Vriendelijke of vijandelijke app: Houd je Facebook-vrienden in de gaten – en je vijanden nog meer

Utrecht, 19 mei 2014Kaspersky Lab presenteert FriendOrFoe - een gratis app voor Facebook waarmee gebruikers kunnen beoordelen hoe "waardevol" hun vrienden zijn, en zelfs laat zien wat anderen van hen denken. De app geeft aan welke van de honderden volgelingen echte fans zijn, wie informatie deelt en wie het vaakst reageert binnen de vriendencirkel van een gebruiker. Ook wijst het op dreigingen voor gebruikers van sociale netwerken, en geeft het manieren om persoonlijke gegevens veilig te houden.Voor gebruikers die graag verschillende apps gebruiken om hun activiteit te analyseren, heeft Kaspersky Lab een tool ontwikkeld die statistische gegevens verzamelt over Facebook-activiteit. FriendOrFoe toont hoeveel video's en foto's een gebruiker plaatst, het aantal ontvangen 'vind ik leuks' en tal van andere statistieken die van belang kunnen zijn voor Facebook-fans. FriendOrFoe is momenteel beschikbaar in het Engels, Russisch, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Braziliaans Portugees, Mexicaans Spaans, Arabisch en Japans. Kaspersky Lab heeft toegezegd de lijst met talen in de nabije toekomst verder uit te breiden.

"Het grootste sociale netwerk in de wereld trekt ongetwijfeld aandacht van cybercriminelen. Maar al te vaak zijn deze op jacht naar persoonlijke informatie en inloggegevens, die ze vervolgens kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot zaken als uw mobiele bankrekening. Het is daarom niet verrassend dat Facebook het populairste doelwit is voor phishers: in het eerste kwartaal van 2014 was 79,5% van alle social media phishing-aanvallen gericht op dit specifieke sociale netwerk. Afgezien van het entertainment-aspect, levert FriendOrFoe in heldere, eenvoudige bewoordingen een belangrijke boodschap over de mogelijke dreigingen waarmee een gebruiker wordt geconfronteerd", aldus Evgeny Chereshnev, Hoofd Global Mobile Business Development bij Kaspersky Lab.

Foto’s
De app wijst u erop om de foto’s waarin u bent getagd te controleren. Sommige foto’s zouden afbreuk kunnen doen aan uw privacy.

Check-ins
De app laat u zien of iemand u heeft ingecheckt zonder uw toestemming en helpt uw profiel schoon te houden van onbevoegde check-ins.

App machtigingen
FriendOrFoe kan alle apps laten zien waar u bent aangemeld en welke machtigingen u deze apps heeft gegeven.

Zoekgeschiedenis
De app toont alle mensen of dingen die u hebt opgezocht op Facebook. U kunt Facebook niet weigeren deze gegevens op te slaan maar u kunt ze wel wissen.

De ontwikkelaars zullen de functionaliteit van de app voortdurend blijven verbeteren in reactie op feedback van gebruikers.