Gemeente Maastricht realiseert gratis wifi op Vrijthof

Digitale bereikbaarheid en veiligheid vergroot op drukste plein van Maastricht

Utrecht, 21 mei 2014 – Telindus, onafhankelijke specialist en leverancier op het gebied van access, connectivity en datacenteroplossingen in combinatie met managed services en multi-vendor support, is door de gemeente Maastricht geselecteerd voor de uitrol, levering en support van de nieuwste Cisco Outdoor access points. Het ontwerp van het draadloze netwerk was in handen van Cisco. Samen met Vodafone en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft de gemeente zich ten doel gesteld om een gratis en voor iedereen toegankelijk wifi-netwerk te realiseren op het Vrijthof. Het draadloze netwerk is inmiddels succesvol geïmplementeerd.

De gemeente Maastricht heeft zichzelf ten doel gesteld een moderne stad te zijn en hierbij spelen digitalisering en dienstverlening een onmisbare rol. Op basis van een haalbaarheidsstudie is besloten dat het gratis aanbieden van wifi een eerste vereiste is. Het Vrijthofplein kreeg hierbij de hoogste prioriteit vanwege de drukte en de daarmee samenhangende digitale bereikbaarheid en veiligheid. Op korte termijn zullen er meer pleinen en verblijfsgebieden volgen. In de toekomst zal ook gekeken worden naar slimme koppelingen in samenwerking met andere partijen, denk bijvoorbeeld aan initiatiefnemers van grote evenementen.

Joop Timmermans, Programmamanager economie bij de gemeente Maastricht en René Horbach, Senior beleidsadviseur I&A concernzaken bij de gemeente Maastricht: “In samenwerking met Telindus en andere partners hebben we het project in slechts 2 tot 3 weken af kunnen ronden. Hierin speelde ook de bereikbaarheid en bereidheid van Telindus om mee te denken over oplossingen een belangrijke rol. Het komende jaar gaan we de pilot evalueren, onder meer door uitgebreid onderzoek onder de doelgroep; toeristen, bewoners, ondernemers en studenten. Met het aanbieden van gratis wifi op het Vrijthof, waar het bezoekersaantal kan oplopen tot 30.000, hebben wij de stad nog aantrekkelijker gemaakt en haar bezoekers beter bereikbaar. In de toekomst zullen wij stapsgewijs steeds meer initiatieven gaan uitrollen op het gebied van digitalisering.”

Donny Snellenberg, director Sales en Marketing bij Telindus: “Wij zijn erg blij met het verloop van deze uitdagende samenwerking. Met de nieuwste technologie en een strakke deadline hebben we gezamenlijk een mooi project gerealiseerd. Het komende jaar zullen wij de gemeente ondersteunen bij de monitoring van de access points, zodat bezoekers en inwoners van de stad altijd toegang hebben tot het draadloze netwerk.”

Voor dit project heeft de gemeente Maastricht Vodafone en het azM benaderd. azM wil in het kader van eHealth in de toekomst toe naar een situatie waarin patiënten altijd gemonitord en gevolgd kunnen worden. Buiten de aanleg van het wifi-netwerk wilde Vodafone graag een unieke pilot starten met ‘small cells’. Deze kleine zendmasten worden aangesloten op glasvezel en verhogen de bereikbaarheid en snelheid van zowel 3G- als 4G-netwerken.

-------------------
Over Telindus
Telindus, onderdeel van de Belgacom Groep, is de onafhankelijke specialist en leverancier op het gebied van access, connectivity en datacenteroplossingen in combinatie met managed services en multi-vendor support. De eisen aan IT worden steeds extremer, waardoor kennis van de keten nodig is. Doordat individuele componenten in zowel de datacenter-, connectivity- als access-laag steeds verder integreren, zijn deze niet meer los van elkaar te zien. De kennis en expertise van Telindus op het gebied van end-to-end infrastructuuroplossingen sluiten hier naadloos bij aan. Met deze oplossingen richt de organisatie zich op het garanderen van optimale en veilige toegang tot de volledige infrastructuur en maximale beschikbaarheid: overal, vanaf iedere plek.

Telindus heeft strategische partnerships met belangrijke virtualisatie-, netwerk-, storage-, backup-, telecom- en securityleveranciers als Ciena, Cisco, Juniper, EMC, NetApp, VMware, CommVault, Quantum, Nutanix, Transmode, Vasco Data Security, RedSocks, VCE en Riverbed. Daarnaast beschikt de organisatie over een geavanceerd democenter waar de nieuwste technologieën live gedemonstreerd worden. Voor meer informatie bezoek www.telindus.nl of volg Telindus via twitter.com/telindus_NL.

Meer informatie:
Marcommit PR
Denise van Ooijen
telindus@marcommit.nl
035-582 27 30