‘Webwinkels zetten big data niet goed in’

Amsterdam, 20 januari 2014 – Online retailers zijn nog te weinig bedreven in het gebruik van big data om hun bedrijfsresultaten te verbeteren. Gegevens van klanten worden wel verzameld, maar vaak niet gestructureerd of gevalideerd om de waarde van een webshop of merk te verhogen.

Dat concludeert consultancyfirma DDMCA, dat inzichten over de online retailmarkt zal delen tijdens de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. Het gebrek aan effectieve inzet van big data maakt dat veel lokale spelers het moeilijk hebben tussen het grove geweld van buitenlandse webshops als Zalando en Spartoo. Die partijen ontvingen de afgelopen jaren miljoenen aan groeikapitaal van verschillende investeringsmaatschappijen en konden daardoor agressieve marketingstrategieën voeren.

Kapitaalinjecties zijn echter ook bereikbaar voor lokale helden, bepleit DDMCA-directeur Denis Doeland. Zo werd danceorganisator ID&T – een van de eerste Nederlandse entertainmentbedrijven met een sterke focus op online verkoop – eind 2013 overgenomen door het Amerikaanse investeringsfonds SFX Entertainment. Het bedrag dat voor ID&T werd neergeteld,  130 miljoen dollar, is volgens Doeland deels gebaseerd op de gevalideerde data van danceliefhebbers.

Online retailers in bijvoorbeeld de modebranche zouden daarom kunnen leren van de entertainmentindustrie, die de afgelopen jaren grote stappen gezet heeft rondom het in kaart brengen van fans en concertbezoekers op basis van big data. “Met name in de dancewereld gaan de ontwikkelingen hard. De nieuwe generatie dj’s, vaak geboren rond 1990, is heer en meester op social media. Hardwell en Nicky Romero weten op die kanalen een community op te bouwen, hun fans in beeld te krijgen en zo hun kaartverkoop enorm te stimuleren. Dat stuwt hun marktwaarde steeds verder omhoog.”

De Webwinkel Vakdagen vormen de belangrijkste e-commerce vakbeurs in de Benelux. Tijdens de 8e editie op 22 en 23 januari aanstaande worden in de Jaarbeurs Utrecht meer dan 11.000 bezoekers verwacht die zich professioneel met handel via het internet (e-commerce) en online marketing bezig houden.

Over DDMCA en Denis Doeland
DDMCA (Denis Doeland Management Consultancy en Advies) helpt merken, bedrijven en organisaties om de mechanismes van het internet en social media zodanig toe te passen dat de kanalen financiële waarde toevoegen en voldoen aan de nieuwe verwachtingen van fans, klanten, medewerkers en andere betrokkenen. DDMCA helpt de stem van het publiek een plaats te geven in de bedrijfsvoering van de organisatie. Klanten van DDMCA zijn onder meer Radio 538, 22tracks, 8ballMusic, Armada Music, Eurosport, UDC, Art of Dance, Oger, Lief!Lifestyle, Dance Therapy, JunkieXL en Amsterdam Dance Event.

Denis Doeland werkte bijna 18 jaar bij ID&T en was onder meer verantwoordelijk voor IP Services & Internet. Tegenwoordig is hij adviseur bij bedrijven, organisaties en merken op het gebied van Intellectueel Eigendom, Business Intelligence, Social Media en Internet Strategie. Hij heeft verschillende platformen opgericht, waaronder Reputation Performance Analysis (RPA) platform Rankingz. Hij is blogger voor Fast Moving Targets, Emerce, Sportnext, Fanfiber en Doeland’s Digitale Wereld. Naast adviseur is hij docent aan de Fontys Hogeschool te Tilburg en schreef hij samen met Ger Hofstee het boek ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu - De digitale verandering’.

Meer informatie voor de pers:

L&DJ PR
Susan Sjouwerman
t. 06 22654240
e. susan@l-dj.nl

DDMCA
Denis Doeland
t. 06 13520250
e. denis.doeland@ddmca.com

Dit persbericht is ook online beschikbaar.