Softwarecode beveiliging vanaf ontwerpfase noodzakelijk binnen Industrie 4.0

Prototype S4SsmartPro als werkend prototype binnen democentrum van SmartFactoryKL

Karlsruhe/Kaiserslautern, oktober 2016 – Wibu-Systems heeft in nauwe samenwerking met het Duitse onderzoeksinstituut voor Kunstmatige Intelligentie (DFKI) een beveiligingsconcept ontwikkelt voor innovatieve productiesystemen. Met steun van het Duitse ministerie van economische zaken  en het ministerie van onderwijs is dit S4SmartPro concept  door teams van DFKI en Wibu-Systems in twee jaar uitgewerkt naar een werkend systeem voor de prototype productielijn van DFKI in het SmartFactoryKL democentrum. De functionaliteit van S4SmartPro is door elke in SmartFactoryKL participerende partij te achterhalen en te implementeren als één van de standaarden in een Industrie 4.0 project.

In S4SmartPro zorgen RFID lezers voor de overdracht van communicatiesignalen tussen de toepassingen van industriële automatisering en de diverse  productie apparaten.  Het protocol is gebaseerd op de in het industriële domein gangbare OPC UA standaard . Alle beveiligde sleutels voor het activeren van de systeemcomponenten zijn ondergebracht op CodeMeter dongles van Wibu-Systems, voorzien van smart card chips. De productie data zijn beveiligd via digitale handtekeningen, geladen in de RFID tags. De authenticiteit  van de handtekening is te controleren via een tablet app.

Voor meer informatie: http://dfki-3036.dfki.de/EN/keyfinder system.php.

Door het gebruik van open standaarden, zoals OPEC UA, encryptie van data via AES (symmetrisch), ECC, ECIES en RSA (asymmetrisch), het toepassen van minder kostbare RFID tags met  medium opslagcapaciteit, alsmede de inzet van standaard besturingssystemen voor  ’embedded’ oplossingen, met internet verbonden ’cyber physical’ systemen en cloud gebaseerde software toepassingen, is de operabiliteit gegarandeerd. Het is mogelijk om de dezelfde set variabelen te implementeren bij uiteenlopende  toepassingen. Volgens Professor Detlef Zuehlke, de verantwoordelijke man voor  SmartFactoryKL en tevens onderzoeksdirecteur bij DFKI, moet beveiliging tegen sabotage en industriële spionage een centrale plaats innemen tijdens de ontwerpfase van Industrie 4.0 gebaseerde productieconcepten.

De noodzaak om softwarecode vanuit het  ontwerpstadium te beveiligen draagt Wibu-Systems ook uit op het Design Automation & Embedded Systems evenement op 2 november a.s. in  het 1931 congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch.  Onder de titel ”Baas in eigen board” geeft Jan-Willem  van de Blaak tijdens het middagprogramma om 15:30 uur inzicht in de ’best practices’ bij het beveiligen van ’embedded’ systemen. T-shirst met speciale opdruk zullen de boodschap van Wibu-Systems  tijdens het evenement versterken. Andere thema’s tijdens D&E  Den Bosch zijn FPGA, IoT en PCB technologieën.  Voor meer informatie: http://deneonline.nl/ voor de algemene beursinfo en voor het congresprogramma: http://deneonline.nl/programma-2016/

Over Wibu-Systems
WIBU-SYSTEMS AG (WIBU®) met het hoofdkantoor in het Duitse Karlsruhe , is in 1989 opgericht door  Oliver Winzenried en Marcellus Buchheit. De onderneming is een innovatieve marktleider op het gebied van beveiligingstechnologie voor mondiaal softwarelicentiebeheer. De brede reeks oplossingen van Wibu-Systems bieden een oplossing voor het afschermen van alle vormen van digitale content, inclusief intellectueel kapitaal en software applicaties voor computer systemen, mobiele toepassingen, industriële automatiseringsoplossingen en cloud-diensten.  Wibu-Systems BV is een zelfstandige onderneming, gevestigd in Hengelo  en staat onder leiding van Marcel Hartgerink. Via zijn bedrijf Identi-Holding BV is hij tevens eigenaar van Wibu-Systems Ltd en de overige bedrijven, verantwoordelijk voor de activiteiten in België, Frankrijk,  Ierland, Italië, Portugal en Spanje, 

Voor meer informatie: www.wibu-systems.nl, tel.: 074 7501495


Detlef Zuehlke (DFKI) en Oliver Winzenried (Wibu-Systems) en het SMSmartPro prototype voor de beveiliging van Industrie 4.0 productiesytemen.