www.marcommit.nlContentbureauwww.lubbersdejong.nlContentbureau
2500 volgen @ICTberichten
Datum: (1693 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: LVTPR

Jongeren gaan massaal over databundel

Onbewust dataverbruik en winstmodel providers duperen mobiele gebruikers

Rotterdam, 13 oktober 2015 – Recent onderzoek van Motivaction in opdracht van protestprovider Robin Mobile, toont aan dat met name mobiele gebruikers in de leeftijdscategorie 15 tot en met 34 jaar massaal en regelmatig de databundel bij hun mobiele aanbieder overschrijden. Dit, terwijl ze geen idee hebben van de extra kosten die hierbij komen kijken. Een onverkwikkelijke zaak, volgens Robin Mobile oprichter Wilfred Rottier: “De telecommarkt speelt maar al te graag in op het onbewuste gebruiksgedrag van deze groep. Ze worden gelokt met goedkope abonnementen, maar gebruiken vervolgens veel meer data dan ze van tevoren inschatten. Ze komen hier pas achter als het leed al geleden is en ze een abonnement hebben afgesloten voor langere tijd, dat niet past bij hun gebruiksprofiel.” Robin Mobile heeft het onderzoek laten uitvoeren als onderdeel van haar voortdurende strijd tegen bundels.

Harde cijfers
Van de mobiele telefoongebruikers in de leeftijdscategorie 15 tot en met 34 jaar, gaat maar liefst bijna 50% regelmatig buiten de databundel. Bovendien heeft 90% van de mobiele gebruikers geen idee van de extra kosten die verschuldigd zijn voor het gebruik buiten de bundel. En dat kan voor onverwacht hoge rekeningen en financiële problemen zorgen. Het zijn zorgwekkende cijfers, die alleen nog maar zorgwekkender zullen worden, omdat het dataverbruik vele malen sneller groeit dan de beschikbare databundels. “Inherent aan snellere verbindingen als 4G, is dat ze ongemerkt zorgen voor een enorme stijging van het dataverbruik,” stelt Rottier. “Daar komt nog eens bij dat veel mensen hun mobiele verbinding gebruiken alsof het een vaste breedband internetaansluiting is. Bij vaste internetverbindingen is echter al heel lang geen sprake meer van databundels.”

De explosie in dataverbruik komt ook duidelijk naar voren in de cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM): gebruikten we in Q1 2013 nog 7,2 miljard MB aan data, in Q1 2015 was dat inmiddels al bijna 21 miljard MB (een groei van ruim 190% in slechts 24 maanden tijd). De verwachting is dat deze trend zich de komende tijd onverminderd voort zal zetten. Zeker ook nu uit recent onderzoek blijkt dat 45% van de Nederlanders overweegt de vaste internetverbinding in te ruilen voor een 4G-verbinding (bron: Telecompaper).

Dataverslindende apps
Rottier waarschuwt gebruikers goed op te letten wanneer zij mobiel internetten met een snelle verbinding. Voor de meeste diensten is een bandbreedte van 15 tot 20 Mbps namelijk absoluut niet noodzakelijk. Toch vliegen gebruikers op met name het 4G-netwerk razendsnel door hun data heen. Waardoor wordt dit veroorzaakt? Zijn mensen hun telefoon anders gaan gebruiken? In de meeste gevallen niet, stelt Rottier. Het probleem ligt volgens hem voornamelijk bij streaming-diensten als YouTube, Netflix, Spotify en Uitzending Gemist. Deze diensten passen automatisch hun kwaliteit aan op de beschikbare bandbreedte van de mobiele verbinding. “Ziet zo'n streaming app dat er een snelheid van bijvoorbeeld 20 Mbps beschikbaar is, dan zal hij in veel gevallen automatisch in de hoogste kwaliteit gaan streamen. Dat zorgt niet alleen voor een enorme stijging in het dataverbruik, maar is bovendien in veel gevallen zinloos. Op de meeste smartphone-schermpjes zal je het verschil namelijk niet eens zien. Maar ondertussen consumeer je wel veel meer data, zonder dat je er erg in hebt.”

Maar ook de smartphones worden steeds slimmer en bepalen ongemerkt wanneer en hoe een mobiele internetverbinding wordt gebruikt. Een goed voorbeeld is de onlangs door Apple geïntroduceerde Wi-Fi-Assistentie in iOS 9, dat een onopgemerkte mobiele dataverslinder blijkt te zijn. Zodra het merkt dat je telefoon is verbonden met een matig wifisignaal, verbreekt het de wifiverbinding en schakelt het automatisch over op de mobiele internetverbinding. Ongunstig en gevaarlijk als je een abonnement met een datalimiet hebt.

Eigen onderzoek
Robin Mobile ging zelf op onderzoek uit en vergeleek een aantal streaming audio- en video-apps op 3G- en 4G-netwerken. De kwaliteitsinstellingen van de apps stonden op 'automatisch', waardoor de app zelf de resolutie en dus de kwaliteit bepaalde. Het meest extreme voorbeeld van een explosie in dataverbruik kwam naar voren bij een uurtje House of Cards via Netflix kijken. Met een 800 Kbps verbinding zorgde dit voor een dataverbruik van 291 MB per uur. Wordt dezelfde video op 4G met een maximale bandbreedte van 50 Mbps bekeken, dan verbruik je ineens 6.810 MB. Dat is dus 24 keer (!) meer dataverbruik, zonder dat de gebruiker iets in de gaten heeft. Een uur Super Bowl Commercials op YouTube kijken leverde weliswaar een minder groot verschil op, maar toch was het dataverbruik op de snellere verbinding ook hier nog altijd een factor 3,7 hoger. Zelfs streaming audio diensten laten een significante stijging in dataverbruik zien op een snellere mobiele dataverbinding: de Spotify-app verbruikt 72 MB voor een uur Hitlijst Nederland luisteren met een mobiele dataverbinding van 800 Kbps. Op 4G stijgt het verbruik met een factor 2,8 naar 200 MB per uur. Onderaan zie je de volledige resultaten van het onderzoek.

Goede voorlichting
De mobiele providers zijn niet gebaat bij het verstrekken van deze informatie aan hun klanten, stelt Rottier. “Zij zijn er feitelijk bij gebaat dat mensen extra kosten buiten hun bundels maken. Sterker nog, ze proberen mensen met actiekortingen en aanbiedingen te verleiden. Met name jongeren en jong volwassenen zijn hier gevoelig voor, omdat ze doorgaans minder te besteden hebben en opgegroeid zijn met gebruik van mobiel internet. De providers promoten bovendien het gebruik van allerlei streaming-diensten en stellen dat je er onbezorgd gebruik van kunt maken; niets is echter minder waar. De databundels zijn de afgelopen jaren weliswaar vergroot door de providers, maar staan in geen enkele verhouding tot de stijging in dataverbruik in het algemeen, die door de snellere mobiele verbindingen wordt veroorzaakt. Het advies is dan ook: schaf die bundels gewoon af. Het is niet meer van deze tijd.” Daarnaast dienen mobiele providers hun klanten beter voor te lichten over het gebruik van bepaalde apps, vindt Rottier. Veel mensen weten namelijk niet dat de kwaliteit van de streaming-diensten vaak aangepast kan worden bij de instellingen van de app.

Wanneer wel een snelle verbinding?
Natuurlijk is een razendsnelle mobiele internetverbinding niet altijd zinloos. Sommige apps draaien sneller of geven een beter beeld op 4G, dankzij de extra bandbreedte. Apps als Skype, Netflix, YouTube, Soundcloud, Uitzending Gemist, Vine, Facebook en veel game-apps zullen zonder haperen met een hogere resolutie draaien op een 4G-verbinding. Het is alleen wel zaak om te kijken of de automatisch door de app bepaalde resolutie zinvol is voor het apparaat waar je op kijkt. Het verschil tussen 1080p HD en 480p zal op een klein smartphone-schermpje bijvoorbeeld te verwaarlozen zijn, maar het verschil in dataverbruik is enorm. Voor apps als Dropbox of WeTransfer, waarbij grote bestanden worden overgezet geldt natuurlijk altijd dat een snellere verbinding beter is.

Wanneer heeft een snelle verbinding weinig nut?
Met andere apps zullen gebruikers zelfs geen enkel verschil merken bij het gebruik op een razendsnelle  4G-verbinding. Denk bijvoorbeeld aan apps voor internetbankieren, messaging apps als Whatsapp en Facebook Messenger, de NS Reisplanner, Uber, Runkeeper, Marktplaats, Buienradar, Twitter, Tinder, LinkedIn of Thuisbezorgd: iedere app die geen grote hoeveelheden data verstuurd of streamt, zal net zo goed werken op een 3G-verbinding als op een 4G-verbinding. De trein gaat niet sneller rijden en je pizza komt ook echt niet eerder aan.

Streaming Audio en Video apps getest op dataverbruik op het 3G en 4G netwerk *

3G max. 800 Kbps 3G max. 2,0 Mbps 3G max. 8,2 Mpbs 4G max. 15,0 Mbps 4G max. 50 Mbps % Hoger dataverbruik
Verbruik in MB's per uur
Netflix, Netflix (House of Cards Ultra HD) 291 789 1414 4333 6810 2340%
Netflix (De Marathon Full HD) 291 750 1280 2644 3050 1050%
Spotify (Hitlijst Nederland) 72 78 90 156 200 280%
Youtube (Super Bowl Commercials) 276 426 606 828 1020 370%
Streaming Radio (Veronica FM) 78 78 84 90 90 20%
NPO uitzending gemist (Rolling Stones) 312 456 648 660 1032 330%
* Tests zijn uitgevoerd door telkens dezelfde app te gebruiken, dezelfde film, muziekfragment, radiostation en video
* Bij alle apps stonden de instellingen voor de kwaliteit op "automatisch" wat betekent dat de apps zelf de kwaliteit bepaalde

###

Over Robin Mobile
Robin Mobile is de eerste en enige mobiele aanbieder die echt onbeperkt aanbiedt. Waar alle andere mobiele aanbieders beperkingen opleggen, biedt Robin Mobile de vrijheid om voor één vast bedrag per maand écht onbeperkt MB's SMS en minuten te gebruiken. Het aanbod van Robin Mobile is transparant en eenvoudig. Geen moeilijke keuzes over geschikte bundels of abonnementsvormen. Bij Robin Mobile koop je geen bundels en sluit je ook geen abonnement af voor langere tijd. Meer informatie is te vinden op: www.robinmobile.nl en facebook.com/RobinMobileNL.

Voor meer informatie (niet voor publicatie)
Pride PR
Gijs Roeloffzen, Marloes de Ruiter & Laura de Vries
t: 071-5680028
robin@pridepr.nl
Laatste van Robin Mobile  
Robin Mobile biedt alle klanten onbeperkt mb’s, sms’jes en belminuten binnen de hele EU

Twee derde Nederlanders niet bewust van invloed negatieve BKR-registratie bij afsluiten mobiel abonnement met ‘gratis’ mobiele telefoon

Robin Mobile enige Sim Only-aanbieder in 487 Primera-winkels
Takebishi integreert Wibu-System licentiebeheer en beveiliging met OPC-Server communicatie middleware voor fabrieksautomatiseringtechnologie van Mitsubishi

Nextens behaalt 40 procent marktaandeel in fiscale aangifte

Twee op de drie Europese online retailers waren in de afgelopen twee jaar genoodzaakt te lenen

Centraal Invorderingsbureau (CIB) overgenomen door coeo Inkasso, onderdeel van de beleggingsportefeuille van Waterland

Partners VIVES en Infolearn gaan e-learning voor ruim 75.000 zorgkundigen verzorgen omwille van nieuwe wetgeving

Nederlandse startup introduceert 's werelds slimste mondkapje

Bluetooth buttons helpen met anderhalve meter afstand houden
Maunt lanceert glasvezel webshop

Raspberry Pi competitie 2020 succesvol afgesloten met digitale finale

Razer brengt Blade 15 Studio Edition uit voor ontwerpers

Automatische personenteller Stoplichtzuil maakt handhaving coronamaatregelen eenvoudig

Dataiku introduceert gratis online tool voor ontwikkelen AI-vaardigheden

Kunstenaars maken persoonlijke geheugensteuntjes om goede gewoontes vol te houden

Online Payment Platform geselecteerd voor nieuw Techleap.nl Rise programma voor veelbelovende Nederlandse scale-ups

Nieuwe startup Coach Circle biedt hét online platform om coaching toegankelijk en transparant te maken

Topondernemers helpen de meest veelbelovende scale-ups van Nederland met ambitieus programma Techleap.nl Rise

Webinar: “De rol van platformen in de digitalisering van retail”

Primeur: Corona veilige intercom voor gebruiker en installateur
Geplaatst:
Verstreken tijd: 1693 dagen
PR contact  

Logo LVTPR
Robin Mobile contact  

Logo Robin Mobile

Robin Mobile sociaal  


Robin Mobile tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Maunt
Logo Siemens Mobility B.V.
Logo Synobsys
Logo Renewd
Logo iSourcing Hub
Logo CPMview
Logo ORdigiNAL
Logo ID Control
Logo Codelogic
Logo Bergler ICT
Logo FortifyData
Logo UiPath
Logo QuandaGo
Logo SecuriGuide
Logo Hands On, Information Management BV
Logo Spryng
Logo Dataplace
Logo Postex Nederland B.V.
Logo RoSecure
Logo Postex Nederland B.V.
Logo Guardian360 bv
Logo Denit Hosting Solutions
Logo SCOS Software bv
Logo Guardian360 bv
Logo PQR B.V.
Logo Broad Horizon
Logo Young Coders B.V.
Logo Guardian360 bv
Logo Yenlo
Logo Postex Nederland B.V.
Logo WIBU-SYSTEMS
Logo Nextens
Logo Banking Circle
Logo Waterland Private Equity Investments
Logo PA Consulting
Logo Zoom
Logo Red Hat, Inc.
Logo Aruba Nederland
Logo Lubbers De Jong
Logo Webfleet Solutions
Logo Schoevers
Logo IFS
Logo CRM Partners
Logo Shippeo
Logo Pure Storage
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com is hèt persberichten platform voor de IT-sector

In de database
- 88484 persberichten
- 5702 bedrijfsprofielen
- 58 PR-bureauprofielen
- 8097 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.marcommit.nlwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlContentbureau