Datum: (802 dagen oud)
Bedrijf:
PR: Presstige Public Relations & Marketing Communicatie

Kranten en persoonsbewijzenMensen die de geschiedenis van hun familie onderzoeken kunnen niet alleen terecht bij archieven, maar ook bij een ruime hoeveelheid websites waar men ook nog andere informatie kan vinden dan alleen maar uit de burgerlijke stand. Krantenarchief Delpher, een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek, is daar -evenals een website met persoonsbewijzen uit de Tweede Wereldoorlog- een goed voorbeeld van.

Nagenoeg iedere geschiedkundige-, historische en/of oudheidkundige vereniging beschikt wel over een website en een database. Op lokaal en regionaal niveau zijn hier vaak veel interessante zaken te vinden. Maar er zijn ook particulieren initiatieven te over.
Het krantenarchief en persoonsbewijzen uit de Tweede Wereldoorlog zijn onderwerpen die behandeld worden op de landelijke genealogiedag die HCC!genealogie op 28 mei a.s. in Het Brandpunt in Baarn organiseert.

In de morgen zal Aat Oostenbroek een presentatie geven over de krant als bron voor genealogisch onderzoek. Ervaren genealogen wisten al lang dat er in oude kranten veel interessante gegevens zijn te vinden overonze voorouders, maar het was meestal een heidens karwei om iets te vinden als je niet nauwkeurig wist waarnaar je moest zoeken. Tegenwoordig biedt internet ruime mogelijkheden om op eenvoudige wijze toegang te krijgen tot een groot aantal kranten en andere gedrukte bronnen zoals boeken en tijdschriften. De presentator zal in het bijzonder ingaan op Delpher (www.delpher.nl) van de Koninklijke bibliotheek: mogelijkheden en beperkingen, tips voor handig gebruik. Ook zal hij kort aangeven waar nog meer kranten te vinden zijn. Aan de hand van concrete voorbeelden liefst aangereikt door de aanwezige bezoekers zal hij laten zien hoe deze site kan worden gebruikt.

In de middag zal René van Eunen een presentatie geven over persoonsbewijzen. Door genealogisch onderzoek raakte hij geïnteresseerd in het Persoonsbewijs dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter in Nederland werd ingevoerd. Omdat er geen archief is van Persoonsbewijzen besloot hij er een op te zetten. Op eigen initiatief startte hij in 2009 de website www.persoonsbewijzen.nl. Tijdens de lezing vertelt hij over het ontstaan en verdere achtergronden ervan. Ook besteed hij aandacht aan hoe een Persoonsbewijs kan helpen bij het verkrijgen van extra informatie voor genealogisch onderzoek en hoe sommige aantekeningen geïnterpreteerd moeten worden.

De landelijke bijeenkomst van HCC!genealogie wordt gehouden op zaterdag 28 mei a.s. in het zalencentrum Brandpunt van de Gereformeerde Paas- of Kruiskerk, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn. Aanvang 11 uur.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC is een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft cursussen door heel het land. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite http://genealogie.hcc.nl en www.stamboom.nl

Locatie
De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 30 mei a.s. in zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn, aanvang 11 uur, de toegang is gratis.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Nadere informatie over het bovenstaande wordt u gaarne verstrek door Cees Heystek, voorzitter van HCC!genealogie, telefonisch bereikbaar via 0416 279 373 of via a.c.w.heystek@kader.hcc.nl en/of door Frank Lether, public relations officer van HCC!genealogie die via 033 245 05 10 bereikbaar is.