Breda, 6 november 2012
De markt voor Veiligheid- en Werkkleding houdt stand binnen de huidige conjuncturele omstandigheden. De markt voor Veiligheidskleding in 2012 is gelijk aan de omvang van de markt in 2008, terwijl de markt voor Werkkleding 8% kleiner is geworden ten opzichte van 2008. Dit in tegenstelling tot de markt voor Corporate Identity kleding. Deze is bijna gehalveerd ten opzichte van 2008. Dit blijkt uit het onderzoek 'Veiligheids-, Corporate Identity en Werkkleding 2012' wat Keala Research onder 600 bedrijven in Nederland heeft uitgevoerd.
Aandeel huur/lease groeit binnen de markt voor Werkkleding
15% Van de bedrijven maakt gebruik van gehuurde werkkleding; een significante groei t.o.v. de situatie in 2008. Toen was het percentage 'huur/lease' nog slechts 9%.
Bijna twee derde (61%) van de bedrijven die werkkleding hebben gehuurd, geeft aan dat gemak het allerbelangrijkste motief is om te huren. Ruim 40% van de respondenten vindt het feit dat ook de reiniging van de werkkleding in de huurovereenkomst is inbegrepen belangrijk. 11% Geeft aan dat huren van kleding het goedkoopste alternatief was (evenveel als in 2008).
Markten zijn sterk gefragmenteerd
De diversiteit aan ingeschakelde leveranciers van veiligheids- en werkkleding is erg groot. In 2008 hadden de top-5 leveranciers nog een gezamenlijke penetratiegraad van 28%. In 2012 is dit percentage gedaald tot circa 20%. Derhalve deden respectievelijk 72% en 80% van de respondenten zaken met een leverancier buiten de top-5.
De top-5 leveranciers van Werkkleding in 2012 wordt aangevoerd door de grote, internationale spelers van huurkleding, namelijk: Berendsen Textiel Services en Initial. De top-5 wordt verder gecompleteerd door Lavans (huren en reinigen), Bucofa en Wiltec. De verschillen tussen de genoemde en de overige leveranciers zijn minimaal, de meeste leveranciers scoren tussen de 1% en 2% marktpenetratie.
Berendsen Textiel Services was de meest ingeschakelde leverancier voor Veiligheidskleding in 2008 met een penetratie van 9%; dit is nu gehalveerd (4%). Berendsen behoudt zijn hoge positie binnen de grootzakelijke markt (16% in het segment 50 tot 100 medewerkers en 7% in het segment met meer dan 200 medewerkers), maar komt niet verder dan 3% in het segment 'bedrijven met minder dan 50 medewerkers'
Opmerkelijk in 2012 is de (gedeelde) eerste positie van Overtoom (4%). Dit marktpenetratie percentage wordt behaald binnen de klein zakelijke markt; bedrijven met minder dan 50 medewerkers in de sectoren: Groothandel, Transport en Financiële dienstverlening. Deze bedrijven combineren vaak bestellingen van verschillende producten (veiligheidsproducten en, kantoorartikelen).
De top-5 wordt gecompleteerd door Initial (3%), HaveP (3%) en Wiltec (2%).
Betrouwbare doch weinig innovatieve marktspelers
In 2008 was de belangrijkste reden om te kiezen voor een bepaalde leverancier nog de 'goede prijs-/kwaliteitverhouding'. Dit aspect werd toen door 28% van de respondenten genoemd. In 2012 speelt dit aspect nog nauwelijks een rol bij de keuze van een leverancier voor werkkleding, men gaat gewoon vanuit dat dit goed zit.
In 2012 is het met name de betrouwbaarheid en de servicegerichtheid van de diverse leveranciers die van belang worden geacht.
Noot voor de redactie niet bestemd voor publicatie
Keala Research is een full-service marktonderzoeksbureau gespecialiseerd in business-to-businessonderzoek op het gebied van IT, HRM, Finance en Mobiliteit. Voor meer informatie over dit persbericht, Keala Research of onze producten kunt u contact opnemen met:
Thanassis Vassiliadis,
Business Unit Manager
e:
thanassis.vassiliadis@keala.nl
Keala Research B.V.
Lage Mosten 1
4822 NJ BREDA
tel: 076-548 20 00
w:
www.keala.nl