Datum: (1130 dagen oud)
Bedrijf:
PR: Franssen Communicatie

UZ Brussel wint met iKnow Portal medische innovatie prijsBrussel, juni 2015 - Dankzij een toepassing voor het razendsnel analyseren van een aanzienlijke hoeveelheid ongestructureerde data heeft het Universitair Ziekenhuis van Brussel een prestigieuze  innovatieprijs in de zorgsector in de wacht gesleept.

Voor de vijfde editie van de Agoria e-Health Awards kregen de organisatoren een record aantal inzendingen (26). De jury, samengesteld uit 15 deskundigen uit de gezondheidszorg, beoordeelde de projecten op basis van volgende criteria: innovatie, veiligheid, rendabiliteit, mobiele toepassingen en resultaat (financieel of medisch). In de praktijk moesten de geselecteerde projecten de burger ‘meer’ bieden: een betere service en meer veiligheid  tegen een lagere kostprijs.

Het UZ Brussel werd beloond voor het breed inzetten van de iKnow Portal. Olivier Naeyaert, verantwoordelijk voor de ICT van UZ Brussel, licht toe: ”Er bestond al een datawarehouse waarmee de gestructureerde gegevens, zoals laboratoriumresultaten, radiologiediagnoses, medicatie-informatie, antecedentenonderzoeken, alsmede informatie over medische ingrepen en doktersbezoeken, zich laten analyseren bij wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de behandeling van   patiënten. Tot voor kort was het echter zeer moeilijk, nagenoeg onmogelijk, de niet gestructureerde klinische documenten, waaronder nota’s, brieven en diagnoseverslagen te gebruiken. Om het brede spectrum aan vragen van onze medische specialisten te kunnen beantwoorden, hebben we in samenwerking met InterSystems een oplossing ontwikkeld op basis van de ‘smart Indexing’ technologie van iKnow. Deze technologie is voor het eerst gebruikt bij neurochirurgie en cardiologie.  Kenmerkend voor onze oplossing is dat medische teksten automatisch geanalyseerd worden, zonder dat vooraf een model van de kennis in het specifieke domein nodig is.”

Met de iKnow technologie van InterSystems (Belgische ontwikkeling) heeft UZ Brussel toepassingen voor onderzoek kunnen ontwikkelen die rechtstreeks toegankelijk zijn voor de medische specialisten van het ziekenhuis. Dagelijks analyseert een semantische engine duizenden teksten  om nieuwe concepten en onderlinge relaties te vinden. In een oogopslag vindt de gebruiker, in zijn eigen medisch domein, de meest voorkomende concepten, alsook gelijkaardige concepten en hij kan de relatie met andere concepten onderzoeken en eveneens de brontekst waarin het concept eerst voorkwam. Op basis van deze concepten zijn automatisch patiëntgroepen te creëren om de zorg te verbeteren, klinische studies uit te voeren en wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. Door synergie met de datawarehouse voor gestructureerde medische gegevens, ontstaat een totaal beeld van de patiënt en zijn proactief kandidaten te selecteren die geschikt zijn voor deelname aan een bepaald klinisch onderzoek.  .

Dit project bij UZ Brussel werd in juni 2013 opgestart en het portaal is sinds april 2015 toegankelijk voor alle specialisten van het ziekenhuis. De resultaten beantwoorden perfect aan de verwachtingen van de gebruikers en zijn direct en indirect van invloed op zowel de patiënten, de instelling als de maatschappij. Om de resultaten te meten, zijn specifieke instrumenten ontwikkeld.

Over InterSystems
InterSystems ontwikkelt geavanceerde softwaretechnologie die baanbrekende toepassingen mogelijk maken.  Toegewijd aan kwaliteit en met de focus op het succes van de kanten, levert InterSystems platforms op het gebied van data management, strategische interoperabiliteit en analyse in gebruik in de zorg, financiële dienstverlening, de overheid en vele andere industrietakken. In geselecteerde landen biedt InterSystems gebundelde zorgapplicaties aan gebaseerd op zijn kerntechnologie.  Opgericht in 1978, opereert InterSystems als private onderneming vanuit een hoofdkantoor in Cambridge, Massachusetts (VS) en vestigingen wereldwijd.  De producten worden dagelijks toegepast door miljoenen mensen in meer dan 100 landen.

Voor meer informatie:
Franssen Communicatie 
0653175421
fred@franssencom.nl