In het spoor van Hannibal: over de Alpen van München naar Rome in een BMW i3 en BMW i8 op Bridgestone-banden

“Deze reis was een onvergetelijke ervaring”, zo luidde de conclusie van de deelnemers aan de Hannibal Tour 2014. Eind oktober werden drie gelukkige winnaars van een wedstrijd die georganiseerd was door Bridgestone en AutoBild - een vooraanstaand Duits autotijdschrift - uitgenodigd deel te nemen aan een reis van München naar Rome in de nieuwe, geheel elektrische BMW i3 en de hybride BMW i8 sportwagen. De auto's waren uitgerust met speciaal ontwikkelde banden en tijdens de reis werd er gereden met verschillende snelheden onder uiteenlopende wegcondities. Bridgestone is exclusief toeleverancier van banden voor de compacte, geheel elektrisch aangedreven BMW i3 en de sportieve BMW i8 met zijn revolutionaire elektrisch-hybrideaandrijfsysteem.

Het startpunt voor het 4-daagse avontuur was BMW Welt in München. Het was een primeur voor de Duitse alpineavonturiers Claudia Wohl uit Stemwede, Oliver Widmann uit Freudenstadt en Christian Lorenz uit Laudenbach, die nog nooit in een elektrische auto hadden gereden. 

Het reisdoel voor de eerste dag was Zell am See, zo'n 170 km van München. “In het begin heb je de neiging steeds naar het display te kijken om de actieradius van de auto te controleren. Maar na een poosje raak je er aan gewend en is het niet langer een issue meer”, aldus onze testrijder Christian Lorenz aan het einde van de eerste dag. 

T
ijdens de tweede etappe van de reis ging het van Zell am See over 325 km naar Mira, een plaats in de buurt van Venetië. De slingeringen en bochten van de Grossglockner Hochalpenstrasse boden volop gelegenheid de handling van de elektrische auto's onder winterse omstandigheden te testen. Om zeker te zijn van voldoende grip in de sneeuw en op een nat wegdek, was de BMW i3 uitgerust met Blizzak LM-500 winterbanden en de BMW i8 met Blizzak LM-32 winterbanden. 

Het traject op de derde dag van de Hannibal Tour 2014 was het langst van allemaal, met een afstand van zo'n 600 km. Na vertrek vanuit Mira met een volledig geladen batterijpakket ging de reis over een afstand van ongeveer 260 km naar Florence, waar de rijders een tussenstop maakten alvorens de 340 km naar Rocca de Papa, een pittoresk stadje ten zuidoosten van Rome, af te leggen. 

De laatste dag vormde een speciale uitdaging voor onze dappere rijders: het chaotische verkeer in Rome. Maar juist daar voelen elektrische auto's zich thuis, zodat de auto's zonder problemen hun eindbestemming bereikten, het Colosseum. 

De afsluiting van deze opwindende reis was een bezoek aan het Europese testcircuit van Bridgestone in Aprilia. Op de verschillende testbanen konden onze rijders zelf het verschil ervaren tussen zomer- en winterbanden. Bridgestone heeft voor de BMW i3 een speciale band ontwikkeld met Ologic-technologie. Deze band combineert de voordelen van een band met een grote diameter met die van een band met een smal loopvlak. Het resultaat van deze ontwikkeling is de Ecopia EP500, een zomerband met substantiële verbeteringen op het gebied van aerodynamica en rolweerstand die tegelijkertijd een uitstekende grip biedt op een nat wegdek. Voor de elektrisch-hybride sportwagen BMW i8 ontwikkelde Bridgestone de Potenza S001, een zomerband die de hoogste mate van rendement en rijdynamica biedt. Bridgestone, de grootste banden- en rubberfabrikant ter wereld, levert af fabriek alle banden voor beide auto's. 

Na het rijden op de 4 km lange high speed oval track in de passagiersstoel van de BMW i8, bestuurd door voormalig F1-coureur en huidige testrijder voor Bridgestone Stefano Modena, hadden alle drie de testrijders de tijd van hun leven: “Driftend de bocht door met 180 km/h is echt indrukwekkend. Met die snelheid een auto dwars zetten is pure waanzin, ik kreeg er kippenvel van”, zo vertelde Oliver Widmann nadat hij aan de beurt was geweest.

Klik hier voor 
foto's en video's (van AutoBild en Bridgestone) van de tocht door de Alpen.