glam rock. Binnen country luisteren Trump stemmers het meest naar standaard country, country rock, country road en contemporary country.De belangrijkste genres voor Clintonstemmers zijn hip hop, r&b, pop, dance en rock. Binnen hip hop luisteren Clinton stemmers naar popular hip hop, alternative hip hop, crunk en southern hip hop. Wanneer we kijken naar het genre rock luisteren Clinton stemmers met name naar pop rock, alternative rock, folk rock en roots rock. Het genre rap toont popular rap, dirty south rap en gangster rap. Het genre Dance gaat met name over dance pop.

De techniek
Om tot deze resultaten te kunnen komen maakt Music in Brands gebruik van haar social media scanner Brandscan. Brandscan stelt een lijst samen van de top artiesten binnen meer dan 1200 genres. Dit levert meer dan 50.000 artiesten profielen op die vergeleken worden met het profiel van de target brand – in dit geval Clinton en Trump. Hoe meer gemeenschappelijke social media interacties er zijn met artiesten binnen een genre hoe hoger dit genre uitkomt in het eindresultaat.

Implementatie
Merken kunnen met deze gegevens dichterbij hun consument komen door de plekken op te zoeken waar de consument muziek luisterd of muziekvideos bekijkt.

William Pen Muziekstrateeg bij Music in Brands: “Het campagneteam van Clinton zou gebruik kunnen maken van deze data door bijvoorbeeld binnen swingstakes Rock en Country stations in te zetten om hun boodschap te verspreiden. Verder kunnen ook binnen online media zoals Youtube en Spotify de genres Rock en Country worden getarget.”

Playlists
Music in Brands heeft twee spotify playlists samengesteld. Een voor Trumpstemmers en een voor Clintonstemmers. De playlists en meer informatie zijn te vinden op http://www.musicinbrands.eu/election.