ICT export naar Midden-Oosten

De Nederlandse regering doet haar best om de aandacht van het bedrijfsleven meer te richten op het buitenland en in het bijzonder op exportlanden buiten Europa. De Nederlandse ICT sector, die maar weinig productsoftware exporteert, kan daarvan profiteren.

Op 29 oktober opent minister-president Mark Rutte een forum annex ICT seminar in Den Haag over Palestina en het Midden-Oosten, met name Egypte, Saoedi-Arabië en de Golfstaten. ICT bedrijven die productsoftware exporteren of softwareontwikkeling uitbesteden zijn daar van harte en kosteloos welkom. Ons nieuwe rapport hierover kunt u HIER kosteloos bestellen.

De bevordering van export van producten en diensten en het verplaatsen van arbeid zoals software ontwikkeling naar andere landen met goedkopere arbeid dan in Nederland is een speerpunt in het overheidsbeleid waarvoor mede uit het budget voor Ontwikkelingssamenwerking veel geld is vrijgemaakt.

De onderliggende motivatie voor offshoring is bevordering van samenwerking, zoals met Palestina en Israël. In Nederland zelf is er dan meer ruimte voor hoogwaardiger werk. De aanpak past eveneens naadloos in het streven om de actuele immigrantenstromen zoveel mogelijk terug te verwijzen naar werk en inkomen in de eigen regio’s. Elke bijdrage is daarin welkom.

Zakendoen in politiek en naar geweldescalatie risicovolle gebieden is niet prioriteit nummer één van ondernemers. Na de conflicten in 2014 verkeert Palestina met $2,8 miljard schade en belemmerd door Israëlische restricties in een recessie met 27% werkloosheid en zeer hoge jeugdwerkloosheid.

Voor de komende jaren wordt echter weer groei verwacht en de ICT sector is vooral op de West Bank sterk en actief. Grote concerns zoals Cisco of HP hebben softwareontwikkeling op de Westbank in Ramallah. Niet alleen omdat het goedkoop is, maar ook uit de behoefte van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Juist ook voor kleinere fabrikanten van productsoftware liggen er kansen zowel voor offshoring als voor een springplank naar de rijke Golfstaten.

De Nederlandse ICT sector staat voor grote uitdagingen zegt nieuw onderzoek naar “De Toekomst van ICT” door de adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie AWTI. Het opbouwen van een sterke exportindustrie, wat tot nu toe goeddeels mislukt is, is daarbij een noodzaak.