www.LVTPR.comHerken zakelijke websitebezoekerswww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nl
2518 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (5 jaar en 175 dagen geleden)
Bedrijf:

Strukton Rail: ‘Veel minder wisselstoringen mogelijk’

Slimme toepassing van big data en kunstmatige intelligentie

Digitalisering verandert de wereld razendsnel. De wereld van het spooronderhoud gaat mee in deze ontwikkeling. Het doel is het aantal storingen terug te dringen en daarmee de beschikbaarheid van het spoor te verhogen. De basis hiervoor ligt in de diagnose: het continu monitoren van de huidige status van het spoor. Door gebruik te maken van big data technieken en kunstmatige intelligentie wordt nu de stap gezet van diagnose naar prognose, het voorspellen van toekomstige storingen. De onderhoudsengineers van Strukton Rail en de big data-analisten van Anchormen zijn samen de uitdaging aangegaan om een prognosetool te ontwikkelen. Voor het einde van het jaar moet een eerste applicatie operationeel zijn. De eerste resultaten laten zien dat mechanisch falen van wissels voorspelbaar is en hierdoor gerichter onderhoud mogelijk is. Strukton Rail stelt dat het met 'predictive maintenance' mogelijk is te komen tot 100% voorspelbaar onderhoud en het aantal technische storingen te halveren. De nieuwe prognosetool sluit aan bij de ontwikkeling van Strukton naar internationale service en technology provider.

Aan de beschikbaarheid van het spoor worden steeds hogere eisen gesteld. Het spoor wordt steeds drukker bereden, waardoor storingen zich als een olievlek over de dienstregeling uitbreiden. Ook is er steeds minder tijd beschikbaar om onderhoud te plegen.
Spoorbeheerder ProRail werkt met prestatiecontracten, en stimuleert daarmee serviceproviders die het spoor onderhouden voortdurend scherp te letten op de prijs en kwaliteit van hun dienstverlening. Als een serviceprovider beter presteert dan de afgesproken norm voor storingen, krijgt hij een bonus. Presteert hij slechter, dan krijgt hij een boete voor elke extra storingsminuut. “Het is dus belangrijk om potentiële faaloorzaken zo vroeg mogelijk op te merken en te verhelpen voordat zij daadwerkelijk tot een storing leiden”, zegt David Vermeij, manager R&D bij Strukton Rail, het bedrijf dat 35 procent van het Nederlandse spoor onderhoudt en ook internationaal actief is met vestigingen in Zweden, Denemarken, België, Italië, Australië en Amerika.

Minder wisselstoringen
De afgelopen jaren is het onderhoud aan het spoor al aanzienlijk verbeterd. Het aantal storingen neemt gestaag af door de introductie van nieuwe onderdelen, meet- en monitoringsystemen en integraal onderhoud. Toch vormen wissels nog altijd een van de belangrijkste oorzaken van vertragingen op het spoor. Een wissel gaat gemiddeld nog maar één keer per jaar defect. Het zijn echter vaak kritisch gelegen wissels die vaker storing geven en tot hinder leiden. Strukton Rail en Anchormen tonen aan dat het nog veel beter kan.

Maar hoe? Klakkeloze uitbreiding van het onderhoud is in elk geval niet de oplossing voor het probleem van haperende wissels. Immers: onderhoudsmomenten zijn schaars en kosten ook geld, voortijdig vervangen van veelal kostbare onderdelen is pure verspilling. De prijs van minder storingen wordt op die manier duur betaald. Wat dan wel de oplossing is? Het inzetten van big data en kunstmatige intelligentie voor voorspelbaar onderhoud (of ‘predictive maintenance’). Die oplossing leidt volgens Strukton Rail tot een hogere beschikbaarheid van het spoor tegen lagere kosten.

Efficiënter onderhoud 
Strukton Rail maakt voor het onderhoud gebruik van het in huis ontwikkelde monitoringsysteem POSS® (Preventief Onderhoud- en Storingsdiagnosesysteem Strukton), dat de status van wissels continu bewaakt. Ongeveer de helft van de 3.000 wissels die Strukton Rail in Nederland onder zijn hoede heeft, en wereldwijd zelfs 10.000 wissels, zijn uitgerust met POSS® sensoren die data registreren over het energieverbruik van de wisselmotoren bij het omlopen van het wissel. Onregelmatigheden in het energieverbruik kunnen een teken zijn dat er een storing aankomt en dat er onderhoud nodig is. POSS® heeft wereldwijd al tot een flinke reductie van het aantal wisselstoringen geleid.

De combinatie van POSS® en vergelijkbare meet- en monitoringsystemen met big data en kunstmatige intelligentie zal de resultaten nog verder verbeteren. Het systeem geeft al automatisch een waarschuwing als een wissel teveel energie verbruikt. Dit gebeurt echter vaak pas kort voordat de storing zich voordoet, met als gevolg dat onderhoudswerkzaamheden niet meer regulier kunnen worden ingepland.

Strukton Rail ontwikkelt samen met Anchormen een applicatie die de data van het energieverbruik 'real time' monitort en analyseert, op basis waarvan wisselstoringen worden voorspeld. Een computermodel kan op basis van patronen uit historische data afwijkend gedrag herkennen, voordat deze daadwerkelijk waarneembaar is. Door te leren welk gedrag bij een bepaald type storing hoort, kan deze dit gedrag in een vroeg stadium herkennen en een waarschuwing geven. Er kunnen vervolgens, zonder hinder van het treinverkeer, gericht onderhoudsacties worden genomen om het daadwerkelijk optreden van de storing te voorkomen. Testresultaten tonen aan dat een aanzienlijk deel van de storingen al tot twee weken vooraf met een hoge mate van betrouwbaarheid kunnen worden voorspeld. “De ambitie van ProRail is om te komen tot 0 vermijdbare storingen; onze nieuwe applicatie kan hier een significante bijdrage aan leveren”, aldus Vermeij.

Prognosetool
Strukton Rail gaat POSS® uitbreiden met een prognosetool, waarmee dreigende storingen worden voorspeld. De toepassing is niet alleen geschikt voor het Nederlandse spoor, maar kan ook in het buitenland worden gebruikt. "Voor het einde van het jaar hebben we een eerste applicatie operationeel", zegt Vermeij.

Krachtige combinatie
In 2015 hebben Strukton Rail en Anchormen met succes een pilot afgerond om tot een model te komen dat wisselstoringen kan voorspellen. Inmiddels hebben beide partijen een testomgeving gebouwd. Een Artificial Intelligence (A.I.) Team van Anchormen ontwikkelt de specifieke features en algoritmes. Strukton Rail levert de data en kennis over de werking van wissels. De combinatie van de twee bedrijven is krachtig omdat ze elk hun eigen expertise inbrengen, zegt Jeffrey van der Eijk, partner bij Anchormen. "De data scientists van Anchormen hebben een achtergrond in A.I. en programmeren, de onderhoudsengineers van Strukton Rail zijn inhoudelijk deskundig."

Anchormen heeft altijd een voorkeur om beide domeinen te verenigen, en streeft daarbij partnerships na. "Het is mogelijk om enkel met zelflerende algoritmen computers te trainen wanneer er onderhoud nodig is. Maar zo'n systeem zal altijd minder goed presteren dan wanneer er domeinexperts bij betrokken worden. In dit geval: mensen die weten hoe en waarom een wissel kan storen, die weten welke data je nodig hebt om specifieke storingen te kunnen voorspellen", zegt van der Eijk. Hij krijgt bijval van Vermeij: "Een zelflerend systeem heeft veel faaldata nodig voordat het betrouwbare voorspellingen doet. Tot dan zal het regelmatig verkeerde waarschuwingen geven. Dat is voor ons veel te kostbaar en bovendien zullen storingsmonteurs en treindienstleiders een volgende keer niet meer meewerken als blijkt dat ze voor niks zijn opgeroepen en er niks aan de hand is. Een voorspelling dient dus vooral betrouwbaar te zijn en de juiste info aangaande de oorzaak te geven zodat een onderhoudsploeg gericht kan worden aangestuurd. Daarvoor heb je zowel data als domeinkennis nodig."

Over Strukton Rail
Strukton heeft een passie voor technologie en focust op rail- en civiel gerelateerde werkzaamheden en door technologie gedreven specialismen. Het bedrijf onderscheidt zich met een aantal unieke specialismen voor de markten railsystemen, civiele infrastructuur en techniek & gebouwen. Met zijn technologie en specialismen wil Strukton bijdragen aan een sector die instaat voor kwaliteit en veiligheid van spoorvervoer, weginfrastructuur en technische installaties en gebouwen. Opdrachtgevers bevinden zich zowel binnen Europa als ook steeds meer daarbuiten. Het bedrijf telt circa 6.500 medewerkers en heeft een omzet van 1,9 miljard euro.

Strukton Rail is onderdeel van Strukton en bouwt, vernieuwt, onderhoudt en beheert spoorsystemen en elektrische treinsystemen, met als doel het spoorsysteem optimaal beschikbaar, betrouwbaar, veilig en meetbaar te maken.
www.struktonrail.nl

Over Anchormen
Anchormen gelooft dat bedrijven op het juiste moment en op de juiste manier kunnen handelen. Omdat wij vernieuwend denken over het genereren van inzicht, weten we zeker dat we dit geloof met onze oplossingen kunnen waarmaken.
Digitalisering verandert de wereld razendsnel. Naast terugkijken, moeten bedrijven weten wat er nu speelt en anticiperen op wat er gaat gebeuren. Datavolumes, dataverscheidenheid en de snelheid van data nemen alleen maar toe en het is dan ook onze missie om organisaties van zoveel mogelijk relevante en waardevolle informatie te voorzien.
Als experts in data excellence leveren we diensten op het gebied van big data, data science, artificial intelligence, data architectuur, engineering, training en support.
www.anchormen.nl

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene van Dam, afdeling Communicatie Strukton Rail, irene.vandam@strukton.com, 06 22 50 82 38

Rutger Wetzels, partner Anchormen, r.wetzels@anchormen.nl, 06 14 43 10 53.
Laatste van Anchormen  
Anchormen gaat eLoket SNN uitbreiden

Strukton Rail: ‘Veel minder wisselstoringen mogelijk’

Anchormen en VX Company bundelen krachten!
Geplaatst:
Verstreken tijd: 5 jaar en 175 dagen
Anchormen contact  

Logo Anchormen

  020-7731972
  info@anchormen.nl
  www.anchormen.nl
Anchormen sociaal  


Anchormen tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Reflex Online BV
Logo Blue Dragon
Logo Avinty (GGZ)
Logo MicroFix
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Sortlist
Logo Fullstaq B.V.
Logo umlaut
Logo Sam Media
Logo Alleeninkt.nl
Logo Tesorion
Logo Marco Bouman
Logo Viqtor Davis
Logo Bitcare
Logo Northwave
Logo PQR B.V.
Logo Spryng
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Tankpas-Aanvragen.nl
Logo Alleeninkt.nl
Logo Northwave
Logo Spryng
Logo Boys with Brains
Logo PayIBAN BV
Logo PayIBAN BV
Logo Techone B.V.
Logo Humanwave B.V.
Logo SCOS Software bv
Logo Intel
Logo Boomi
Logo Ctac N.V.
Logo Zyxel
Logo PA Consulting
Logo Infoblox
Logo Sitecore
Logo Lightspeed
Logo Techleap.nl
Logo Uniserver
Logo Cisco
Logo Enrise BV
Logo Pure Storage
Logo Pegamento
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 90553 persberichten
- 5915 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 9848 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.EVENTIVE.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nl