Effecten van kantoorlawaai op productiviteit vaak niet onderkend door bedrijven

Uit Europees onderzoek blijkt dat slechte kantoorakoestiek en luidruchtige collega’s de productiviteit verlagen

CeBIT – Hannover, Duitsland – 16 maart, 2015 – Onderzoek[1] uitgevoerd in opdracht van Plantronics in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland laat zien dat geluiden op de kantoorwerkvloer een negatief effect hebben op medewerkers en de kwaliteit van hun werk (Groot-Brittannië 89,9 procent, Duitsland 96,5 procent en Frankrijk 93,5 procent). Deze resultaten laten zien dat het steeds lastiger wordt om geluidsoverlast te beperken in kantooromgevingen en om de concentratie van het personeel op peil te houden.

Moderne kantooromgevingen kennen serieuze uitdagingen op het gebied van geluid op de werkvloer. De productiviteit van medewerkers kan eronder lijden als zij last hebben van rumoer. Kantoorpersoneel in alle drie de onderzochte landen noemde verminderde productiviteit als een van de effecten van lawaai. Zij verwachten meer werk te kunnen verzetten als ze in een minder lawaaiige omgeving zouden werken (Groot-Brittannië 54,1 procent, Duitsland 65,1 procent, Frankrijk 65,5 procent). De gevolgen van lawaai op de werkvloer kunnen bedrijven in Groot-Brittannië in potentie bijna 15.000 pond kosten aan verminderde productiviteit per senior manager. Storende geluiden in een open kantooromgeving kunnen leiden tot stress en lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en migraine. Beide werden in alle landen genoemd als belangrijkste klachten veroorzaakt door geluidsoverlast op het werk. Driekwart van de medewerkers in alle regio’s zegt dat hun bedrijf geen maatregelen heeft genomen om iets aan geluidsoverlast te doen. Als er wel actie is ondernomen, dan heeft dit niet tot verbetering geleid.

Het nieuwe werken
Kantoorwerk is aan verandering onderhevig. De helft van de respondenten van het onderzoek geeft aan dat ze in een gemiddelde werkweek nog steeds vijf dagen per week op kantoor werken (Groot-Brittannië 47,7 procent, Duitsland 51,4 procent, Frankrijk 51,3 procent). Maar flexwerken wordt steeds populairder en daardoor verandert de inrichting van het kantoor ook. De kantoortuin wordt de norm en steeds minder vaak werken medewerkers op een vaste werkplek. Deze nieuwe manier van werken kan serieuze akoestische problemen opleveren als er geen maatregelen worden getroffen. Kantoorpersoneel in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk noemt dan ook geluid van collega’s als grootste stoorzender op het werk.

“Akoestiek speelt een grote rol in de tevredenheid en productiviteit van werknemers”, zegt Philip Vanhoutte, Senior Vice President en Managing Director Europa en Afrika van Plantronics. “In de huidige werkomgeving is het zeer belangrijk dat bedrijven begrijpen hoe geluid de bedrijfsvoering beïnvloedt. Organisaties moeten inzien dat ze in actie moeten komen om de werkvloer akoestisch optimaal in te richten. Wij helpen hierbij en zetten ons in om de beste oplossingen te leveren, zodat medewerkers op hoog niveau kunnen communiceren. Of zij nu werken in een kantoortuin, op een vliegveld, in een café of thuis.

Headsets voor lawaaiige omgevingen
Telefoongesprekken voor werkdoeleinden zouden helder moeten klinken, ongeacht de locatie van de beller of het apparaat. Helaas blijkt uit onderzoek dat telefoongesprekken unaniem worden beoordeeld als lastigste taak om uit te voeren in een omgeving met veel geluid (Groot-Brittannië 63 procent, Duitsland 51 procent en Frankrijk 59,8 procent). Met de introductie van vier nieuwe UC-producten van Plantronics kan kantoorpersoneel erop vertrouwen dat zij kunnen focussen, contact kunnen leggen en kunnen samenwerken in een open kantoor en onderweg.

Plantronics brengt vier nieuwe headsets uit. De Blackwire 725, Plantronics eerste UC-stereoheadset met Active Noise Cancelling (ANC) voor mensen die geconcentreerd willen blijven in een rumoerige ruimte. De Voyager Edge UC, de laatste telg uit de Voyager-familie van Bluetooth-headsets die bedoeld zijn voor personeel dat altijd onderweg is. De Calisto 610, een draagbare luidsprekertelefoon voor vergaderen op elke locatie is de derde nieuwe oplossing. Als vierde brengt Plantronics de Clarity 340 op de markt. Deze headset is ontworpen voor mensen met zicht- en gehoorbeperkingen of behendigheidsproblemen.

De nieuwste oplossingen van Plantronics vormen uitstekende tools voor personeel op kantoor en op de weg om omgevingsgeluid onder controle te houden, zodat zij gesprekken met anderen goed kunnen horen en zelf perfect verstaanbaar zijn.

Over Plantronics
Plantronics is een wereldwijde leider in audiocommunicatie voor zakelijk gebruik en consumenten. Ze pionieren al vijftig jaar met trends in audiotechnologie en creëren innovatieve producten waarmee mensen eenvoudiger kunnen communiceren. Van unified communications, bluetooth headsets tot gaming-producten, Plantronics biedt ongeëvenaarde kwaliteit, een ideale ervaring en uitzonderlijke service. De Plantronics-producten werden oorspronkelijk ontworpen voor de commerciële luchtvaart en worden nu gebruikt door elk bedrijf in de Fortune 100 evenals door luchtverkeersleiders, alarmnummers en consumenten over de hele wereld. Kijk voor meer informatie op: www.plantronics.com.

Voor meer informatie voor de pers
Anke van Heerebeek
E-mail: anke@l-dj.nl
Tel: +31 (0)20 2050 428
Mobiel: +31 (0) 6 4820 3864
Skype: avanheerebeek

Dit bericht is ook online beschikbaar, hier kunt u ook beeldmateriaal van hoge resolutie downloaden

# # #

Plantronics is een geregistreerd handelsmerk van Plantronics, Inc. Het Bluetooth® woordmerk en logo’s zijn geregistreerde handelsmerken van Bluetooth SIG, Inc. en gebruik door Plantronics is onder licentie. Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren. 

[1] Opinion Matters ondervroeg organisaties met meer dan 250 medewerkers in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk (1.000 per regio) in februari 2015.