www.marcommit.nlwww.LVTPR.comwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nl
2470 volgers blijven op de hoogte!
Datum: (1554 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: Marcommit

Vier op de vijf Nederlandse medewerkers loopt door met ergonomische klachten

Tilburg, 18 juni 2015 – Vier op de vijf medewerkers worden niet gecompenseerd door hun werkgever voor klachten aan het houding-  en bewegingsapparaat door slechte ergonomische omstandigheden op het werk, thuis of op de flexplek, ook wel werkgerelateerde ergonomische klachten, zo blijkt uit onderzoek van online onderzoeksbureau Noties in opdracht van Fellowes. Dit terwijl een groot gedeelte van de respondenten tijdens het werk fysieke klachten ervaart, zoals pijn in de onderrug (43%), nekpijn (40%) of schouderpijn (35%). 

Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd onder 250 respondenten blijkt ook dat medewerkers ergonomische klachten vooral ervaren op de vaste thuiswerkplek (34%), gevolgd door de vaste werkplek op kantoor (31%) en de flexwerkplek op kantoor (25%). Hajo Hoekstra, sales en marketing director van Fellowes Benelux: ‘Fysieke klachten kunnen de productiviteit negatief beïnvloeden en zelfs leiden tot verzuim. Vanuit een productiviteitsoogpunt en het welzijn van de medewerker is het dus zaak dat werkgevers medewerkers helpen klachten te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Desondanks onderneemt slechts 18 procent van de werkgevers actie, zoals het aanbieden van een werkplekcheck en ondersteunende ergonomische producten om de fysieke klachten te reduceren.’

Werkplekcheck of fysiotherapeut
Worden de medewerkers wel gecompenseerd, dan betreft het in de meeste gevallen een werkplekcheck (34%) of een werkplekcheck met naar aanleiding daarvan ergonomische producten op maat (25%).

Als medewerkers zelf actie ondernemen om de klachten te reduceren, dan wordt de fysiotherapeut het meest bezocht (23%), gevolgd door het vermijden van werkplekken die ergonomische klachten geven (22%).

Michel Mulder, eigenaar van FysioBasics voor bedrijfsgezondheid, visie en duurzame inzetbaarheid werknemers en management en revalidatie-arbeidspecialist: ‘In mijn praktijk krijg ik veel mensen die te lang hebben doorgelopen met klachten als gevolg van slechte ergonomie. Bijvoorbeeld pijnklachten van de gewrichten (spieren-pezen-kapsels), vermoeidheid,  afname van concentratievermogen, dreigend verzuim, slechter slapen en falend herstelvermogen. Het is beter de  klachten in een vroeger stadium op te sporen en te proberen ze te voorkomen. Met ergonomische producten kan je veel van zulke ellende voorkomen.’

Grootte organisatie en wettelijke verplichting
Mkb-organisaties van 5 tot 9 medewerkers doen het meest aan compensatie (29%). Bedrijven met 20-40 medewerkers en eenmanszaken doen het minst om ergonomische klachten te verhelpen (beide 9%). Ook medewerkers bij grote organisaties met meer dan 100 medewerkers worden slechts mondjesmaat gecompenseerd (20%).

Volgens EU Directive 90/270/EEC is de werkgever wettelijk verplicht een werkplek risico assessment af te nemen bij het aannemen van nieuwe medewerkers en bij bestaande medewerkers wanneer de werkomgeving verandert. Denk daarbij aan een andere functie, nieuwe taken of een nieuw bureau of computer. Daarnaast werken meer dan 17 miljoen werknemers in Europa vanuit huis (en dit aantal groeit elk jaar!)*. Toch is 75 procent van de bedrijven zich niet bewust van de wettelijke plicht die ervoor moet zorgen dat medewerkers ook buiten het kantoor op een gezonde manier werken**.

Hoekstra: ‘Het is aan de werkgevers om hun medewerkers te beschermen tegen fysieke klachten veroorzaakt door een verkeerde werkhouding. Ergonomische producten, zoals een verstelbare stoel of bureau, een monitorstandaard, voetensteun of rugsteun kunnen hier een belangrijke ondersteunende rol in spelen.’

Bronnen:
* Eurostat 2013
** Arkenford Research

 
Over Fellowes
Fellowes Inc. levert een uitgebreid assortiment producten voor de werkplek, waaronder papiervernietigers en -snijmachines, bind- en lamineermachines, ergonomische bureauaccessoires, opberghulpmiddelen en luchtreinigers. Het bedrijf heeft veertien vestigingen wereldwijd en een uitgebreid distributie- en exportnetwerk. Fellowes Benelux is gevestigd in Tilburg en is een dochteronderneming van Fellowes Inc. dat is opgericht in 1917 door Harry Fellowes met het hoofdkantoor in het Amerikaanse Itasca (Illinois). Bij Fellowes zijn wereldwijd meer dan 1.500 medewerkers in dienst. Ga voor meer informatie naar www.Fellowes.com.

Dit persbericht is ook online te vinden.

Voor meer informatie voor de pers of testexemplaren:
Lubbers De Jong
Margreet Poolman
T:+31 (0) 20 2050422
E: margreet@lubbersdejong.nl

Fellowes
Mieke Embrechts
T: +31 (0) 13 4580 533
E: membrechts@fellowes.com
Tags bij dit bericht  
Deel dit bericht  
Twitter Facebook LinkedIn
Eerder van Fellowes Benelux  


Reacties  
Er zijn nog geen reacties. Om te reageren moet u inloggen
Info  
Geplaatst:
Verstreken tijd: 1554 dagen
Bron:
PR bron: Marcommit
Fellowes Benelux contact  
Logo Fellowes Benelux
  +31 (0)13 4580 580
  cs-benelux@fellowes.com
  www.fellowes.com/nl
Fellowes Benelux sociaal  
Fellowes Benelux tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
 Spotlight  
Logo Data Matters BV
Logo Intus Workforce Solutions BV
Logo Kopano
Logo Jet-Stream
Logo Avinty
Logo Cacholong
Logo Comarch AG
Logo Xinno
Logo Leadgate Europe
Logo NewChannel
Logo Enable-U
Logo Sooda internetbureau
Logo Click&Boat
Logo Portiva
Logo Fairbanks
Logo Rittal bv
Logo Spryng
Logo CLOUDOE BV
Logo Belcentrale.nl
Logo Broad Horizon
Logo CloudSuite B.V.
Logo Medius
Logo Postex Nederland B.V.
Logo SCOS Software bv
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo Curvature
Logo Mansystems Nederland B.V.
Logo CloudSuite B.V.
Logo Rittal bv
Logo Belcentrale.nl
Logo Mindbreeze GmbH
Logo Mindbreeze GmbH
Logo Unisys
Logo ZyXEL
Logo NetApp
Logo Visma | Raet
Logo Motiv ICT Security
Logo PA Consulting
Logo WorldStream
Logo MarkLogic
Logo Sharp Electronics Nederland
Logo Workday
Logo Qlik
Logo Ultimaker
Logo Klarna
 
www.marcommit.nlwww.LVTPR.comwww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nl