Datum: (816 dagen oud)
Bedrijf:

De top vijf lessen van de BERLIN EMAIL SUMMIT 2016Haarlem, 21 april 2016 – Voor het vijfde jaar op rij kwamen op 15 april specialisten uit de e-mailmarketing, online marketing en CRM samen op de BERLIN EMAIL SUMMIT. Verschillende experts presenteerden interessante cases en best practices. Er waren presentaties door zowel startups als corporates uit verschillende branches, waaronder de e-commerce, reizen, mode, sport, automotive en b2b. Met circa 400 bezoekers is de BERLIN EMAIL SUMMIT een van de grootste e-mailmarketing events in de Duitssprekende markt. Wij hebben de top vijf lessen op een rijtje gezet.
 1. Mobile wordt nog relevanter
  Het is algemeen bekend dat mobile relevant is. Dat de openratio bij WhatsApp-berichten op bijna 100% ligt, is hier het bewijs van. Volgens Daniel Palm, Hoofd CRM bij de Duitse reisvergelijker Urlaubspiraten zijn push notificaties, naast e-mails, the next big thing. Het is een belangrijk onderdeel van de klantdialoog om bezoekers snel en direct te informeren over de nieuwste deals. Daarbij is het zeer belangrijk om de content af te stemmen op het juiste kanaal.

 2. Reactivatie door gamification
  Inactieve nieuwsbriefabonnees en winkelwagenverlaters zijn groepen die je moet triggeren om weer actief te zijn. Gamification is een populaire manier om deze activatie in gang te zetten. Bandenleverancier Continental zet gamification succesvol in in het e-mailkanaal. Bij een e-mailquiz over voetbal en ouder worden, behaalde Continental bovengemiddeld hoge open- en klikratio’s. Alle ontvangers die de e-mail met de quiz openden, klikten ook door. En ook met de totale opbrengst kon Continental meer dan tevreden zijn: de actie activeerde 15% meer klanten dan verwacht.

 3. Van personalisatie naar ‘hyperpersonalisatie’
  Hyperpersonalisatie wordt de absolute top-trend in 2016. Volgens optivo’s e-mailmarketing evangelist René Kulka gaat deze trend vele stappen verder dan ‘gewoon’ personalisatie. Bij hyperpersonalisatie wordt content tot aan het moment van openen van de e-mail in ­real-time geïndividualiseerd, door variabelen in te vullen als tijdstip, locatie, het apparaat waarop de mail wordt gelezen of bepaalde gebruikersacties.

 4. Marketing automation inzetten voor up-selling activiteiten
  De ontwikkelingen op het gebied van marketingautomatisering geven de marketeer de mogelijkheid om alle klantcontacten te automatiseren, maar wel met een persoonlijke touch. Om nieuwe klanten abonnees te laten worden, kan je als bedrijf bijvoorbeeld inzetten op geautomatiseerde ­up-selling in het e-mailkanaal. Het marketingteam van Mornin’ Glory gelooft hier sterk in. Klanten van Mornin’ Glory doorlopen in 60 dagen vier verschillende klantfasen. 21% van alle abonnementen wordt met behulp van geautomatiseerde e-mails afgesloten.

 5. Inspelen op toenemende individualisering 
  Internationale concerns willen e-mailmarketing over de landsgrenzen heen op consistente wijze inzetten. Een basistemplate dat per markt individueel aangepast kan worden is daarbij zeer effectief. Franziska Lang, Online Marketing Manager bij Bosch Thermotechnik beschrijft hoe Bosch met een bepaald framework werkt, waarbij merk- en campagnespecifieke sjablonen en opmaak gecombineerd worden met lokale (spraak)aanpassingen. Op basis van dit framework worden nieuwsbrieven en campagnemails lokaal opgemaakt en verzonden.

Email Xcellence Award
Aan het slot van de BERLIN EMAIL SUMMIT 2016 werd de Email Xcellence Award uitgereikt in drie verschillende categorieën. Na de voorselectie door het optivo consulting team was het eindoordeel aan een onafhankelijke vakjury. 
Pannenfabrikant AMC overtuigde de jury in de categorie  ‘e-mailmarketing performance’. De Urlaubspiraten lieten volgens de jury perfect zien hoe je meerdere kanalen op succesvolle wijze inzet en wonnen de Email Xcellence Award in de categorie ‘cross-channel campagne’. In de categorie ‘newsletter design’ won Tchibo na een spannende race tussen vijf kandidaten waarin meer dan 2.000 online stemmen de doorslag gaven.

Over optivo 
optivo is een van de grootste specialisten in e-mail- en omnichannelmarketing in Europa. Het bedrijf, met 150 medewerkers op het hoofdkantoor in Berlijn en met kantoren in Warschau, Amsterdam en Istanbul, wordt beschouwd als een technologisch leider en trendsetter in de sector. Het bedrijf biedt omnichannel-diensten en -oplossingen voor succesvolle dialoogmarketing via e-mail, print, push, SMS, mobiel, fax, social media en web. optivo ondersteunt het uitsturen van nieuwsbrieven en mailings door middel van professionele diensten en advies. Ook biedt optivo marktinformatie en best-practices voor effectieve communicatie. Met de optivo® broadmail cloud-gebaseerde software, voorziet optivo meer dan 1.300 van haar klanten van een toonaangevende oplossing voor geautomatiseerde one-to-one dialogen gericht op het verbeteren van verkoopresultaten. optivo is sinds 2013 onderdeel van Deutsche Post DHL Group. Voor meer informatie: www.optivo.nl

Media Contact

TerrierCom - Communicatie & Communities
Cas Heuvelmans
T.: 085 401 13 66
E: cas@terriercom.nl

optivo GmbH
Harald Oberhofer (PR Director)
T. +49 (0)30 768078-117
E. press@optivo.com