De zorg verandert en moet ook veranderen. Tegenover iedere 65+’er staat op dit moment nog 4,5 man in de beroepsbevolking. Over 15 jaar zal dat nog maar 2,5 man zijn. Willen we maatschappelijk de zorg voor ouderen op gewenst niveau handhaven, zonder de beroepsbevolking onevenredig te gaan belasten, dan zullen er maatregelen getroffen moeten worden.
Kabinet Rutte II
De grote vraag is alleen welke maatregelen. Het kabinet Rutte II heeft in haar regeerakkoord hervormingen opgenomen om veranderingen door te voeren. Onder andere wordt er gestuurd op langer thuis wonen, ofwel extramuralisatie van de zorg. Ouderen met een Zorg Zwaarte Pakket (ZZP) indicatie 1 en 2 mogen niet intramuraal opgenomen worden. Volgend jaar komt daar ZZP3 bij en de plannen zijn om in 2016 ook ZZP4 extramuraal te verzorgen. Of de maatregelen van het kabinet doorgaan valt nog te bezien, maar feit is wel dat we over de hele zorg een verschuiving zien naar langer thuis wonen met zorg aan huis. Wonen moet gescheiden van zorg.
Domotica
Domotica, huisautomatisering, moet een bijdrage gaan leveren aan zorgverlening voor thuiswonenden. Domotica is een breed begrip en loop uiteen van noodhulp oproepen, een geruststellend gesprek met beeld en geluid, dwaaldetectie tot automatische sluiting van gordijnen.
ECD- en roosterplanning
Daarnaast moet ook de zorgverlener op de thuislocatie beschikking hebben over relevante gegevens.
Daartoe krijgen vele zorgverleners momenteel een iPad, notebook of ander mobiel apparaat. Het centraal in gebruik zijnde Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) is via browser of App ook te gebruiken op dergelijke apparaten. Op die manier heeft de zorgverlener beschikking over relevante cliënt en rooster gegevens.
ICT infrastructuur
De ICT infrastructuur moet deze mogelijkheden faciliteren en daar komt veel bij kijken. Zijn de mobiele apparaten van de zorgverlener zelf (BYOD) of zijn ze van de zorginstelling? En, willen we deze apparaten gaan beheren? Mobile Device Management (MDM) kan een goed inzicht verschaffen en beleid afdwingen, maar roept op zichzelf weer vele vragen op; raak ik de privacy van de zorgverlener? Zo ja, welk beleid gaan we dan afdwingen? Verplichte pincode bij opstarten willen we minimaal, maar willen we ook de camera uitzetten om privacy van cliënten te waarborgen Of, willen we de camera juist gebruiken om beelden mee te nemen en mogelijk te overleggen met een arts?
Daarnaast dient er een internetverbinding op locatie thuis aanwezig te zijn. Gaan we daarvoor 3G/4G verbindingen opzetten of gebruiken we internet van het huis? Kunnen we het WiFi netwerk van de zorgorganisatie niet ook in huis krijgen? Hebben we eigenlijk op zorginstelling al wel een goed WiFi netwerk? En uiteraard hoe houden we die verbindingen over het internet veilig. Kan er meegeluisterd of ingelogd worden door onbevoegden? Het gaat tenslotte om privacy gevoelige, vaak medische, gegevens van cliënten. Daar moet je extra voorzichtig mee omgaan.
Vraagstukken voor de zorg
Deze vragen kom ik veel tegen bij onze relaties. Dat kan bij de ouderenzorg zijn, maar evengoed bij gehandicaptenzorg of andere zorgorganisaties. Ik hoor en zie zeer veel vergelijkbare situaties, of ik nu met de Security Officer, ICT beleidsmaker of het bestuur aan tafel zit.
Conclusie
Moderne domotica, ECD- en roosterplanningprogramma’s bieden de mogelijkheid de zorg efficiënter en dus betaalbaarder te maken. Maar dat kan alleen met een veilige en betrouwbare infrastructuur. Een mooie auto zonder goed wegdek is niet alles. En – om in deze analogie te blijven – graag een auto met een slot erop, zodat alleen mensen met een passende sleutel er gebruik van kunnen maken.
Van gedachten wisselen
”Ik laat mij graag uitnodigen om eens van gedachten
te wisselen met uw IT/ICT Manager, ICT beleidsmaker
en/of Bestuur.”
Hans Willem Verwoerd
Security Consultant
hwverwoerd@lantech.nl
06 54292140