www.EVENTIVE.nlwww.lubbersdejong.nlwww.EVENTIVE.nlwww.marcommit.nl
2471 volgers blijven op de hoogte!
Datum: (1190 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Lubbers De Jong

Vijf overwegingen bij het kiezen van een Internet of Things-netwerk

Rotterdam, 14 juni 2016 – Het Internet of Things (IoT) is definitief doorgebroken in het bedrijfsleven. Gartner verwacht dat de uitgaven aan IoT-diensten dit jaar wereldwijd 235 miljard dollar zullen bereiken, een stijging van 22 procent vergeleken met vorig jaar. Er zijn inmiddels al diverse IoT-netwerkleveranciers op de Nederlandse markt, maar welk netwerk kies je als organisatie? Nicholas van Hoey Smith, ceo van Aerea, komt met vijf overwegingen.

Onder het grote publiek wordt IoT het meest geassocieerd met consumentenapparatuur, zoals connected lampen of fitness-armbandjes. Veruit het grootste deel van het Internet of Things bevindt zich echter in sectoren als de land- en tuinbouw, transport en logistiek, industrie en infrastructuur. Hier wordt in hoog tempo gewerkt aan de uitrol van slimme sensoren en controlemechanismen, bedoeld om realtime inzicht te krijgen in de bedrijfsactiviteiten en middelen, en om de operationele efficiëntie te vergroten. Van Hoey Smith: “Rond 2010 kregen we bij Aerea vanuit bedrijven steeds meer vraag naar speciale connectiviteit voor ‘dingen’, van windmolens tot watermeters. Voor mij was duidelijk dat je hiervoor een oplossing nodig hebt met een lage frequentie en een hoge doordringbaarheid. Alleen dan kun je een laag stroomverbruik combineren met toepassingen die bijvoorbeeld ook binnen gebouwen of ondergronds werken. Het Franse SIGFOX bleek die oplossing te bieden. Sindsdien leveren we onze IoT-diensten volledig via het SIGFOX-netwerk.”

SIGFOX en toepassingen
De snelgroeiende Franse startup SIGFOX is actief in 22 landen en hard op weg om een draadloos IoT-netwerk te bouwen dat tegen het eind van 2016 ruim 100 Amerikaanse steden en het grootste deel van Europa moet bedekken. Volgens Van Hoey Smith moet het SIGFOX weliswaar opboksen tegen alternatieve IoT-netwerken van gevestigde telecomleveranciers, maar volgens hem is een nieuwe aanpak voor het Internet of Things een waardevolle aanvulling. “Traditionele draadloze netwerken zijn om verschillende redenen minder geschikt voor IoT. Ze zijn duur en gebruiken veel stroom en data. Dat is niet handig als je er de komende jaren duizenden draadloze apparaten mee aan het internet wilt gaan verbinden. SIGFOX is aanzienlijk goedkoper en verbruikt veel minder stroom en data. Dat neemt niet weg dat er in de markt zeker ruimte is voor verschillende IoT-netwerken, maar wel voor sterk uiteenlopende toepassingen.” Maar waar moeten organisaties dan op letten bij het kiezen van een geschikt IoT-netwerk?

1. Schaalbare businesscase
Worden de devices en chipsets van een IoT-technologie door meerdere fabrikanten gemaakt en geleverd? Is de hardware betaalbaar? En hoe ziet het prijsmodel voor connectiviteit eruit? Is dat transparant op basis van een vast bedrag per device per jaar? En is en dit bedrag nog steeds betaalbaar als er op termijn honderden of duizenden devices worden ingezet? En hoe zijn zaken als roaming geregeld? Zeker bij IoT-toepassingen in de transport en logistiek, of voor organisaties die hun IoT-devices internationaal willen verkopen, kan dit een belangrijk onderdeel van de beslissing zijn.

2. Vereiste bandbreedte
De inzetgebieden van IoT zijn uiterst breed. Het is daarom belangrijk om de juiste technologie voor het juiste doel te kiezen. Is het een toepassing die om een hoge databandbreedte vraagt, zoals een webcam, of is een lage bandbreedte voldoende, bijvoorbeeld om regelmatig een temperatuur of gps-locatie te kunnen uitlezen?

3. Stroomverbruik en plaatsing
De ingebruikname en het onderhoud bepalen in de hoge mate de kostprijs van IoT-apparatuur. Daarbij is het belangrijk te weten of de IoT-devices externe stroomvoorziening nodig hebben of dat er met batterijen gewerkt kan worden. Moet er bijvoorbeeld een elektricien een stroomaansluiting voor een IoT-apparaat maken in een abri of lantarenpaal, of volstaat een batterij die maanden tot jaren mee gaat?

4. Hardware- en netwerkinteroperabiliteit
Biedt het gekozen IoT-netwerk ook ondersteuning van andere chipsets, ofwel is er interoperabiliteit met andere IoT-technologie? Sommige netwerken bieden geen ondersteuning van hardware van andere IoT-fabrikanten, terwijl andere juist wel brede ondersteuning bieden voor chipsets van diverse bedrijven.

5. Veiligheid staat voorop
Security is een belangrijke overweging bij het implementeren van een IoT-strategie. Naarmate er steeds meer IoT-devices zijn verbonden met een bedrijfsnetwerk groeit het risico dat ze een doelwit worden voor hackers. Naast een veilig communicatieprotocol en netwerksecurity, kan de communicatiestroom met de devices ook voor meer veiligheid zorgen. Bidirectionele, ofwel tweewegcommunicatie, lijkt misschien handig maar heeft wel de meeste security-risico’s. Unidirectionele communicatie is voor IoT-devices veelal voldoende om informatie uit te kunnen lezen, en heeft bovendien het laagste stroomverbruik.

-------------------

Over Aerea
Aerea is een leverancier van connectiviteitdiensten voor het Internet of Things (IoT). Het bedrijf exploiteert in Nederland een netwerk gebaseerd op SIGFOX-technologie, een Low Power Wide-Area Network (LPWAN) met een hoge capaciteit. Dit maakt het geschikt voor toepassingen als slimme meters, het traceren van goederen, en intelligente sensoren in gebouwen en steden. Bedrijven die met internet verbonden objecten op grote schaal willen toepassen en operational excellence nastreven, profiteren van de lage tarieven en lange levensduur van de batterijen. Verder biedt Aerea Machine-to-Machine (M2M) connectiviteitsoplossingen voor klanten als verzekeringsmaatschappijen, beveiligingsbedrijven, overheden en nutsbedrijven. Voor meer informatie, zie: www.aerea.nl.

Perscontact
Lubbers De Jong
Onno Louwen
onno@lubbersdejong.nl
020 2050429

Dit persbericht en aanvullende informatie zijn ook online te vinden.
Tags bij dit bericht  
Deel dit bericht  
Twitter Facebook LinkedIn
Eerder van Aerea  


Reacties  
Er zijn nog geen reacties. Om te reageren moet u inloggen
Info  
Geplaatst:
Verstreken tijd: 1190 dagen
Bron:
PR bron: Lubbers De Jong
Aerea contact  
Logo Aerea
  +31 (0) 10 8 92 91 90
  info@aerea.nl
  www.aerea.nl
Aerea sociaal  
Aerea tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Intus Workforce Solutions BV
Logo Kopano
Logo Jet-Stream
Logo Avinty
Logo Cacholong
Logo Comarch AG
Logo Xinno
Logo Leadgate Europe
Logo NewChannel
Logo Enable-U
Logo Sooda internetbureau
Logo Click&Boat
Logo Portiva
Logo Fairbanks
Logo Serverius B.V.
Logo CLOUDOE BV
Logo Belcentrale.nl
Logo Broad Horizon
Logo CloudSuite B.V.
Logo Medius
Logo Postex Nederland B.V.
Logo SCOS Software bv
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo Curvature
Logo Mansystems Nederland B.V.
Logo CloudSuite B.V.
Logo Rittal bv
Logo Belcentrale.nl
Logo XebiaLabs
Logo Yenlo
Logo WorldStream
Logo MarkLogic
Logo Sharp Electronics Nederland
Logo Workday
Logo Qlik
Logo Ultimaker
Logo Klarna
Logo ilionx
Logo Visma | Raet
Logo Red Hat, Inc.
Logo Riverbed
Logo Pegasystems
Logo Thales
Logo MPL
Logo Orderchamp B.V.
 
www.LVTPR.comwww.lubbersdejong.nlwww.marcommit.nlwww.marcommit.nl